De teama puşcăriei, fals-vaccinaţii încheie acorduri de recunoaştere a vinovăţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prahovenii care au dat mită pentru un certificat verde fac acorduri de recunoaştere a vinovăţiei FOTO captură video
Prahovenii care au dat mită pentru un certificat verde fac acorduri de recunoaştere a vinovăţiei FOTO captură video

O parte dintre prahovenii implicaţi în reţeaua paralelă de vaccinare descoperită de procurori la un dispensar din comuna Valea Călugărească au mărturisit faptele şi au cerut procurorilor să facă acorduri de recunoaştere.

Este o procedură care îi scapă de închisoare cu executare, dar şi de un proces costisitor şi îndelungat. Se aleg în schimb cu o pedepsă simbolică, dar şi cu posibilitatea de a-şi administra vaccinul în mod real, în cazul în care îşi doresc asta.

Pe rolul secţiei penale a Tribunalului Prahova au fost deja înregistrate patru dosare care au ca obiect acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în cazul unor cetăţeni care au mărturisit în faţa procurorilor că au dat bani, între 300 şi 700 de euro, pentru a intra în posesia codului QR fără a trece măcar pe la un centru de vaccinare.

Dosarele au fost înregistrate la instanţă începând cu data de 22 decembrie 2021 şi vor fi judecate, cel mai probabil, după sărbători. Instanţa va decide dacă acceptă acordurile de recunoaştere şi implicit condamnarea negociată între procuror şi inculpat.

Cel puţin 90 de fals-vaccinaţi au plătit pentru certificatul verde

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în scandalul vaccinării la chiuvetă de la Valea Călugărească sunt cel puţin 90 de persoane care au plătit pentru certificatul verde fără să se vaccineze. Printre acestea se află inclusiv membri ai lotului olimpic român pentru Olimpiada de Iarnă din China.

Surse judiciare au precizat că din lista fals-vaccinaţilor mai sunt şi alte persoane care au anunţat că vor să facă acorduri de recunoaştere de teamă să nu ajungă în spatele gratiilor. Pedeapsa acceptată de ambele părţi, inculpat-procuror, este de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii. În plus, fals-vaccinaţii trebuie să ofere anchetatorilor informaţii certe legate de reţeaua paralelă de vaccinare şi de modul în care aceasta funcţiona.

Reţea coordonată de o asistentă medicală

Despre acest din urmă aspect se ştie la acest moment că reţeaua de vaccinare la chiuvestă a fost coordonată de Alina M., asistentă medicală de la centrul de vaccinare din Valea Călugărească, ajutată de doi intermediari, un brancardier şi un instalator, Pancu Sebastian şi Matei Tomis-Florin, ultimii doi angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Cei doi bărbaţi aveau rolul să găsească clienţi dispuşi să plătească sute de euro pentru certificatul verde. Asistenta lua o parte din bani, iar ceilalţi doi împărţeau între ei suma rămasă.

Tariful varia în funcţie de aspectul omului şi pornea de la 300 de lei, dar putea ajunge şi la câteva sute de euro, iar mulţi solicitau monodoza de vaccin pentru a intra cât mai repede în posesia documentului. Tranzacţiile au avut loc în lunile de vară, atunci când oamenii se pregăteau să plece în concedii sau la muncă în străinătate, având nevoie de dovada vaccinării fie în frontieră, fie la serviciu.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a făcut percheziţii în această cauză în octombrie 2021, după ce în prealabil au interceptat telefonic suspecţii. Discuţiile telefonice între liderii grupării şi clienţi au relevat faptul că nu doar la centrul de la Valea Călugărească se organizase un sistem paralel de vaccinare falsă. Surse judiciare au precizat că procurorii prahoveni au în lucru alte două anchete similare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Afacere de zeci de mii de euro. Brancardierul, instalatorul şi şefa HR, „dumnezeii” angajărilor la un spital judeţean

Primăria Oradea vrea camere de supraveghere în centrele de vaccinare. Reacţia lui Valeriu Gheorghiţă

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite