Zimbrii din Codrii Neamţului au nevoie de voturile românilor. „Participă“ la un concurs de talie mondială
0Ţinutul Zimbrului, altfel spus arealului Parcul Natural Vânători Neamţ, participă la o nouă ediţie a unui concurs internaţional, Top 100 Sustainable Destination.
Bison Land - Ţinutul Zimbrului Neamţ este din nou nominalizat într-un top mondial al celor mai importante destinaţii ecoturistice din lume, realizat de experţi în domeniu, Top 100 Sustainable Destinations.
Voturile românilor pot fi date până miercuri, 9 februarie 2022, la competiţie participând areale din America, Africa, Oceania şi Asia, iar din Europa zone din Croaţia, Germania, Malta, Portugalia, Spania sau Suedia.
„Votul tău contează, dacă vrei să contribui cu adevărat la îmbunătăţirea ecoturismului în Neamţ! În ultimii 5 ani, Bison Land este singura destinaţie din România care se califică în cel mai exclusivist top mondial al celor 100 de destinaţii sustenabile. Printre cele 10 destinaţii de ecoturism din România, doar una dintre cele cunoscute la nivel mondial este la un nivel atât de înalt, respectiv Ţinutul Bizonilor din Neamţ. Puteţi vota destinaţia pe GreenDestination accesând:
https://www.surveymonkey.com/r/BXK6HXZ
se arată pe pagina de Facebook Ţinutul Zimbrului Neamţ.
Global Top 100 este o iniţiativă a Green Destinations, o organizaţie non-profit pentru turismul durabil şi a altor lideri importanţi din domeniu. Scopul concursului este de a evidenţia poveştile de succes în managementul destinaţiilor, oferind participanţilor ocazia de a face schimb de bune practici. Ţinutul din Neamţ a fost înclus în acest clasament internaţinal după evaluări în care s-a ţinut cont de criterii ce au vizat protejarea naturii, peisaje, decor, conservarea
moştenirii culturale, locuitori implicaţi în turism, promovarea produselor locale, dezvoltarea durabilă, eficienţa şi transparenţa bunelor practici.
A contat foarte mult şi proiectului de eliberare a zimbrilor în mediul natural, unul derulat de Parcul Natural Vânători Neamţ, o structură a Direcţiei Silvice. Anul trecut, graţie voturilor online, Bison Land s-a clasat pe locul II. Pe prima poziţie s-a situat o destinaţie din Turcia, iar pe locul III, una din Chile. Numele câştigătorilor la competiţia mondială au fost anunţate pe 12 martie, la ceremonia de premiere găzduită de Târgul Internaţional de Turism Berlin 2021.
„Reapariţia zimbrului în libertate, după ani de eforturi, este chiar ca o poveste întrupată“
Destinaţia ecoturistică Ţinutul Zimbrului se suprapune Parcului Natural Vânători Neamţ, oraşul Târgu Neamţ, comunele Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani şi Vânători Neamţ. Pentru dezvoltarea zonei s-au asociat mai multe asociaţii, dar şi parteneri locali (pensiuni, producători locali, meşteri populari, şcoli şi organizaţii, etc), obiectivul fiind dezvoltarea sustenabilă a microregiunii.
Povestea Ţinutului Zimbrului a început în 2005, când Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ a înregistrat la OSIM mărcile Ţinutul Zimbrului şi Bison Land, prezentând pentru prima dată conceptul dezvoltării durabile a microregiunii. Apoi, în 2009, destinaţia a primit certificare europeană, prin includerea în reţeaua EDEN (European Destinations of Excellence), în 2016 Ţinutul Zimbrului a devenit a patra destinaţie ecoturistică a României, iar în prezent recunoaşterea este una mondială.
Prin pădurile Neamţului trăiesc în libertate circa 50 de exemplare FOTO Lică Balmoj
Ca exemplu de bune practici este proiectul unic de reintroducere a zimbrilor în mediul natural, unul care a început în 2012, ajungându-se ca acum prin codrii Neamţului să umble libere aproximativ 50 de exemplare ale legendarului mamifer. Mai pot fi amintite dezvoltarea infrastructurii turistice, experienţele trăite în destinaţie, informarea şi implicarea comunităţilor în procesul de dezvoltare şi promovare a destinaţiei de ecoturism.
În ceea ce priveşte nominalizările la Top 100 Destinaţii Sustenabile, ele sunt evaluate de experţi internaţionali în turism şi dezvoltare durabilă, reprezentanţi ai Green Destinations, QualityCoast,
TravelMole, Vision on Sustainable Tourism, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia etc.
Iată o scurtă descriere a arealului nemţean făcută de cei care au pus la cale proiectul de promovare a Ţinutului Zimbrului: „Ţinutul Zimbrului este o zonă care adăposteşte o moştenire spirituală şi naturală fără preţ, meleaguri pline de har divin, aflate la graniţa dintre realitate şi basm. Reapariţia zimbrului în libertate, după ani de eforturi, este chiar ca o poveste întrupată. Specificul zonei este dat de împletirea frumuseţilor naturale cu valorile culturale şi spirituale. Comunitatea monahală prezentă aici este a doua ca mărime din Europa (după cea de la Muntele Athos), satele monastice (Văratec, Agapia, Neamţ), cu modul lor deosebit de organizare, reprezintă un unicat European“
Vă mai recomandăm să citiţi:
Efectul Gloria, apariţia cu aură de înger de pe Ceahlău. Fenomenul rar este numit şi Spectrul Brocken
Ce spune profesoara de canto care l-a format pe câştigătorul SuperStar România 2021. „Am visat, am muncit”