Mesajul de adio al unui dependent de păcănele: „Când te saturi cu adevărat, nu mai avertizezi...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banda politie foto

Un bărbat din Bihor, împătimit al jocurilor de noroc, a fost găsit spânzurat în locuinţă, iar înainte de a se sinucide el a lăsat pe contul său de Facebook un mesaj de adio.

Potrivit ebihoreanul.ro, tragedia s-a produs duminică, în comuna bihoreană Şuncuiuş, iar bărbatul în vârstă de doar 32 ani, care era căsătorit şi are un băieţel de 6 ani, a fost găsit de soţia sa, care a sunat la 112, însă medicii nu au mai putut face nimic. 

„În ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de personalul medical sosit la faţa locului, bărbatul a decedat”, a explicat, luni, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa. 

În urma verificărilor făcute, Fărcuţa susţine că nu au fost găsite indicii că bărbatul ar fi fost victima vreunei infracţiuni. „Cercetările în cauză sunt continuate de poliţiştii din Borod continuă sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd”, a mai spus Fărcuţa.

De altfel, înainte de a-şi pune capăt zilelor, bărbatul a lăsat un mesaj care pare fi unul de adio, pe contul său de Facebook. "Atunci când te saturi, dar când te saturi cu adevărat, nu te mai cerţi, nu mai avertizezi, nu te mai rogi, nu mai speri, nu mai priveşti, nu te mai interesează absolut nimic şi te opreşti. Punct”, scrie pe contul de socializare. 

Cazul bărbatului vine după ce, în noaptea de Anul nou, un tânăr de doar 20 ani din Bihor, tot împătimit al jocurilor de noroc, a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei de rudele sale, cu doar câteva minute înainte de miezul nopţii. Potrivit unor surse locale, el ar fi ameninţat în mai multe rânduri că îşi va lua viaţa atunci când familia refuza să-i dea bani pentru a juca. 

Păcănelele dau dependenţă

Dar de ce crează adicţie păcănelele? Potrivit psihologului orădean Răzvan Coloja, atunci când cineva joacă la păcănele, sistemul de recompensare al creierului intră în acţiune şi eliberează dopamină, ceea ce face ca persoana angajată în joc să se simtă bine. 

"Exact ca şi în cazul dependenţilor de droguri care au nevoie de o doză din ce în ce mai mare pentru a atinge un nivel acceptabil de satisfacţie, jucătorii de păcănele caută aceeaşi plăcere riscând din ce în ce mai des în cadrul jocului şi pe sume din ce în ce mai mari", spune psihologul. 

Potrivit sursei citate, în anii ’80, pe atunci nou-lansata ediţie a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), creată de American Psychiatric Association (APA), clasa deja adicţia de jocuri de noroc ca pe o tulburare de control a impulsului - alături de piromanie, cleptomanie şi tricotilomanie (smulgerea părului). "Un studiu din 2014 afirmă că adicţia de jocuri de noroc (şi implicit de păcănele) se poate trata prin blocarea unor receptori de dopamină (D4) cu medicamente", explică Răzvan Coloja. 

Vă recomandăm şi: 

Pedepse uriaşe şi trei români închişi, în cazul morţii a 39 de migranţi care s-au sufocat într-un camion în 2019 VIDEO 

Sinucidere în noaptea de Revelion. Viciul cumplit care a împins un tânăr de 20 ani la gestul extrem

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite