
Un exponat unic, coroana reginei Maria şi Turnul lui Ştefan cel Mare, acolo unde a vieţuit Sfântul Pelerin, moş Lazăr, au fost în topul preferinţelor la Noaptea Muzeelor
Moş Lazăr, sfântul care a locuit 26 de ani în Turnul lui Ştefan

La vernisaj a participat şi directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, doctor Ernest Oberländer Târnoveanu FOTO CMN Neamţ
Coroana este realizată din aur extras din minele transilvănene şi are un design original. Conţine rubine, smaralde, ametist, turcoaz şi opale, cântărind 1,8 kg. Baza este decorată cu boabe de grâu, cu opt flori mari şi opt flori mici cu ramuri întreţesute. Un glob şi o cruce se află deasupra a opt arcade peste ornamentele florale şi două pandantive, probabil inspirate de ornamente bizantine antice, atârnă pe laterale, deasupra urechilor.
În 2019, coroana şi steagul liturgic al lui Ştefan cel Mare au fost expuse în Franta în cadrul unor expozitii organizate la Reims şi la Muzeul Luvru din Paris. Expoziţia de la Turnul lui Ştefan, l-a avut ca „personaj“ principal pe moş Lazăr, canonizat ca fiind Sfântul Pelerin. Pe 15 iunie 2015, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei propunea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române canonizarea unui mirean sihastru, care vieţuise 26 de ani în turnul de la Piatra Neamţ.
Solicitarea a fost acceptată pe 15 iunie 2017, astfel că moş Lazăr, după cum îi spuneau localnicii, devenea Sfântul Gheorghe Pelerinul, cu zi de prăznuire 17 august a fiecărui an. După cum se arată în actul de canonizare, moş Lazăr s-a născut în 1846 în comuna Şugag, judeţul Alba, iar la 24 de ani s-a căsătorit cu Pelaghia, soţia dăruindu-i cinci copii. Era un ţăran înstărit şi harnic, iar până să ajungă la Piatra Neamţ, în anul 1884, s-a dus să se închine la Mormântul Domnului de la Ierusalim.
Singura fotografie care-l înfăţişează pe sfânt provine din arhiva pesonală a arhimandritului Vartolemeu Dolhan FOTO Mănăstirea Văratec
A mai stat aproape doi ani la muntele sfânt din Grecia, după care s-a întors în ţară. Moş Gheorghe Lazăr a murit pe 15 august 1916 şi a fost petrecut de mii de credincioşi din Piatra Neamţ până la mormântul din cimitirul oraşului. Osemintele i-au fost strămutate la Mănăstirea Văratec în anul 1934, acolo unde se află şi acum. Cripta unde îşi doarme somnul de veci este foarte căutată de credincioşii care calcă pragul aşezământul de cult din Munţii Stânişoare.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Autostrada de peste munţi, prin ce zone protejate va trece. Vor fi exproprieri şi mari defrişări
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: