Traseul morţii lui Zsolt Torok. Salvator montan: „Nu trebuia să facă ce-a făcut. E o greşeală pe care o mai repetăm şi noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zsolt Torok, unul dintre cei mai apreciaţi alpinişti români la nivel mondial, sportivul care a reuşit să cucerească Himalaya, a murit în Făgăraş, pe Negoiu, dintr-o greşeală pe care alpiniştii recunosc că o mai fac din când în când: a escaladat muntele neasigurat.

Trupul său a fost recuperat sâmbătă, 17 august, însă cel mai probabil accidentul a avut loc la jumătatea săptămânii.

Zsolt Torok a plecat pe munte luni, 12 august. Una dintre ultimele persoane cu care a vorbit a fost Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş. L-a întrebat dacă-şi poate lăsa maşina, în siguranţă, la refugiul de la Cota 2000 pentru a lua la piept Făgăraşul.

„A zis că o să stea vreo săptămână pe munte. Mi-a spus că se duce în zona Călţun-Negoiu. Sâmbătă dimineaţă (n.r. – 17 august), m-a sunat soţia lui şi mi-a spus că nu răspunde la telefon de două-trei zile. În Călţun, chiar în refugiu, nu prea este semnal, dar poţi să ieşi din refugiu ca să suni“, povesteşte, pentru „Adevărul“, Ion Sănduloiu.

 „L-a luat valul...“

Echipele de căutare, formate din salvamontişti sibieni şi argeşeni, l-au găsit într-o râpă, la peste 2.000 de metri altitudine, în apropiere de Muchia Fierăstrău.

„A urcat pe poteca de creastă a Făgăraşului cam o oră, dupa care a părăsit-o, ca să urce spre muchia Fierăstrăului. Aici a intrat în traseul de alpinism, grad 3A (uşor). Noi bănuim că accidentul s-ar fi întâmplat undeva miercuri după-amiază sau joi dimineaţa. A fost văzut în primele zile, s-a întâlnit cu turişti, era în alergare, a fost şi la căţărat, dar de miercuri seara n-a mai răspuns. Aştepta nişte prieteni cu care urma să se caţere acolo şi probabil că a plecat să facă recunoaşterea traseului şi l-a luat valul, ca să zic aşa. Nu trebuia să facă ceea ce a făcut. S-a căţărat neasigurat. Zilele astea, când a fost el acolo, a plouat, încă era foarte ud şi este foarte posibil să fi alunecat. Este foarte păcătos traseul când se udă. Sunt acolo nişte licheni galbeni şi gri, care devin foarte alunecoşi şi atunci toată stânca devine foarte alunecoasă. E suficient, probabil, să-ţi scape un picior şi dacă l-a prins într-o poziţie instabilă, s-a dus cel puţin 20 de metri“, mai spune şeful Salvamont Argeş.

A escaladat «la liber»

În lipsa unui coechipier şi fără asigurare, restul echipamentului nu l-a mai ajutat. „Avea echipament de munte, geacă şi pantaloni de protecţie, cască, dar nu s-a asigurat pentru a escalda acea muchie. Nu avea ham de escaladă, nu folosea sisteme de autoasigurare. A escaladat «la liber»“, explică salvamontistul argeşean Cristian Toma.

Nici faptul că era unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti tehnici din România şi din lume, şi nici cunoaşterea foarte bună a zonei n-au mai contat în lipsa asigurării.

„A făcut şi iarna peretele Călţunului, care este o zonă foarte dificilă, chiar dacă este vorba doar despre Făgăraş, care nu e un munte uşor, mai ales iarna, dar asta este; se întâmplă. Alpinismul este un sport de echipă. Unul dintre alpinişti este cap de coardă, începe să urce primul, coarda aia curge până la celălalt alpinist, care are un dispozitiv de frânare. Pe măsură ce urci, îţi montezi nişte asigurări. În cazul în care pici, rămân în ultimul piton de sub tine prin care ai băgat coarda şi nu te duci până jos. Asta înseamnă asigurare, ori el n-a avut nimic şi era singur. Poţi să te asiguri şi când eşti singur. Există un sistem în Z, dar e complicat de făcut, îţi ia timp. Prostii din astea mai facem toţi, recunoaştem că nu ne asigurăm tot timpul“, mărturiseşte Ion Sănduloiu.
Răpus de marea pasiune

Zsolt Torok a escaladat cele mai înalte vârfuri ale lumii. Printre performanţele sale cele mai importante se numără Trilogia Alpilor – cu vârfurile Matterhorn şi Eiger, K2, Aconcagua, expediţia Nanga Parbat şi expediţia Viva Pumori (Himalaya).

Mesaje de condoleanţe

După recuperarea trupului lui Zsolt Torok, Salvamont România a postat pe pagina de Facebook un mesaj tulburător: "Crestele munţilor şi alpinismul românesc sunt mai sărace şi mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpinişti ai ţării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont Romania, un OM... În munca noastră, încărcarea psihică este mare în fiecare situaţie în care intervenim, dar, sunt momente în care aceasta depăşeşte şi puterea noastră de înţelegere şi de acceptarea a cruntei realităţi. Condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut, i-au admirat şi apreciat performanţele. Rămas bun, prieten drag!"

Citeşte şi:


Cum a murit alpinistul Zsolt Torok. „A plecat singur de la Bâlea Lac. Urma să se întâlnească cu nişte prieteni la Negoiu“

 

 Zsolt Torok a murit. Legendarul alpinist român a suferit un accident în Munţii Făgăraş

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite