O ieşeancă şi-a chemat în judecată soţul pentru a-l declara mort. Bărbatul lipseşte de acasă de 22 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Bărbatul, din comuna ieşeană Voineşti, plecase în Turcia pentru o lună, în 1999, iar de atunci nu s-a mai auzit nimic de el. Conform legii, o persoană poate fi declarată decedată dacă nu s-a mai auzit nimic de ea timp de doi ani. Femeia din Iaşi a aşteptat 22 de ani.

O ieşeancă şi-a chemat în judecată soţul pentru a-l declara oficial decedat, iar judecătorii i-au dat dreptate. Bărbatul, din comuna ieşeană Voineşti, plecase în Turcia pentru o lună, în 1999, iar de atunci nu s-a mai auzit nimic de el. 

Potrivit declaraţiilor femeii, pe 18 februarie 1999 a vorbit pentru ultima oară cu soţul ei, bărbatul aflându-se în autocarul cu care trebuia să se întoarcă în ţară. De atunci, Maria P. nu a mai auzit nimic de soţul său. 

A contactat Ambasada României la Ankara, aflând doar că nu există nicio evidenţă privind ieşirea soţului său din Turcia. 

Nici investigaţiile poliţiei nu au identificat vreun indiciu referitor la soarta lui Ioan P.

A aşteptat 22 de ani

Serviciul de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene a înştiinţat-o pe Maria P. în septembrie anul trecut că dosarul a fost trecut în evidenţa pasivă, întrucât trecuseră mai mult de 20 de ani de la data dispariţiei, fără ca cercetările efectuate să conducă spre vreun rezultat.

Astfel, femeia s-a adresat Judecătoriei. Procesul a durat nouă luni. Odată parcurse mai multe etape, Judecătoria Iaşi l-a declarat recent pe Ioan P. decedat în mod oficial pe 28 februarie 1999, adică în ultima zi a lunii în care se mai auzise ceva despre el. 

Dacă sentinţa nu va fi atacată cu apel, pe 21 august va putea fi emis certificatul de deces.

Conform legii, o persoană poate fi declarată decedată dacă nu s-a mai auzit nimic de ea timp de doi ani. Femeia aşteptase însă 22 de ani.

În ultimii ani au apărut şi numeroase cazuri de români care, declaraţi decedaţi de către instanţe la solicitarea rudelor, au apărut vii şi nevătămaţi. Paradoxal, procedura de „înviere” în astfel de situaţii este mult mai complicată decât declararea decesului, procedura fiind complicată şi de durată.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cauza accidentului feroviar de la Feteşti: Mecanicul locomotivei era beat. Avertismentul ministrului Drulă

JO 2020 Tokyo, înot: David Popovici, un fenomen! Ce a scris „The New York Times“ despre puştiul român

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite