Beneficiile şi riscurile celui mai popular afrodisiac: creşte dorinţa sexuală şi satisfacţia, dar afectează ritmul cardiac

Beneficiile şi riscurile celui mai popular afrodisiac: creşte dorinţa sexuală şi satisfacţia, dar afectează ritmul cardiac

Cuplu în timpul preludiului FOTO Shutterstock

Folosit ca medicament în China încă de acum 5.000 de ani, ginsengul, supranumit „minunea lumii“, este apreciat şi astăzi pentru capacitatea sa de a fortifica organismul şi de a creşte rezistenţa la oboseală, calităţi datorită cărora este utlizat în medicina naturistă pentru tratarea a numeroase afecţiuni. În plus, planta este şi un apreciat afrodisiac natural, care însă nu este recomandat pentru oricine.

"Ginsengul este una din ierburile cele mai utilizate şi a fost folosit de secole pentru îmbunătăţirea funcţiei sexuale atât la bărbaţi cât şi la femei. Are capacitatea de a afecta direct organele sexuale şi sistemul nervos central, oferind creşterea dorinţei sexuale şi satisfacţie. Îmbunătăţeşte funcţia erectilă, crescând durata erectiilor. Acţionează prin creşterea producţiei de oxid nitric în organism care dilată vasele de sânge de la nivelul penisului şi permite creşterea fluxului sanguin", explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Ginsengul este  considerat şi un tonic general, pentru întregul corp, întrucât combate stresul, oboseala, problemele de concentrare, încetineste procesul de îmbătrânire a pielii, întăreste sistemul imunitar şi stimulează secreţia de insulină, dar cea mai frecventă dintre utilizări este cea în scop afrodisiac.

"Planta are capacitatea de a a îmbunătăţi funcţionarea de ansamblu a sistemului de reproducere şi creşte fertilitatea masculină. Totodată, creşte nivelul de dopamină şi noradrenalina care ajută la reglarea stării de spirit şi reduce stresul, oferind o stare de spirit mult mai relaxată pentru dragoste", mai spune specialistul. 

Ginsengul este disponibil sub formă de pulbere, capsule, pastă şi extract. "Dozele în care poate fi administrat  variază în funcţie de formă, de la 5-10g pulbere la 100-200 mg de extracte la fiolă.  Efectele sale se pot simţi după câteva zile de administrare", mai spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a folosi produse pe bază de ginseng.

 Asta pentru că ginsengul se poate face responsabil de apariţia unor efecte adverse. Spre exemplu, asministrate în doze mari, preparatelele cu ginseng pot provoca insomnie şi anxietate. Atenţionările sunt şi mai stricte în cazul unor bolnavi cu afecţiuni cronice.

"Ginsengul trebuie  evitat în cazurile de hipertensiune arterială sau probleme cardiace, deoarece în doze mai mari  poate afecta ritmul cardiac. Se recomandă precauţii şi în cazuri de febra mare sau la persoanele cu probleme la rinichi. Pentru că are efect subţiere a sângelui, ar trebui evitat în cazul în care iei aspirina sau anticoagulante", încheie Elena Badea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările