Desert aromat de Mărţişor, recomandat de un bucătar celebru. Ingredientul special folosit în reţeta de crème brûlée

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creme brulee cu orez crocant FOTO: Chef Giovanni
Creme brulee cu orez crocant FOTO: Chef Giovanni

După sărbători precum Dragobete sau Valentine’s Day şi luna martie oferă ocazii speciale pentru preparate culinare speciale.

Binecunoscuta cremă de zahăr ars din bucătăria autohtonă, sau crème brûlée, cum apare în meniurile internaţionale, poate fi o idee bună pentru a îndulci diferite momente speciale.

Ionuţ Popa - Chef Giovanni, cum este cunoscut după succesul repurtat la o emisiune-concurs cu profil culinar („Chefi la cuţite” - Antena 1), recomandă această reţetă într-o variantă reinterpretată denumită creme brulee cu „orez crocant“.   

„Toată lumea, atunci când mănâncă crème brûlée, se aşteaptă la zahărul crocant şi apoi la cremă. Surpriza e că acum găseşti şi ceva dedesubt, adică un orez cu un gust deosebit. Orezul este surpriza din clasica reţetă de zahăr ars“, explică Chef Giovanni.

Specialistul spune că orezul trebuie pus la fiert cu o zi înainte de a găti creme brulee-ul. În vasul de fierbere, el pune cantităţi egale de apă şi sambuca, un lichior din anason, produs în Italia. 

„Eu folosesc sambuca după o reţetă pe care am testat-o în Italia, şi a prins foarte bine, dar se poate înlocui şi cu rom, sau cu vanilie. La fierbere, mai adaug puţin anason, chiar dacă lichiorul e din anason, şi rad şi puţină coajă de portocală. Se fierbe încet, până când devine la fel ca orezul cu lapte, adică bobul nu e nici prea fiert, dar nici crud, pentru că se mai găteşte ulterior. Fierberea durează cam 18-20 de minute, apoi dăm la o parte vasul cu orez şi îl lăsăm să se răcească“, descrie întreg procesul Chef Giovanni.

Baza din orez, groasă de circa 1 centimetru, se pune apoi în forme, după care se face compoziţia de creme brulee.

„La 1 litru de smântănă, eu folosesc cam 240 de garme de gălbenuş, 250 ml de lapte, 260 de grame de zahăr, esenţă de vanilie şi 50 de ml de lichior - eu folosesc Amaretto, din migdale. Desertul va fi dulce light, fin şi aromat, nu va fi un dulce puternic“, mai precizează Chef Giovanni.

Chef Giovanni 

creme

După ce se amestecă şi compoziţia devine omogenă, se pune în forme, peste orez. Formele se pun apoi pe o tavă în care este apă.

„Apa trebuie să fie cam trei sferturi din înălţimea formelor în care gătesc. Se ţine la cuptor minim 40 de minute, la o temperatură de 120-130 de grade, la foc lent. Din experienţă, eu îmi dau seama că e gata vâzând consistenţa compoziţiei după ce lovesc cuptorul cu podul palmei. Un alt indiciu este că nu trebuie să lăsăm să se caramelizeze şi, de asemenea, ne putem ajuta cu o scobitoare“, mai spune specialistul.

După ce se scoate din cuptor, desertul se lasă la răcit circa 3-4 ore. Înainte de  servire, se presară zahăr brun peste creme brulee şi, în lipsa unui pistol special de caramelizare, se poate folosi o lingură încinsă la flacără pentru a topi zahărul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite