Ceaiurile care ucid bacteriile „vinovate“ de transpiraţia excesivă a picioarelor
0Transpiraţia excesivă a picioarelor afectează mai ales bărbaţii şi mai puţin femeile. Maria Treben, fitoterapeut de origine austriacă, recomandă pentru afecţiunea numită hiperhidroză o serie de băi cu plante medicinale care pot înlătura mirosul neplăcut.
În cartea „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben, fitoterapeut devenit cunoscut în anii ’80, scrie că transpiraţia excesivă a picioarelor este o problemă mai degrabă specifică bărbaţilor, decât femeilor.
Afecţiunea apare mai ales la adulţii tineri, decât la vârstnici, după cum notează fitoterapeutul.
Persoanele care au probleme cu transpiraţia excesivă a picioarelor au, de cele mai multe ori, neplăceri similare şi la nivelul palmelor.
Maria Treben, specialist care a început să studieze plantele medicinale încă din 1960, recomandă pentru înlăturarea mirosului neplăcut băi cu ceai negru, cu ceai de coada calului sau cu oţet.
Fitoterapeutul precizează, însă, că hiperhidroza poate fi combătută mai ales prin igiena constantă a picioarelor.
Băile cu ceai negru protejează picioarele de transpiraţie excesivă datorită unui agent antibacterian care distruge bacteriile responsabile cu mirosul neplăcut. Maria Treben recomandă să se folosească la un litru de apă clocotită două linguri cu vârf de ceai negru care se lasă la infuzat şase minute.
Infuzia se combină cu apă rece, astfel încât pielea să suporte temperatura. Potrivit fitoterapeutului, persoanele care au probleme cu transpiraţia picioarelor trebuie să menţină picioarele în acest amestec timp de jumătate de oră. Baia cu ceai negru este recomandată de două ori pe săptămână.
Maria Treben mai indică împotriva transpiraţiei picioarelor tinctura de coada calului. Fitoterapeutul precizează că masarea piciorelor cu tinctură de coada calului asociată cu consumul unui căni cu ceai din aceeaşi plantă dă rezultate foarte bine.
În cartea „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben precizează că tinctura de coada calului se obţine din plantă uscată amestecată cu ţuică de secară. „Zece grame de coada-calului se lasă la macerat cu 50 de grame de rachiu natural de secară. Se lasă să stea 14 zile la soare sau altă sursă de căldură. Se agită zilnic”, notează fitoterapeutul.
Un alt leac împotriva transpiraţiei excesive este oţetul de mere. Adăugat în apa de baie, oţetul de mere ucide bacteriile care provoacă mirosul neplăcut al picioarelor. Acelaşi efect îl are şi sucul de lămâie adăugat în apa călduţă de baie.
Citeşte şi: