Verbina, leacul străvechi folosit şi astăzi pentru insomnii, migrene şi depresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscută şi sub denumirile populare Iarba sfântă, Iarba sacră, Iarba Crucii, Iarba porumbelului sau sporici, verbina sau verbina albastră este o plantă aparent banală, pe care fitoterapeuţii o preţuiesc pentru multele sale calităţi terapeutice, de la cele antibacteriene până la proprietăţile diuretice, hipotensive şi, mai ales, sedative.

"Originea denumirii acestei plante vine din limba celţilor, fiind o combinaţie între cuvintele “a înlătura” şi “piatră” amintind de capacitatea sa de a trata afecţiunile rinichilor şi ale vezicii urinare, mai ales eliminarea pietrelor", explică, pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea.

Proprietăţile terapeutice ale plantei sunt date de multiplele substanţe active pe care le găsim în flori şi frunze, dar şi în lăstari şi tulpină. "Verbina conţine saponozide, substanţe amare, taninuri, mucilagii, substanţe iridoide, verbenin, verbenalină, aucubină, artemisină, adenozină, betacaroten, citral, acid ursolic. Extractele obţinute din frunze şi flori au proprietăţi tonice, antibacteriene, astringente, antispasmodice, emetice, sudorifice, febrifuge, hepaticediuretice, stimulante, sedative", mai spune cunoscutul fitoterapeut.

Femeile o foloseau, pe  vremuri, pentru reglarea menstruaţiei, tratarea simptomelor menopauzei şi pentru stimularea lactaţiei. Străbunicii noştri o foloseau în tratamentul junghiurilor, gutei, durerilor de cap, migrenelor, durerilor de dinţi, nevralgiilor provocate de lumbago sau sciatică, durerilor intercostale, durerilor reumatismale, durerilor de ochi, echimozelor şi contuziilor. 

"Efectul calmant, antiinflamator, astringent şi cicatrizant face din verbină un bun remediu în cazul plăgilor, abceselor, ulceraţiilor. În plus planta menţine sănătatea colecistului, a ficatului, reduce hipertensiunea arterială, combate stresul, tratează insomnia şi depresia. Planta are şi proprietăţi diuretice, având efect benefic în cazul celor care suferă de afecţiuni urinare, litiază şi hematurie. Saponozidele conţinute fac din plantă un aliat puternic în lupta cu răcelile şi gripa", mai spune specialistul în fitoterapie.

Preparate obţinute din verbină

Cea mai la îndemână modalitate de folosire a verbinei este infuzia.

"Se obţine dintr-o linguriţă de plantă peste care se toarnă 200-250 de ml de apă clocotită. Infuzia are efecte antispastice digestive şi calmante puternice datorită cărora este recomandată ca remediu pentru crampe abdominale, enterită, colită (prim ajutor, ulterior, putându-se continua tratamentul cu pulbere de verbină, o linguriţă pe zi)", explică Elena Badea.

Şi infuzia combinată are proprietăţi tămăduitoare. Se pun la macerat, în 500 de mililitri de apă, trei-patru linguri de verbină mărunţită. După 8-10 ore se filtrează. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în alţi 500 ml de apă, cca 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. Cele două extracte se amesteţă obţinându-se infuzia combinată.

"Preparatul are efecte terapeutice în cazul migrenelor (un litru pe zi de infuzie combinată, în cure de minimum 10 zile), fiind de ajutor şi bolnavilor de hepatită, icter (tratamentul durează o lună, timp în care se recomandă câte 2-3 căni pe zi). În cazul hemoragiilor uterine se administrează câte un litru de infuzie combinată pe zi. La fel şi pentru stimularea lactaţiei", precizează fitoterapeutul. Specialistul recomandă infuzia combinată inclusiv pentru spălarea părului, preparatul având ca efect regenerarea şi creşterea rezistenţei firelor.

Tinctura de verbină, remediu pentru tulburările depresiv-anxioase

Un alt preparat ce se poate obţine acasă este tinctura de verbină, pentru care avem nevoie de douăzeci de linguri de pulbere de verbină, peste care adăugăm o jumătate de litru de alcool alimentar de 50 de grade. Amestecul se acoperă ermetic şi se lasă la macerat timp de două săptămâni într-un loc călduros. După macerare se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.

"Tinctura de verbină se administrează în caz de depresie şi tulburări depresiv-anxioase", recomandă fitoterapeutul.
Băile cu verbină şi cataplasmele cu această plantă sunt alte două modalităţi de utilizare a sa cu efecte în tulburările de somn, respectiv pentru ameliorarea durerilor. Atenţie, în doze peste cele recomandate, preparatele din verbină provocă vomă. Verbina este, de asemenea, contraindicată femeilor însărcinate, pentru că poate produce contracţii. Specialistul în fitoterapie recomandă consultarea unui medic înainte de a începe un tratament cu extracte de verbină.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite