Adevărul despre eficienţa bicarbonatului de sodiu şi a sării în albirea dinţilor. De ce este mai bună sarea „de Himalaya“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii ne recomandă să ne ferim de bicarbonatul alimentar
Specialiştii ne recomandă să ne ferim de bicarbonatul alimentar

Nu puţini sunt cei care apelează cu regularitate la bicarbonatul de sodiu pentru a-şi asigura un zâmbet de revistă. Specialiştii spun însă că trebuie să fim foarte atenţi la bicarbonatul de sodiu, fiind necesară achiziţionarea sa din farmacie şi nu din supermarket.

Bicarbonatul de sodiu şi sarea sunt de decenii aliaţii multora care îşi doresc dinţi albi şi nu vor să apeleze la tratamente stomatologice în acest sens. „Praful alb” este folosit chiar de multe reclame la pasta de dinţi tocmai datorită efectului său de albire. 

„Principala acţiune a bicarbonatului de sodiu este de a neutraliza PH-ul în contact cu substanţele acide sau alcaline. Se poate utiliza o soluţie de bicarbonat de sodiu şi peroxid de hidrogen pentru albirea dinţilor, recomandat însă o singură dată pe săptămână”, ne explică tehnicianul dentar Adrian Vălean. 

Bicarbonatul de sodiu, amestecat cu peroxidul de hidrogen se utilizează ca o pastă de dinţi. Peroxidul de hidrogen acţionează, de asemenea, ca un agent de albire, ajutând la descompunerea particulelor dintre dinţi, permiţând astfel eliminarea lor în urma clătirii. Se amestecă câteva picături de peroxid de hidrogen cu o lingură de bicarbonat de sodiu până se formează o pastă, care mai apoi este folosită pentru perierea dinţilor. 

Specialiştii recomandă clătitul serios al cavităţii bucale după astfel de operaţiuni, dar şi utilizarea unei paste de dinţi care să conţină fluor. 

Ce-i prea des şi prea mult strică!

Potrivit specialiştilor, utilizarea prea deasă a acestui gen de amestec poate fi dăunătoare pentru dinţi. De asemenea, trebuie utilizat bicarbonat de sodiu de granulaţie fină, din farmacie şi nu banalul bicarbonat de sodiu din bucătărie. 

„Utilizarea zilnică a acestei soluţii este de evitat tocmai din cauza proprietăţilor abrazive ale bicarbonatului de sodiu, care produce leziuni la suprafaţa smalţului”, atrage atenţia Adrian Vălean. 

În ceea ce priveşte sarea, aceasta ajută la echilibrarea acidului din cavitatea orală datorită caracteristicilor sale alcaline. De asemenea, are un efect antiseptic, ajutând şi la eliminarea multor bacterii din cavitatea orală. 

„Atenţie în acest caz la granulaţie, nu recomand spălarea pe dinţi cu sare de masă din cauza muchiilor cristalelor de sare, care au efect puternic abraziv asupra smalţului. Este de preferat doar clătirea şi gargara la finalul periajului dentar cu o soluţie salină 3%, din sare de Himalaya, considerată cea mai pură din lume şi supranumită aurul alb. Dacă se doreşte totuşi un periaj cu sare, recomandăm utilizarea sării de Himalaya, pisată foarte fin, maxim o săptămână pe lună”, explică tehnicianul dentar. 

Vă mai recomandăm:

Cât de des trebuie să meargă femeile însărcinate la dentist

Necesitatea unui aparat dentar

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite