PNL, la 146 de ani. Ludovic Orban l-a omagiat pe I.C. Brătianu la „Mecca” liberalilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, luni, la Vila Florica
Ludovic Orban, luni, la Vila Florica

PNL marchează la Vila Florica din Ştefăneşti, locul în care a trăit cea mai importantă familie de oameni politici din România, 146 de ani de existenţă şi 200 de ani de la naşterea marelui om de stat liberal Ion C. Brătianu.

Vila Florica, locul unde s-a născut şi a trăit cea mai importantă familie de oameni politici din România - Brătianu - a adunat, luni, laolaltă, lideri ai PNL, miniştri şi alţi reprezentanţi ai Guvernului, ai Parlamentului şi administraţiei publice centrale şi locale, veniţi la Ştefăneşti pentru a marca, în leagănul liberalismului, 146 de ani de la înfiinţarea partidului şi pentru a omagia două secole de la naşterea marelui om politic Ion C. Brătianu, dar şi un an de la înfiinţarea Muzeului Naţional Brătianu.

„În Uniunea Europeană, Partidul Naţional Liberal este partidul cu cea mai îndelungată şi bogată istorie. Doamne, ce istorie! Pentru noi, cei care ne înscriem în PNL, a face politică e mult mai greu decât pentru cei care se înscriu în alte partide politice, pentru că noi avem o ştachetă, avem un termen de comparaţie, avem înaintaşi care au realizat lucruri măreţe, care au fost actori principali în realizarea României Moderne şi mai ales în emanciparea României”, a spus, luni, la Vila Florica, preşedintele PNL, Ludovic Orban. 

Ion C. Brătianu, primul preşedinte al Partidului Naţional Liberal 

Partidul Naţional Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formaţiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne. 

Primul preşedinte al PNL a fost chiar Ion C. Brătianu. În 1877, în timpul guvernării liberale, România şi-a proclamat independenţa. Partidul Naţional Liberal a contribuit semnificativ la dezvoltarea şi reformarea societăţii româneşti, fiind primul partid care a pledat, în 1892, pentru introducerea sufragiului universal. În toată această perioadă, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă, iar liberalii au acţionat sub principiul „Prin noi înşine!” care este şi astăzi deviza Partidului Naţional Liberal.

La sfârşitul Primului Război Mondial, România şi-a împlinit obiectivul naţional al Marii Uniri, în timp ce la putere se afla tot un cabinet liberal. De altfel, PNL s-a aflat la guvernare aproape neîntrerupt între 1914 şi 1919 (cu excepţia perioadei martie-noiembrie 1918). Perioada interbelică a fost una prolifică pentru România şi pentru liberali, care au promovat reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislaţie electorală şi măsuri de refacere a economiei. Liberalii s-au aflat la putere în perioada 1922-1928 (cu o mică întrerupere între martie 1926 şi iunie 1927) şi apoi în intervalul 1933-1937. Activitatea PNL a fost suspendată între 1938 şi 1944, când a fost reluată doar pentru o scurtă etapă.

Vila Florica, casa în care s-au luat deciziile istorice pentru români

La Florica, „Mecca” liberalilor, locul în care a trăit cea mai importantă familie de oameni politici români este rezultatul spectaculoasei transformări a unei case gândite iniţial pentru administrarea moşiei realizate de Brătieni. 

PNL, la 146 de ani. Ludovic Orban l-a omagiat pe I.C. Brătianu la Vila Florica, „Mecca” liberalilor  VIDEO
PNL, la 146 de ani. Ludovic Orban l-a omagiat pe I.C. Brătianu la Vila Florica, „Mecca” liberalilor  VIDEO

Familia Brătianu. Foto: alamy.com

“Părinţii noştri – chiar de la căsătorie îşi făcuseră din Florica aşezământul lor casnic. Datoriile politice îi obligau în diferite  împrejurări să se mute la Bucureşti. Doisprezece ani de minister şi cursurile superioare ale liceului obigaseră pe părinţii noştri şi pe copii să-şi petreacă în Capitală cea mai mare parte a anului. Totuşi, pentru unii, ca şi pentru alţii, Florica era vatra şi cuibul adevărat. Aceasta o simţeam într-atâta, încât faţă de copiii născuţi la Bucureşti rămânea avantaj celor ce se născuseră la Florica şi care aveau astfel o legătură mai mult cu dânsa. Tatăl meu, retrăgându-se de la guvern, la începutul anului 1869 ne instalarăm la Florica, de unde în curs de şapte ani rareori şi numai câte unul din copii venea pentru câteva zile la Bucureşti.“, îşi amintea Ionel Brătianu, cel care a şi desăvârşit conacul şi domeniul boieresc, transformându-l într-o impresionantă reşedinţă folosită inclusiv pentru luarea unor decizii politice istorice. 

De-a lungul anilor, pe la Vila Florica au trecut personalităţi de marcă ale vieţii publice: regii Carol I şi Ferdinand I, reginele Elisabeta şi Maria, fraţii Golescu, C.A. Rosetti, mareşalul Averescu, prinţul Barbu Ştirbey, I. G. Duca. 

În „Mecca” liberalilor s-au luat decizii importante privind istoria, s-au hotărât reforme majore, s-au alcătuit şi destituit guverne, s-au fixat strategii în timp de pace şi război, şi, cel mai important pentru istoria acestui neam, s-au gândit Independenţa României şi Unirea, “detalii” ignorate acum de autorităţi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Vila Brătienilor, loc de chefuri pentru baronii PSD, a devenit muzeu. Orban: „Erau mai mulţi chelneri decât muzeografi“

Povestea Vilei Florica, cuibul Brătienilor şi casa în care s-au luat deciziile istorice pentru români: statul, prea sărac pentru a cumpăra conacul-monument 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite