Cine este omul de afaceri graţie căruia tratamentul cu plasmă pentru bolnavii de COVID-19 este posibil şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Hozoc, specialist în sănătate, a donat ministerului de profil mai multe aparate necesare tratamentului cu plasmă pentru bolnavii de Covid-19, care au ajuns la 15 unităţi sanitare din România.

Cunoscut opinei publice din România prin desele semnale de alarmă trase în ceea ce priveşte lipsa unei bănci de plasmă în ţară, Florin Hozoc este cel care face posibilă şi la noi tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus cu o tehnologie deja folosită în alte state după începerea pandemiei. 


Specialist în sănătate şi directorul unei firme,

Besmax Pharma Distribution, care importă imunoglobulina în

România, el s-a implicat ca şi românii să aibă acces, începând din aprilie 2020, la tratamentul cu plasmă umană. 

Hozoc, originar din Piatra Neamţ şi stabilit la Bucureşti, a conştientizat pericolul afecţiunii care a dat peste cap lumea, dând dovadă de altruism. 

A donat trei aparate de recoltare şi câte 3.000 de kituri necesare Ministerului Sănătăţii, care a decis să le distribuie la centrele de transfizii sanguine din Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, iar unul a fost donat Spitalului Judeţean Neamţ. 

Pe lângă acestea, alte 14 aparate au ajuns la tot atâtea unităţi sanitare din România, pentru a fi folosite timp de un an sau cât va fi nevoie până ce pandemia va fi trecut sau nu va mai constitui un mare pericol. 

Afaceristul nu a specificat valoarea aparaturii donate sau dată spre folosinţă, dar costurile s-au aflat dintr-un comunicat al ministerului, care anunţa un parteneriat: 

„Ministerul Sănătăţii şi SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donaţie pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză şi 3.000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donaţiei este de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele şi 40.950 euro kiturile)“. Iar un simplu calcul matematic arată valoarea celor 18 aparate puse la dispoziţie.

Unde trebuiau să ajungă aparatele de recoltare a plasmei

Iată şi ce presupune un tratament cu plasmă în cazul pacienţilor infectaţi cu Covid 19. Cum în cazul acestei afecţiuni eforturile pentru crearea unui vaccin sau a unui medicament eficace nu au dat încă

roade, fiecare ţară a recurs la diverse protocoale medicale de combatere. 

A dat rezultate medicaţia de tratare cu plasma recoltată din sângele unei persoane vindecate de coronavirus, care conţine anticorpii necesari tratării bolii. Această metodă a fost utilizată în

China, apoi în Coreea de Sud, Statele Unite, Israel şi în multe state europene, urmând a fi folosită şi în România, graţie implicării lui Florin Hozoc. 

Acesta a ţinut să mulţumească Ministerului Sănătăţii pentru că, zilele trecute, a elaborat metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la un donator vindecat la

bolnavii de coronavirus. Trebuie spus că fără aceste norme, metoda nu putea fi utilizată în ţară. 

Într-un interviu pentru Radio Iaşi, Florin Hozoc dezvăluia cum s-a ajuns ca aparatele de recoltare a plasmei să rămână în România, pentru că el avea alte planuri. 

„Celelalte aparate (este vorba despre cele 14 - n.r.) le-am pus la dispoziţie gratuit, pentru a fi utilizate timp de 12 luni, cât estimăm că va dura această criză sau cât va fi nevoie, astfel încât cu aceste echipamente să se poată recolta plasma de la cei vindecaţi. În principiu, acele echipamente noi

le-am cumpărat să putem deschide centrul de colectare de plasmă în Ungaria pentru că, deocamdată, România, care are o lege veche de pe vremea comunismului, nu permite colectarea de plasmă decât în centre de transfuzii aparţinând statului şi atunci le-am dus în una din multele ţări europene care permit deschiderea de centre  de colectare de plasmă pentru a fabrica medicamente din plasmă şi asta este Ungaria“. 

De altfel, România este printre puţinele ţări din Europa care nu are o fabrică pentru fracţionarea plasmei.

„După mijlocul săptămînii viitoare am putea avea primul pacient tratat cu plasmă la Neamţ“

Imagine indisponibilă


Plasma se obţine în urma transfuziei sanguine. FOTO: adevarul.ro

   

Cât priveşte aparatul donat judeţului Neamţ, Daniela Marcoci, managerul Spitalului Judeţean, a susţinut că el va ajunge în această săptămână la Piatra Neamţ, iar procedurile de recoltare vor fi făcute de angajaţii de la centrul de transfuzii.

Florin Hozoc este optimist în ceea ce priveşte data la care un pacient infectat cu coronavirus va fi tratat la unitatea sanitară din Piatra Neamţ, dând ca termen săptămâna viitoare.

„Sperăm ca atunci când va fi instalat, vineri (24 aprilie - n.r.) sau luni 27 aprilie - n.r.), să avem şi un prim donator. În două, trei zile se fac testările pentru a ne asigura că nu a fost recoltat şi virusul, ci doar anticorpii, iar, dacă testele sunt în regulă, atunci după jumătatea săptămânii viitoare am putea avea şi primul pacient tratat“, a declarat, pentru Monitorul de Neamţ, Florin Hozoc.

Conform metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei, potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi pentru Covid-19, vindecaţi şi externaţi. Donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară şi neremunerată, în vederea utilizării terapeutice.

Pentru selectarea pacienţilor vindecaţi, centrele de transfuzie vor încheia protocoale cu spitalele care tratează

Covid-19 în vederea identificării potenţialilor donatori, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE de protecţie a datelor cu caracter personal, prin semnarea unui consimţământ.

Plasma se va administra doar bolnavilor critici infectaţi confirmaţi pozitiv prin metoda RT-PCR, cu vârsta de cel puţin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă  prin semnarea unui consimţământ. Şi pacienţii vindecaţi se pot adresa centrelor de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite