Bucătarul român care a inventat hamburgerul negru. Cum se prepară delicatesa vândută numai la Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Popa, un tânăr de 33 de ani din Piatra Neamţ, a lansat pe piaţă un produs pe care l-a intitulat hamburgerul negru. Ingredientul pe care-l foloseşte pentru a înnegri chiflele este cărbunele vegetal (medicinal).

Ionuţ Popa, un tânăr de 33 de ani din Piatra Neamţ a găsit reţeta succesului în bucătărie cu preparate pe cât de ciudate, pe atât de apreciate de specialşti şi clienţi. Chef Giovanni, după renumele pe care şi l-a făcut în Italia, unde trăieşte de 17 ani, a făcut impresie la cunoscuta emisiune Chefi la Cuţite, difuzată de Antena 1 cu mămăliga neagră, un produs care i-a adus trei cuţite şi aprecierile juriului.

„Mămăliga neagră am făcut-o pentru prima oară în România pentru un meniu de Revelion, la un restaurant din Piatra Neamt. Toţi s-au uitat mai întâi miraţi, uşor reticienţi, apoi au lăsat farfuriile goale, iar la final m-au chemat din bucătărie să mă aplaude“, spune Ionuţ Popa. Zilele trecute, tot în oraşul natal, el a lansat hamburgerul negru, în fapt, chiflele având acest aspect. Ca şi în cazul mămăligii, ingredientul folosit pentru a da culoare este cărbunele vegetal (medicinal).

image

„E nevoie de multă atenţie pentru a găsi gustul cel mai apropiat de gustul perfect. În primul rând trebuie foarte mare atenţie la dozaj. Pentru chifla neagră, un gram de cărbune în minus nu-ţi face aluatul negru, iar un gram în plus face ca totul să se piardă, să ajungă nisip. Se spune că un bun bucătar poate face cunoscută aproape toată reţeta unui produs, dar tot nu îi va ieşi altuia aşa cum îl face el“, mai spune Ionuţ Popa. Munca la un astfel de produs nu e uşoară, pentru o serie de hamburgeri fiind necesare patru ore de pregătire.

„Nu poţi să grăbeşti procesul, pentru că există riscul să nu-ţi mai iasă. Hamburgerul e din carne e de vită, 80% carne şi 20% grăsime de vită, iar sosul este tot o reţetă proprie“, mai spune Chef Giovanni.

Din ceea ce cunoaşte el, un produs similar în România (chifla neagră) îl mai face doar Chef Scărlătescu, dar folosind cerneală de sepie. Ionuţ mai spune că toate ingredientele sale sunt naturale şi din producţie proprie, totul fiind pregătit în bucătărie.

Hamburgerul costă 23 de lei şi se vinde într-un restaurant situat în clădirea de la baza telegondolei din Piatra Neamţ.

Hamburgerul negru nu e singura „nebunie“ a pietreanului care a avut ocazia să înveţe atât la academia din Lucca (Italia), cât şi în colaborările din Austria sau Germania. „Îmi place să fac tot felul de experimente. Am reţete şi de chifle mov, verzi, roşii sau galbene, toate cu ingrediente naturale, adică extrase din plante. Am chiar o reţetă proprie pentru un blat de pizza care conţine 80% apă“. 

image

Ce este cărbunele medicinal

Cărbunele medicinal, numit şi cărbune vegetal, este un produs 100% natural, obţinut printr-un proces de ardere la tempe¬raturi înalte a lemnului, într-un mediu lipsit de oxi¬gen. În organismul uman se comportă ca un burete ce absoarbe din tubul digestiv bacteriile, ciupercile parazite, gazele şi unele substan¬ţe toxice ş.a.m.d.  Cel mai folosit este în toxiinfecţiile alimentare, diaree, otrăvire, gastrită sau ulcer. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite