Anchete peste anchete în Argeş. Cele 26 de persoane infectate de medicul acuzat că a ignorat testarea COVID-19 au împreună sute de contacţi direcţi şi indirecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti

Se aşteaptă o creştere a bilanţului persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus în cazul focarului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Deocamdată, vorbim de 27 de persoane infectate, inclusiv medicul Felix Sârboiu, şeful secţiei de chirurgie vasculară de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, aflat în centrul unui scandal, acuzat că ar fi refuzat testarea, deşi avea simptome de infecţie respiratorie acută.

Anchetele epidemiologice pun pe seama medicului toate celelalte îmbolnăviri (26). Unul dintre pacienţii săi infectaţi a murit deja. 

Este vorba de un bărbat de 68 de ani care avea însă o serie de comorbidităţi. Omul a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus pe 15 aprilie, iar decesul a fost declarat sâmbătă, 18 aprilie.

Până acum, în cazul focarului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti vorbim de 12 pacienţi (dintre care unul decedat) şi 12 cadre medicale infectate cu noul coronavirus, toţi fiind contacţi direcţi ai medicului Felix Sârboiu, şeful secţiei de chirurgie vasculară de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti.

Lor li se adaugă trei membri ai familiei uneia dintre asistentele depistate pozitiv, internate între timp la Spitalul Orăşenesc Mioveni. Este vorba de doi copii şi de soţul acesteia.

Toate cele 26 de persoane confirmate cu noul coronavirus (27 minus pacientul decedat) sunt internate.

Cel mai probabil urmează şi alte îmbolnăviri. S-au identificat deja zeci de contacţi direcţi ai medicului - cadre medicale şi pacienţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, dar şi de la Spitalul Costeşti, acolo unde medicul a făcut de gardă în perioada în care avea simptome de infecţie respiratorie acută.

Anchetele epidemiologice stabilesc acum şi contacţii direcţi şi indirecţi ai noilor infectaţi. Ar putea fi vorba de circa 300 de persoane. 

Mai mult, soţia chirurgului Sârboiu, aflată în izolare la domiciliu din 14 aprilie, la rândul ei cadru medical, lucrează la un centru pentru persoane vârstnice din Călineşti-Argeş. În unitate a fost dispusă testarea  tutoror pacienţilor şi personalul medical. 

„Se fac testările conform algoritmului”

Deocamdată, din cauza capicităţilor insuficiente de testare, nu toate persoanele susceptibile să fi contactat virusul (evidenţiate de aceste anchete) au trecut prin această procedură.

„Pe masură ce se derulează ancheta epidemiologică, se fac testările conform algoritmului.

Căutam solutţi pentru testarea tuturor, dar o vom face în funcţie de legatura cu cazurile pozitive. Vom prioritiza testarea în functie de aceste legături”, explică prefectul de Argeş, Emanuel Soare. 

În ceea ce priveşte tesele efectuate deja, trebuie precizat că nu toate rezulatatele sunt disponivile până la aceast moment (Luni, 20 aprilie, la închiderea ediţiei), ceaea ce însemnă  că ar putea fi o chestiune de ore până când am putea ajunge să borbim de e cifre alarmante

"Cu noua conducere a DSP sunt sigur că anchetele vor fi mult mai amănunţite. Se va merge oriunde trebuie, indiferent de instituţii. Important este sa îi identificăm pe toţi, cât mai repede", a precizat duminică, prefectul de Argeş, Emanuel Soare, care consideră că la nivelul conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti s-a încercat o muşamalizare a situaţiei epidemiologice. 

 „Nu ar fi respectat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea SARS-CoV-2”

Reamintim că, săptămâna trecută, pe numele doctorului Felix Sârboiu, cunoscut drept unul dintre medicii argeşeni cei mai dedicaţi meseriei, a fost începută cercetarea penală, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, într-un dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

"În esenţă, s-a reţinut faptul că un angajat al unei unităţi medicale, deşi prezenta simptomatologia specifică diagnosticului COVID-19, nu ar fi respectat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea SARS-CoV-2, în condiţiile în care ar fi putut efectua testare Real-Time PCR, activitate care ar putea avea ca urmare răspândirea unei asemenea boli", se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti.

„Nici nu mi s-a propus, nu a ştiut nimeni din cadrul compartimentului de chirurgie vasculară de testările care au avut loc”

Concret, doctorul a mers înainte ca testul să iasă pozitiv la cele două spitale în care profesează timp de peste o săptămână, refuzând să stea acasă, în ciuda rugăminţilor colegilor săi îngrijoraţi de starea aceastuia. 

Primul test, în cazul său, a fost făcut pe 6 aprilie (test rapid pentru Covid-19). Pe 10 aprilie, ar fi putut efectua, ca şi colegii săi şi un test PCR, însă potrivit Instituţiei Prefectului Argeş, ar fi refuzat testarea. 

Totuşi, într-un punct de vedere exprimat joi, pentru „Adevărul”, medicul Felix Sârboiu a precizat că nu ar fi ştiut că în spital se face testare Real-Time PCR: "Nu am refuzat niciodată testul de coronavirus, deoarece nici nu mi s-a propus, nu a ştiut nimeni din cadrul compartimentului de chirurgie vasculară de testările care au avut loc". 

Felix Sârboiu este internat de miercuri, 15 aprilie, la Spitalul Orăşenesc Mioveni (acolo unde sunt trataţi bolnavii COVID-19 din judeţ).

„A ignorat suferinţa proprie pentru a salva pacienţii săi”

În apărarea medicului Sârboiu a sărit conducerea Consilului Judeţean Argeş.

„Un medic şef de secţie chirurgie cardio-vasculară a ignorat suferinţa proprie pentru a salva pacienţii săi internaţi în regim de urgenţă, minimalizindu-şi suferinţa şi posibilitatea de a contamina colegii. Deşi a fost rugat să se testeze, a rămas în blocul operator pentru a salva vieţi. Acestea sunt riscurile în urgenţele medicale. Cu toate acestea, sunt de acord cu faptul că medicul a greşit procedând astfel, precum şi pentru că nu a dorit să se testeze”, a precizat, într-un comunicat de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, la scurt timp de la izbucnirea scandalului care s-a lăsat, printre altele, cu schimbarea conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Amintim că în locul directorului Sorinei Honţaru, la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Argeş a fost numit, începând cu data de 16 aprilie, colonelul medic Alexandru Guiţă, fostul comandant al Spitalului Militar din Piteşti.

 Argeşul număra, luni, 20 aprilie, 96 de persoane confirmate cu noul coronavirus.  Patru dintre acestea au decedat, iar 11 sunt considerate vindecate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite