Proiect pentru energie ecologică, în valoare de peste 64 milioane euro, pe locul unei uriaşe halde de şlam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În două dintre bazine, halda de cenuşă e înaltă de 15 metri, cât un bloc cu 4 etaje, iar în al treilea de 25 metri, cât un bloc cu 6 etaje SURSA FOTO Laura Gal
În două dintre bazine, halda de cenuşă e înaltă de 15 metri, cât un bloc cu 4 etaje, iar în al treilea de 25 metri, cât un bloc cu 6 etaje SURSA FOTO Laura Gal

Halda de zgură şi cenuşă a CET-ului orădean, una din depozitele de deşeuri pentru care Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justiţie, va fi închisă, iar loc urmând să se amenajeze un uriaş parc fotovoltaic pentru producţia de electricitate dar şi de hidrogen.

Halda de zgură şi cenuşă a CET-ului orădean, unul din depozitele de deşeuri pentru care Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justiţie, va fi închisă, iar loc urmează să se amenajeze un uriaş parc fotovoltaic pentru producţia de electricitate, dar şi de hidrogen.

Primăria Oradea şi Compania de termoficare a oraşului vor plăti circa 10 milioane de euro pentru ecologizarea celor peste 80 hectare de teren unde, până în 2016, la pornirea noii turbine pe gaz, era adusă materia rezultată în urma arderii cărbunelui şi deversată în bazine. 

Închiderea haldei a fost gândită să se finalizeze în termen de cel mult trei ani, după care sunt prevăzuţi alţi doi ani pentru amenajarea unui parc fotovoltaic. 

„A fost comandat deja un studiu de fezabilitate pentru identificarea celei mai bune soluţii. Investiţia se ridică undeva la 800.000 euro pe MWh de putere instalată”, spune directorul Termoficare Oradea, Călin Ungur. 

Hidrogen pentru căldură

În total, Termoficare îşi doreşte un parc de 80 MWh, aproape dublu faţă de puterea turbinei pe gaz, ceea ce înseamnă costuri de aproximativ 64 milioane euro. Firma nu va vinde, însă, electricitate ci vrea să folosească energia acumulată pentru producţia de hidrogen curat, din surse regenerabile.

Aceasta va fi produsă şi stocată, urmând să acopere cel puţin 5% din necesarul de combustibil al CET-ului, ajutând la scăderea consumului de gaz şi a cantităţii de certificate verzi pe care firma trebuie să le achiziţioneze în fiecare an.

În acest an, Termoficare Oradea a avut de depus 301.000 certificate verzi, din care a primit gratuit 80.000 de bucăţi, costurile cu cumpărarea diferenţei de 221.000 certificate s-au ridicat la 16,5 milioane euro, de trei ori mai mult decât bugetul de salarii.

Vă recomandăm şi: 

CE: Toate clădirile noi trebuie dotate cu  panouri fotovoltaice. Statele să elaboreze scheme de susţinere financiară

Planul de restructurare al CE Oltenia: Opt parcuri fotovoltaice vor fi operaţionale în 2024, iar cele două blocuri pe gaze de la mijlocul anului 2026

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite