Supa-cremă de dovleac, recomandarea unui chef bucătar. Ingredientul-surpriză care dă savoare unică preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supa-cremă de dovleac, o delicatesă de sezon, recomandată de Chef Giovanni
Supa-cremă de dovleac, o delicatesă de sezon, recomandată de Chef Giovanni

Unul din cei mai apreciaţi specialişti în arta culinară recomandă o reţetă de supă-cremă ce poate fi pregătită în această perioadă a anului.

În sezonul de toamnă, dovleacul este una din cele mai întâlnite legume în bucătărie. Folosit în mod tradiţional pentru diverse sortimente de desert, dovleacul a devenit în ultimii ani un ingredient de bază pentru supe sau ciorbe. 

Ionuţ Popa sau Chef Giovanni, cum este cunoscut mai ales după participarea la o emisiune-concurs cu profil culinar (Chefi la cuţite - Antena 1), recomandă pasionaţilor de arta culinară, dar şi celor care vor să gătească un preparat deosebit, o supă-cremă de dovleac asezonată cu chipsuri de prosciutto şi trufe.    

„Supa-cremă de dovleac e foarte des întâlnită în bucătăriile din Austria de exemplu. La noi, în mod tradiţional, dovleacul este folosit foarte mult ca umplutură la plăcinte şi la tot felul de specialităţi culinare din Dobrogea“, spune Chef Giovanni. 

Prima operaţiune este cea de curăţare a dovleacului de seminţe. Apoi se feliază şi se condimentează cu sare, piper şi se unge cu puţin ulei. Fâşiile trebuie învelite ulterior în folii de aluminiu şi băgate la cuptor. 

„Mie îmi place mai mult ca dovleacul să fie copt, decât fiert. După ce se coace, se scoate din folie, se curăţă pulpa şi se face o bază din ceapă albă, cu unt şi puţin usturoi. Trag ceapa cu untul într-o tigaie unde pun puţin ulei de măsline, apoi adăug câteva cubuleţe de cartof crud pentru ca amidonul să lege compoziţia. Folosesc şi o mirodenie care dă un gust deosebit, nucşoara“, descrie procedura Chef Giovanni. 

Compoziţia se stinge cu vin, iar peste ea se pune supă de legume sau apă.  

„Când totul e fiert şi omogen, blendez şi fac supa cremă. Cremozitatea o verificăm cu lingura, trebuie să curgă ca mierea de albine“, explică specialistul.  

Pentru a echilibra gusturile (dovleacul şi ceapa cu untul fiind dulci), Chef Giovanni recomandă ca supa-cremă să fie servită cu chipsuri din prosciutto (şuncă tradiţională italiană). 

„Ştim că prosciutto e sărat şi astfel se combină gusturile. Chipsurile se fac aşa: într-o tavă pun hârtie de copt, apoi feliile de prosciutto, apoi altă hârtie peste ele şi altă tavă, ca să le ţin presate. După 6-7 minute de copt, ies crocante, asemeni chipsurilor de cartofi. După ce montez în farfurie supa şi 2-3 cipsuri de prosciutto, mai folosesc un fir de ulei de trufe şi 3-4 felii de trufe“, descrie în continuare preparatul Chef Giovanni. El spune că în loc de trufe se pot folosi şi hribi, o ciupercă mai uşor de găsit pe piaţă, şi la fel,  foarte aromată. 

supa

Supa-cremă se serveşte de obicei cu crutoane, iar specialistul în arta culinară are şi aici o recomandare: 

„Tai cubuleţe de pâine, apoi le dau printr-un ulei de măsline în care am pus puţin cimbrişor, rozmarin şi usturoi. După ce le prăjesc puţin, le dau la cuptor. Folosesc astfel de crutoane la toate supele, nu doar la cea de dovleac“.

giovanni
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite