După un patron de pompe funebre, un fost primar incompatibil devine director de spital. E al optulea în zece luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Micu a fost declarat incompatibil de ANI. FOTO Facebook
Lucian Micu a fost declarat incompatibil de ANI. FOTO Facebook

Lucian Micu, fost primar al oraşului Roman, a fost numit de către peşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, în postul de manager al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Micu nu a mai putut candida la alegerile locale întrucât fusese declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.

Numirea lui Micu în funcţia de manager al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ în baza unei decizii din 28 octombrie a lui Arsene are loc după ce la conducerea unităţii spitaliceşti s-au perindat nu mai puţin de opt manageri în zece luni, între care şi patronul unei firme de pompe funebre. Toate aceste numiri au avut loc într-o perioadă extrem de grea din cauza pandemiei de coronavirus.

Lucian Micu devine astfel al optulea manager al spitalului din Piatra Neamţ în mai puţin de un an. Cu puţin timp înantea alegerilor locale de anul acesta, edilul PNL a fost demis din funcţie de către prefect după ce ANI şi, ulterior, două instanţe, au constatat că Micu este incompatibil. În tentativa de candida, el a trecut la PSD, dar o hotărâre judecătorească l-a scos definitiv din cursă. Iar pentru accederea în funcţia de manager s-a recurs la un tertip, fiind numit în funcţia de consilier juridic pentru câteva zile, în baza unei ordonanţe ce vizează angajările în perioada de urgenţă şi alertă.

Micu îi ia locul managerului Silviu Verzea, care a demisionat după ce presa a difuzat filmări şi poze în care se vede cum pacienţii erau ţinuţi cu orele în curtea spitalului, în aşteptarea testelor.

În ultima perioadă, au existat nemulţumiri majore ale bolnavilor de COVID, care au acuzat calitatea execrabilă a mâncării, dar şi faptul că au fost lăsaţi să aştepte ore în şir rezultatele testelor în curtea spitalului, pe scaune, noaptea şi în frig.

„Ştiu să fac administraţie, în sensul că pot să le confer celor din jurul meu condiţiile optime pentru a avea siguranţa că îşi pot face treaba cum pot ei mai bine. Acesta este primordialul meu scop. Iar acestui scop i se alătură cel care îmi aduce o provocare în plus, construirea unui nou spital, cel de la Gîrcina, din fonduri europene, direct de la Bruxelles. Nu este cel mai favorabil moment pentru a accepta să fiu lider în sistemul sanitar, ştiu asta, dar am încredere în echipa medicală de la SJU că face ceea ce poate şi ştie mai bine ca pacienţii din unitatea medicală să se facă bine“, a postat, pe Facebook, Lucian Micu.

Manageri pentru patru zile sau o săptămână

Dincolo de ce susţine noul manager, argumente care să-l recomande ca manager al celei mai mari unităţi sanitare din judeţ nu prea sunt, normal fiind ca în această perioadă de criză funcţia să fie atribuită unui profesionist în domeniul medical.

La Spitalul Judeţean Neamţ, directorii numiţi fie de PSD, adică de Ionel Arsene,fie de PNL, în perioada stării de urgenţă, au avut mandate foarte scurte, chiar de câteva zile. Până pe 18 decembrie 2019, director a fost economistul Codruţ Munteanu, de pe 19 decembrie 2019 până pe 17 martie 2020 chirurgul Alexandru Juncu, iar pe 17 martie a urmat Toader Mocanu, fost prefect şi senator de Neamţ. 

ghinetsp

Marius Ghineţ a fost doar patru zile director de spital. FOTO Facebook

Pe 3 aprilie, era desemnat doctorul Florin Apostoaie, fost director al Spitalului Târgu Neamţ, numit în locul lui Mocanu, care-şi dăduse demisia din motive de sănătate, iar pe 10 aprilie Apostoaie era  revocat, funcţia revenindu-i epidemiologului Daniela Marcoci, care preciza că va fi director doar pe perioada stării de urgenţă. 

Pe 17 mai, Marius Ghineţ era instalat ca manager al spitalului, lucru care l-a făcut „vedetă“ în ţară, deoarece avea o firmă de pompe funebre, dar a rezistat doar patru zile, fiind demis, pe 20 mai, de către Ionel Arsene. A urmat medicul Silviu Verzea, iar din 28 octombrie managerul spitalului este Lucian Micu.

Numirea lui Marius Ghineţ, care pe lângă afacerea privată era şi director la o companie a Primăriei Piatra Neamţ, care se ocupa şi de asfaltări, a stârnit ample comentarii în mediile politice şi nu numai. Controversata decizie a aparţinut conducerii PNL Neamţ, a fost avizată de Ministerul Sănătăţii şi de la instalare reacţiile au curs necontenit, unele pro, altele contra. O luare de poziţie a avut-o Iulian Bulai, parlamentar USR de Neamţ, la şedinţa Camerei Deputaţilor, din 18 mai. 

„Am avut o scurtă întâlnire cu premierul Orban. I-am mulţumit pentru propunerile de manageri buni de spitale făcute în multe locuri din ţară. I-am spus totuşi că la Neamţ, al doilea cel mai afectat judeţ din Moldova (de coronavirus - n.red.), nu este corect să avem numit drept manager de spital un şef de firmă de asfaltări şi patron de pompe funebre“, posta, pe Facebook, deputatul Iulian Bulai. 

Şi Victor Ponta a „punctat“ pe marginea subiectului, în plenul Camerei Deputaţilor, atacându-l pe premier: „Să mă păstrez în nota PNL, aş vrea să vorbesc în nota unui patron de firmă de pompe funebre. Astăzi avem o slujbă de pomenire pentru unele domenii din România“.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Petreceri cu droguri pentru lumea bună. Sunt cercetaţi afacerişti, funcţionari publici, studenţi şi un medic

Calitatea vieţii în oraşele europene: Cum se compară Bucureşti cu Cluj-Napoca, Piatra Neamţ şi media europeană

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite