Autorităţile cer împuşcarea unui urs care a mutilat un bărbat. „Omul acela e în şoc. Mai ştie el să spună cum arăta?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursul a atacat  un bărbat în vârstă de 50 de ani care se afla în grădină FOTO Arhivă
Ursul a atacat  un bărbat în vârstă de 50 de ani care se afla în grădină FOTO Arhivă

Un prahovean a fost desfigurat de un urs care l-a atacat în apropierea grădinii sale, omul fiind în spital cu răni grave. Potrivit noilor reglementări în cazul urşilor agresivi, primarul decide dacă animalul va fi ucis sau relocat. Pentru că urşii nu au elemente de identificare, va fi foarte greu de stabilit care este cel agresiv

Un bărbat de 50 de ani, din comuna prahoveană Telega, a fost mutilat de un urs în timp ce se îndrepta spre grădina sa aflată în apropierea unei păduri. Desfigurat complet, cu un picior sfâşiat şi plin de sânge, omul a mai avut forţa doar să-şi telefoneze soţia. Femeia a fost cea care a dat alerta în sat, iar localnicii au sărit să-l ajute. L-au cărat pe braţe, ajutaţi de pompieri, până la drum, unde a fost preluat de o ambulanţă SMURD.

Bărbatul este în stare gravă, internat într-o primă fază la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti şi ulterior transferat la secţia de chirurgie plastică. Medicii spun că pur şi simplu omul nu mai are carne pe partea dreaptă a feţei. Prezintă o plagă facială dreapta, cu maxilarul rupt, urechea stânga ruptă şi o plagă la femurul stâng cu suspiciune de fractură, conform Biroului de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. Rana de la picior nu pune mari probleme din punct de vedere medical, însă va fi destul de greu ca medicii să reuşească reconstrucţia feţei.

Atacul a avut loc marţi seară, în jurul orelor 17.00, într-o zonă aflată în satul Meliceşti din comuna prahoveană Telega. Bărbatul se îndrepta către grădina unde are pomi fructiferi. Este un loc izolat, aflat în apropiere de pădure, însă localnicii susţin că nu s-a mai întâmplat până acum ca ursul să atace un om la ei în sat.

„Asta e problema, pentru că prin zonă sunt mai mulţi urşi. Omul acela care a păţit necazul, vă daţi seama în ce şoc e! Mai ştie el să spună cum arăta ursul? Până să vină cei de la Garda Forestieră, ursul migrează” – Costel Brezeanu, primar Telega

Ursul dăduse atacul şi la o stână

Primarul comunei spune că a vorbit cu sătenii după acest incident şi aşa a aflat că ursul dăduse atacul, în aceeaşi zi, şi la o stână din apropiere, de unde luase o oaie. Leşul animalului a fost găsit ascuns într-o zonă cu stufăriş, foarte aproape de locul unde a fost atacat bărbatul. „Probabil că cetăţeanul s-a apropiat, fără să ştie, de tufişul unde era ascunsă oaia, iar ursul o fi crezut că prada lui este în pericol şi a sărit la atac. Din ce am înţeles eu este un urs mare, nu un pui, probabil ursoaică, pentru că oamenii mi-au spus că au tot văzut în zonă şi un pui de urs, dar nu ştim exact”, a explicat Costel Brezeanu din Telega.

Demersuri pentru relocarea sau împuşcarea ursului agresiv

Acesta a precizat că a făcut deja o adresă la Garda Forestieră şi a cerut relocarea ursului care a creat atâtea probleme la Telega. Problema cea mare, susţine edilul, va fi legată de identificarea animalului, pentru că nimeni nu ştie, la acest moment, nici măcar dacă este vorba despre un mascul sau despre o femelă. „Asta e problema, pentru că prin zonă sunt mai mulţi. Omul acela care a păţit necazul, vă daţi seama în ce şoc e! Mai ştie el să spună cum arăta ursul? Până să vină cei de la Garda Forestieră, ursul migrează, vă daţi seama, nu stă în acelaşi loc. Şi duminică după-amiază a mai fost văzut în zonă un pui de urs, cam cât un câine de mare”, susţine primarul Brezeanu.

Edilul a explicat că de-a lungul timpului, la Telega, urşii au mai intrat în gospodării, unde au omorât oi şi vaci, dar niciodată până acum nu a fost vorba despre un om rănit.

Localnicii se tem acum pentru că urmează să coboare la şes oile care au stat peste vară la stână şi, odată cu ele, şi urşii. „Eu am vorbit cu cei de la asociaţia de vânători care au avut o acţiune la noi şi mi-au spus că prin zonă au identificat vreo cinci urşi”, a precizat edilul. Autorităţile şi localnicii aşteaptă acum veşti de la Garda Forestieră, instituţie abilitată să coordoneze activitatea de extragere sau relocare a ursului agresiv.

„Ursul deja a atacat, clar prezintă pericol pentru oameni”

Viorel Mihălcioiu, inspector şef al Gărzii Forestiere Ploieşti, a explicat că în acest caz urmează să fie făcută o notă de constatare de către gestionarul pădurii (Ocolul Silvic) pentru a se emite derogarea de către Ministerul Mediului în vederea extragerii ursului. „Ursul deja a atacat, clar prezintă pericol pentru siguranţa oamenilor şi atunci procedura aceasta este: se face o notă în care se va prezenta evenimentul, inclusiv cei de la ISU cu constatările lor, se trimite la Agenţia de Mediu şi la Garda de Mediu, aeştia vor hotărî extragerea sau nu şi, dacă se va hotărî extragerea, se va transmite la minister pentru derogare”, a explicat Viorel Mihălcioiu.

Acesta a precizat că din informaţiile pe care le deţine la acest moment, în zona comunelor Telega - Brebu trăiesc în jur de 20 de urşi.

Proceduri confuze

Conform actului normativ care reglementează intervenţia în cazul urşilor agresivi, aprobat în data de 21 iulie 2021, în cadrul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se va constitui o echipă de intervenţie imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenţie imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea şi relocarea, eutanasierea sau împuşcarea ursului, potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna. Confuzia în astfel de situaţii, invocată de toţi primarii din zona Valea Prahovei cunoscută pentru prezenţa urşilor gunoieri, ţine de faptul că urşii nu au un element de identificare şi este extrem de greu de spus cu exactitate care dintre urşi este cel agresiv.

În plus, ordonanţa de urgenţă prevede ca ursul să fie eliminat doar în condiţiile în care animalul vine în mod repetat în gospodăriile oamenilor, dar acest lucru este imposibil de stabilit pentru că oamenii nu au de unde să ştie dacă au fost atacaţi de acelaşi animal.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Urşii agresivi, spaima primarilor. Guvernanţii aruncă în cârca edililor soarta animalelor

A fost adoptată OUG prin care se permite împuşcarea urşilor. Tanczos Barna: Primarii vor decide cum vor fi îndepărtate animalele

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite