Nicolae Capră, fostul finanţator al FC Petrolul Ploieşti, condamnat la închisoare cu executare în dosarul ”Romprest”

Nicolae Capră, fostul finanţator al FC Petrolul Ploieşti,
condamnat la închisoare cu executare în dosarul ”Romprest”

Nicolae Capră FOTO wall-street.ro

Nicolae Capră, fostul finanţator al echipei de fotbal ploieştene FC Petrolul, a fost condamnat de Tribunalul Prahova la patru ani de închisoare cu executare în dosarul ROMPREST, deferit justiţiei de procurorii DIICOT în urmă cu cinci ani. Procurorii au stabilit un prejudiciu de 19.821.513 în această cauză.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Capră a fost găsit vinovat de aderare la un grup infracţional organizat, faptă din perioada 04.09.2012 – 21.01.2013,  complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, faptă din perioada 14.11.2012 – 21.12.2012 (4 acte materiale), prejudiciu 1.957.358 lei şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, faptă din perioada 04.09.2012 – 21.01.2013.

De asemenea, instanţa i-a interzis fostului finanţator al FC Petrolul şi anumite drepturi pe o perioadă de trei ani de la executarea pedespei, printre care dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine calitatea de administrator al unei societăţii comerciale, potrivit portalului instanţelor de judecată.

În aceeaşi cauză au fost condamnate la închisoare cu executare alte 17 persoane:

   1. NECULA MARIN, 7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

2. GRIGORAŞ GRIGORE-ADRIAN 7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

3. POP IUSTIN-ATANASIU, 7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

4. PAUL VIOREL, 7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

5. PAUL GHEORGHE NICOLAE - 7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

6.Condamnă inculpatul VIZI CAROL-MARK, 7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

7. MOLNAR ARPAD-JOZSEF, 7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

8.  MOLNAR BOTOND-TIBOR, 4 (patru ) ani închisoare.

9. HOTCA LUCIA-MARIA,  7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

10. CORLAN CRISTIAN-DUMITRU, 7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

11. CĂRĂBĂNEANU CĂTĂLIN-MARIAN, 3 (trei) ani închisoare.

12. AVRAM MARIUS-FLORIN, 7 (şapte) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

13. DUMITRU EMIL, 6(şase) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

14. OPREA AURELIAN, 6(şase) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

15. MATEI COSTEL,7(şapte) ani închisoare.

16. LINCAN GIGI-IONEL, 4 (patru) ani închisoare.

17. SOARE CONSTANTIN, 3(trei) ani închisoare.

Tribunalul Prahova a admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Finanţelor Publice-ANAF. Dispune obligarea inculpaţilor Capră Nicolae şi Necula Marin în solidar, iar pe acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Compania Romprest Service S.A. la plata către ANAF a sumei de 1.957.358 lei. Dispune obligarea inculpaţilor NECULA MARIN, GRIGORAŞ GRIGORE-ADRIAN, POP IUSTIN-ATANASIU, PAUL VIOREL, PAUL GHEORGHE-NICOLAE, VIZI CAROL-MARK, MOLNAR ARPAD-JOZSEF, MOLNAR BOTOND-TIBOR, HOTCA LUCIA-MARIA, CORLAN CRISTIAN-DUMITRU, CÄ‚RÄ‚BÄ‚NEANU CÄ‚TÄ‚LIN-MARIAN, AVRAM MARIUS-FLORIN, DUMITRU EMIL, OPREA AURELIAN, MATEI COSTEL, LINCAN GIGI IONEL ?I SOARE CONSTANTIN în solidar ?i cu partea responsabilă civilmente SC Compania Romprest Service S.A. la plata către ANAF a sumei de 17.562.459 (compus din 10.537.476 lei TVA şi 7.024.983 lei impozit pe profit.

   Florian Walter, capul grupării

Judecătorii prahoveni au decis să ”menţină măsura asigurătorie dispusă de DIICOT - Serviciu Teritorial Ploieşti privind poprirea sumelor de bani în lei şi valută, datorate SC Compania Romprest Service S.A. Bucureşti de terţii propriţi Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Oraşului Azuga şi Tehcon Edilitare & Infrastructură SRL Otopeni, până la concurenţa sumei de 19.821.513,76, reprezentând prejudiciul cauzat statului prin infracţiunea de evaziune fiscală”, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Decizia Tribunaluui Prahova poate fi apelată în termen de 10 zile de la comunicare.

Dosarul ”Romprest”, isntrumentat de DIICOT Ploieşti, a vizat fapte de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

Printre inculpaţi s-a aflat, pe lângă  fostul finanţator al FC Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi compania Romprest Service SA, apărând în dosar ca parte responsabilă civilmente.

În acest dosar, anchetatorii au dispus disjungerea cercetărilor faţă de omul de afaceri Florian Walter, patronul firmei Romprest. În 2015, când a fost declanşată ancheta de către procurorii ploieşteni, Walter nu a fost găsit la domiciliu şi a fost dat în urmărire internaţională.

Florian Walter a fost acuzat că a pus bazele unui grup infracţional organizat, format din 23 de persoane, care a desfăşurat, în perioada 2012 - 2014, operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.

Omul de afaceri a murit în mai 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările