Ploieşti: Ion Ungureanu, fostul comandat al Şcolii de Pompieri de la Boldeşti, va fi judecat în arest pentru fapte de corupţie

Ploieşti: Ion Ungureanu, fostul comandat al Şcolii de Pompieri de la Boldeşti, va fi judecat în arest pentru fapte de corupţie

Ion Ungureanu aşteaptă judecata în arest - imagine arhivă ADS Ploieşti

Luare de mită, abuz în serviciu sau trafic de influenţă sunt doar câteva dintre infracţiunile enumerate în rechizitoriul întocmit de DNA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au întocmit rechizitoriul şi au dispus judecarea în stare de arest a lui Ion Ungureanu, fost comandat al Şcolii de Subofiţeri şi Protecţie Civilă "Pavel Zăgănescu" din Boldeşti.

 Acesta este cercetat pentru:

- şase infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată

- trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată,

- instigare la infracţiunea de mărturie mincinoasă, în formă continuată,

- două infracţiuni de trafic de influenţă,

- abuz în serviciu contra intereselor publice

- primire de foloase necuvenite,

- instigare la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În vara anului 2004, inculpatul Ungureanu Ion, în calitate de comandant al Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu", oraş Boldeşti, a pretins de la trei dintre subordonaţii săi sumele de 10.000 euro, 5.000 RON şi 14.000 RON pentru a le aproba participarea la examenul în baza căruia urmau să devină ofiţeri.

În acelaşi scop, în perioada 2006-2009, inculpatul a primit de la un alt subordonat bunuri în valoare de 2.000 RON. În perioada 2007-2008, Ungureanu Ion a exercitat presiuni asupra membrilor a două comisii de examinare pentru a-i determina să falsifice nota la teza scrisă a unui ofiţer astfel încât acesta să fie declarat respins la examenul pentru ocuparea postului de instructor militar principal, deşi ofiţerul îndeplinea condiţiile legale pentru a promova acest examen.

Ulterior, inculpatul a cerut unei alte comisii de examinare să-l determine pe acelaşi ofiţer să nu mai candideze pentru postul respectiv, astfel încât postul să fie ocupat de un alt ofiţer „agreat" de inculpat.

De asemenea, în perioada 2005-2008, inculpatul a obligat un număr de şapte subordonaţi să-i presteze în mod gratuit activităţi de construcţie la două locuinţe ale familiei sale din municipiul Ploieşti, obţinând astfel un folos în sumă de 7.415 lei.

Presiuni şi luare de mită

În plus, în perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, cu ocazia derulării cercetărilor în prezentul dosar penal, Ungureanu Ion a încercat să-i determine pe cei şapte subordonaţi să dea declaraţii de martor mincinoase, fără ca aceştia să dea curs presiunilor sale.

Totodată, în cursul anului 2008, inculpatul a obligat 54 de subordonaţi să-şi achiziţioneze prin mijloace financiare proprii articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte (uniforme militare) pentru care au plătit suma de 35.640 lei, în condiţiile în care personalul militar beneficiază în mod gratuit de echipament.

Pentru ca cele două firme să obţină comenzile respective, inculpatul a pretins şi a primit de la reprezentanţii acestora echipament militar şi costume civile, în mod gratuit, în valoare totală de 4.800 lei.

În perioada 2006-2009, Ungureanu Ion a pretins şi primit produse de panificaţie în valoare totală de 541 lei de la două societăţi comerciale, după ce a semnat cu acestea contractele de furnizare de produse de panificaţie pentru hrana militarilor din subordine.

În cursul anilor 2008 - 2009, inculpatul a pretins şi a primit de la doi dintre subordonaţii săi bunuri şi servicii în valoare totală de 890 de lei pentru ca, în schimb, să manifeste faţă de aceştia o atitudine indulgentă în calitate de comandant.

În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.

La data de 23 februarie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Ungureanu Ion pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 26 februarie 2010, Curtea Militară de Apel a dispus arestarea preventivă a acestuia pe termen de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. - Direcţia Generală Anticorupţie.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările