Fostul şef al Poliţiei Locale Oradea, condamnat pentru atacul asupra soţiei. Judecătorii i-au şters 3 ani din pedeapsă

Fostul şef al Poliţiei Locale Oradea, condamnat pentru atacul asupra soţiei. Judecătorii i-au şters 3 ani din pedeapsă

Sursa arhivă

Fostul şef al Poliţiei Locale Oradea acuzat că şi-a sechestrat fosta soţie, apoi a înjunghiat-o de mai multe ori, a scăpat cu 5 ani de închisoare, judecătorii decretând că n-a premeditat fapta, iar victima "manifestă o tendinţă de exagerare".

Ştiri pe aceeaşi temă

Condamnarea priveşte un incident sângeros provocat de fostul şef al Poliţiei Locale Oradea în seara de 10 ianuarie 2022, anul trecut, când încercat să-şi ucidă fosta soţie cu un cuţit.

Înainte de a o ataca, Paul Kövér a ţinut-o pe femeie sechestrată într-un apartament, unde a chemat-o sub pretextul că are nevoie de ajutor la programarea unei maşini de spălat. La insistenţele lui, ea a acceptat, dar când a ajuns în locuinţă, bărbatul a închis uşa cu cheia. 

Într-un final, femeia a reuşit să-l convingă să se întoarcă împreună la apartamentul ei, unde o aştepta şi fetiţa, dar a bănuit că este în pericol, căci înainte să iasă din casă, Kövér s-a dus la bucătărie şi ea a auzit sertarul de tacâmuri închizându-se. 

Bănuielile ei s-au adeverit, căci în maşină, Kövér şi-a dat seama că a fost păcălit, a înjunghiat-o, iar după ce victima a ieşit din maşină a urmărit-o şi a înţepat-o şi în parcare. În final, a fugit şi s-a ascuns, fiind găsit câteva ore mai târziu, într-un bloc în construcţie din zonă. 

La judecată

Kövér a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor calificat şi lipsire de libertate în mod ilegal, iar Tribunalul Bihor l-a condamnat la 8 ani şi 8 luni de închisoare, interzicându-i totodată să se mai apropie de victima sa vreme de 5 ani după ispăşirea pedepsei, dar şi să poarte vreo armă pe perioada respectivă.
 
“În cauză nu a existat o intenţie spontană de săvârşire a faptei, ci o intenţie premeditată, inculpatul vizând suprimarea vieţii persoanei vătămate, pe fondul refuzului categoric al acesteia de a consimţi reluarea relaţiei"; a explicat instanţa. 
 
Tribunalul a constatat, de asemenea, existenţa faptei de lipsire de libertate în mod ilegal, respingând susţinerile lui Kövér, care a pretins că victima sa a stat de bună voie împreună cu el în apartament, ba chiar şi-a sunat şi fiica, fără să i se fi plâns că ar fi sechestrată.
 
„În opinia instanţei, observaţiile inculpatului, cum că victima sa nu i-ar fi spus fiicei sale că este lipsită de libertate, că nu ar fi solicitat ajutor, etc, sunt neavenite. Fiecare persoană reacţionează în mod diferit în situaţii de criză. În opinia instanţei, reacţia persoanei vătămate a fost cât se poate de potrivită situaţiei de criză în care se afla, încercând să aplaneze situaţia conflictuală şi să-l pondereze pe inculpatul care se afla într-o stare de agitaţie şi vădită nervozitate”, scrie în hotărâre. 

O exagerată

Nemulţumit de condamnare, fostul şef al Poliţiei Locale a atacat-o la Curtea de Apel Oradea unde la primul termen de judecată, instanţa a solicitat reaudierea victimei, însă traumatizată de cele întâmplate, dar şi de faptul că ar trebui să-şi înfrunte, în continuare, agresorul, femeia a decis să nu se mai prezinte la noile dezbateri, trimiţând instanţei o declaraţie notarială prin care a anunţat că nu-şi mai susţine apelul.
 
Iar noul verdict, pronunţat vinerea trecută, a fost unul mult mai blând faţă de fostul şef al Poliţiei Locale. Instanţa a decretat, de pildă, că  bărbatul nu putea fi acuzat că ar fi premeditat uciderea fostei soţii, căci ar fi ales o altă modalitate şi un alt loc, „nu unul public, în care sunt montate camere de supraveghere şi unde era posibilă intervenţia unor persoane în favoarea persoanei vătămate”.
 
Bărbatului i-a fost retrasă şi acuzaţia că şi-a sechestrat soţia, pe motiv că femeia, în opinia lor, nu era credibilă, iar asta, culmea, pentru că nu şi-a alertat fiica, cu care a discutat în timp ce era închisă în apartament. "Putea, dacă nu să-i spună direct, cel puţin să-i sugereze situaţia în care se află”, se arată în decizie, în care judecătorii i-au imputat victimei că "manifestă o tendinţă de exagerare" în legătură cu fostul ei soţ care a fost cât pe ce să o ucidă, deoarece l-a descris ca o persoană violentă, în timp ce prima fostă soţie a bărbatului, audiată şi ea ca martor, i-ar fi luat bărbatului apărarea. 

Condamnat cu blândeţe

Cert este că, în final, instanţa l-a achitat pe poliţistul local de sub acuzaţia de lipsire de libertate în mod ilegal şi a schimbat încadrarea pentru atac din tentativă la omor calificat (pentru care risca până la 12,5 ani de detenţie) în tentativă la omor, pentru care pedeapsa este cuprinsă între 5 şi 10 ani de închisoare. 
 
În cazul lui Kövér, judecătorii au ales să-l condamne la minimul posibil, găsindu-i o serie de circumstanţe atenuante, cum că înainte a avut o conduită „conformă regulilor de convieţuire socială”, era o persoană integrată în societate şi cu studii superioare. Ca atare, cum de mai bine de 1 an este în arest preventiv, acesta ar putea să se elibereze în cel mult 2 ani. 

Vă recomandăm şi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările