Alegeri parlamentare 2020. Rezultate oficiale provizorii Prahova. Cine iese din politică pe uşa din dos

Alegeri parlamentare 2020. Rezultate oficiale provizorii Prahova. Cine iese din politică pe uşa din dos

Emanoil Savin

Emanoil Savin, unul dintre cei mai controversaţi politicieni români, a pierdut alegerile parlamentare în urma scrutinului de duminică, 6 decembrie.

A candidat din partea Partidului Ecologist Român, deschizând lista candidaţilor acestei formaţiuni politice pentru Camera Deputaţilor. Partidul pe care l-a reprezentat nu a atins pragul electoral de 5 la sută, astfel că Savin va ieşi din viaţa politică cel puţin pentru următorii patru ani.

Consocut drept ”finul lui Dragnea”, Emanoil Savin a intrat în politică în 2004 când a câştigat alegerile locale la Buşteni. A avut trei mandate de primar al staţiunii de pe Valea Prahovei, pentru ca în 2016 să fie ales senator din partea PSD. 

În 16 ani de activitate politică, Emanoil Savin s-a remarcat în primul rând prin abilităţile sale de cameleon. A schimbat de cel puţin cinci ori partidul, fiind când membru PDL, când social-democat, când liberal, când independent, când membru de bază al PRO România, pentru ca în final să aleagă ecologiştii (PER) din partea cărora a şi candidat la acest scrutin, afişându-se în fotografiile de campanie electorală cu un ghiveci în braţe. PER nu a contat pentru alegătorii din Prahova. Este trecut la ”şi alţii” cu un scor de sub 4 la sută din voturile valabil exprimate la nivel de judeţ.

Despre Emanoil Savin se vorbea la începutul anului că va prelua frâiele filialei judeţene a PRO România. Intenţia, dacă a existat, a rămas doar la nivel de bârfă politică pentru că în octombrie fostul primar al Buşteniului anunţa că şi-a găsit locul printre ecologişti.  

O explicaţie ar putea fi influenţa altor doi cunoscuţi oameni de afaceri din Prahova, dar şi politicieni totodată: Alexandru Iacobescu şi Narcis Cătălin Beciu. În Prahova, Pro România a reuşit să atragă atenţia alegătorilor suficient de mult încât să scoată un scor peste cel la nivel naţional. La Camera Deputaţilor a obţinut aproape 8%, iar la Senat, 5.5%. Totuşi, partidul nu a depăţit pragul electoral de 5% şi nu va intra în Parlament. Astfel, Alexandru Iacobescu, omul căruia Sebastian Ghiţă  i-a împrumutat, conform declaraţiilor de avere, aproape o sută de milioane de euro şi de dolari a ratat şansa să reprezinte prahovenii în Camera Deputaţilor. La fel s-a întâmplat şi cu colegul său de partid care a candidat pentru Senat. Luni dimineaţă, Cătălin Beciu a anunţat că se retrage din politică ”temporar sau definitiv”, precizând că ”am treabă la firmă”.

Vă recomandăm şi:

Alegeri parlamentare 2020. Rezultate oficiale provizorii. PSD a câştigat alegerile în Prahova. AUR, peste 9%

Alegeri parlamentare 2020. Prezenţa la vot în Prahova la închiderea urnelor: 30.13%

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările