Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni fără conservanţi

Cum să prepari cea mai bună dulceaţă de căpşuni fără conservanţi

FOTO: recipes.csrsugar.com.au

Cu doar trei ingrediente şi fără strop de conservant, dulceaţa de căpşuni va reuşi să păstreze nu doar culoarea, ci şi deliciosul parfum al fructelor pentru toată iarna.

Dulceaţa de căpşuni e diferită de gem, căci gemul este din fructe sfărâmate în timp ce dulceaţa păstrează fructele întregi, având, însă, şi mai mult zahăr, deci este şi mai dulce. 
 
Pentru dulceaţă se foloseşte 1 kilogram de zahăr la 1 kilogram de fruct, în cazul căpşunilor fiind nevoie şi de lămâie. 
 

Ingrediente necesare:

  • 1 kilogram de căpşuni
  •  
  • 1 kilogram de zahăr
  •  
  • zeama de la o jumătate de lămâie

Cum se prepară:

Se spală căpşunile după care se rup codiţele însă fructele se aşează întregi într-un vas. Peste căpşuni se toarnă apoi zahărul, iar vasul se pune peste noapte în frigider sau în cămară, într-un loc răcoros.
 
A doua zi se pun căpşunile la fiert cu tot cu zeama pe care şi-au lăsat-o şi se lasă la fiert, la foc mic, adunând din când în când spuma care se formează deasupra oalei. 
 
Dintr-un kilogram de căpşuni vor ieşi aproximativ 3 borcane mici, care se spală, se limpezesc bine şi se scufundă apoi într-un vas cu apă clocotită pentru a le steriliza. La fel se procedează şi cu capacele. 
 
După ce dulceaţa de căpşuni a fiert şi a scăzut pe jumătate, se adaugă zeama de lămâie şi apoi opriţi focul.
 
Pentru a verifica dacă a fiert suficient, luaţi cu o lingură puţin gem de căpşuni din oala în care au fiert fructele şi puneţi pe farfurie. Dacă acesta se încheagă înseamnă că a fiert de ajuns şi este gata. Apoi, puneţi fierbinte în borcanele pe care le veţi aşeza pe o tavă din inox, pentru a evita spargerea. Puneţi imediat şi capacele şi lăsaţi borcanele acoperite cu un prosop mai gros, până se răcesc.
 
Dulceaţa astfel preparată poate fi păstrat în cămara şi doi ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: