Silviu Blăjuţ, liceanul curtat de cinci universităţi din Regatul Unit. Visează să studieze Psihologia la Birmingham

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silviu Blăjuţ, elev la Liceul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman vrea să studieze psihologia în Marea Britanie, iar trei universităţi i-au acceptat deja dosarul.

Silviu Blăjuţ (19 ani) şi-a cultivat pasiunea pentru psihologie şi limba latină unde are în palmares 27 de premii câştigate în concursurile la care a participat în ultimii patru ani. De loc din satul Luncaşi, comuna Hălăuceşti (Iaşi), tânărul a ales să studieze la Liceul Teologic Romano-Catolic Franciscan „Sfântul Francisc de Asissi” din Roman cu gândul că este o unitate cu profil uman la care se poate pregăti bine pentru o carieră în Drept sau Psihologie. 

„Am vrut să-mi reglementez şi nişte chestiuni spirituale, dar a contat şi latura financiară, aici fiind un cămin ieftin”, spune Silviu Blăjuţ. Tânărul a aplicat pe sistemul educaţional Edmundo la cinci universităţi din Marea Britanie: Essex, Hull, Southampton, Nothingham şi Birmingham. A fost acceptat deja la primele trei, şi sunt mari şanse să primească răspuns favorabil şi de la celelalte două până pe 8 mai. 

image

Doi paşi până la atingerea obiectivului

Până să ajungă să studieze în Regatul Unit mai trebuie să treacă de două etape, respectiv să ia testul Cambrige (în aprilie) şi să obţină la bacalaureat o medie peste 8, sau 9 (în funcţie de universitate). 

„University of Birmingham a fost declarată universitatea anului 2013-2014 şi acolo aş dori să studiez. Ştiu că la toate aceste instituţii concurenţa e între 10 şi 15 pe loc. Cu bac-ul nu cred că vor fi probleme, e un examen pe care ar trebui să-l ia şi un elev de clasa a V-a”, mai spune adolescentul. Acesta a avut deja un prim contact cu lumea anglo-saxonă vara trecută. În timp ce colegii de aceeaşi vârstă petreceau ultima vacanţă mare de liceu, Silviu a lucrat part-time la sediul ministerului Sănătăţii din Dublin şi la o casă de pariuri ca să pună bani deoparte pestru testul Cambrige. 

„Am lucrat ca om de serviciu, <cleaner>  cum se zice, dar am avut şi timp să vizitez oraşul. Într-o librărie imensă din Dublin am descoperit o  bogăţie de cărţi în latină, lucrările de la toţi filosofii greci erau acolo şi mi-am dat seama ce oportunităţi sunt de a studia în afară”, îşi aminteşte Silviu.

Vrea să studieze Psihologia la nivel înalt

Tânărul ştie că cel mai greu îi va fi dacă va ajunge să studieze în Anglia să se întreţină, deoarece doar taxa de studii este de 9.000 de lire pe an. Suma e inaccesibilă pentru mulţi dintre români, iar pe lângă taxă e nevoie şi de bani pentru cazare, transport şi cheltuielile de întreţinere. 

„În 99% din cazuri, acolo se acordă studenţilor împrumuturi guvernamentale pe o perioadă de 20 de ani şi trebuie să şi lucrezi în paralel ca să poţi plăti creditul. E vorba în total de 8 ani de studiu, pe sistemul facultate, master şi doctorat, apoi sper să-mi găsesc un job bine plătit în domeniu”, mai spune Silviu Blăjuţ. 

Tânărul consideră că doar într-un sistem educaţional bine pus la punct, Psihologia poate fi studiată şi profesată la adevărata sa valoare. „Facultăţile de acolo au resurse, mentalitatea e diferită, acolo vin la studii tineri din toată lumea. În plus, trebuie să cunoşti limba engleză foarte bine, astfel încât, mai ales în acest domeniu să o faci maleabilă, să o controlezi”. 

     

Olimpic la latină

Silviu Blăjuţ a fost o prezenţă constantă în ultimii trei ani la faza naţională a olimpiadei de limba latină, unde a reuşit să obţină un premiu special. A obţinut  premiul I la concursul judeţean de referate şi comunicări ştiinţifice pe teme de istorie, cu lucrarea „Cicero, ultimul republican”. „Am o stimă deoasebită pentru doamna profesoară Tudor Nicoleta, ea a fost <scânteia mea>. De asemenea, doamna profesoară Anca Lungu mi-a insuflat pasiunea pentru psihologie”. În aceste zile, Silviu pregătea un eseu intitulat „Asumarea riscului de a fi original” pe care urma să o prezinte la un concurs de  comunicări.  

„Originalitatea, alături de inteligenţa, perseverenţa şi încredere în sine, deşi cea dintâi dominând, sunt elementele care într-o fuziune armonioasă conduc în mod ineluctabil spre succes”, Silviu Blăjuţ

Vă mai recomandăm:   

Mara Ieşanu, olimpica din Neamţ pentru care chimia nu mai are secrete

Cei mai frumoşi români. Povestea Elizei Chirilă, vocea tinerilor din România la Organizaţia Naţiunilor Unite

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite