De ce „vânează” Vaticanul colaboratori ai Securităţii din Biserica Catolică Română. Reacţia unui prelat investigat: „Eram prea mititel atunci”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru dintre cei şase prelaţi verificaţi au funcţii de conducere în cadrul Bisericii Catolice din România FOTO Ercis
Patru dintre cei şase prelaţi verificaţi au funcţii de conducere în cadrul Bisericii Catolice din România FOTO Ercis

O cerere oficială formulată de reprezentanţii Sfântului Scaun a pus pe jar comunitatea catolică din România.  Şase preoţi sunt investigaţi de CNSAS pentru posibile colaborări cu Securitatea comunistă.

Consiliul Naţional pentru Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) analizează posibila colaborare cu Securitatea comunistă a unor importanţi prelaţi din cadrul Bisericii Catolice Române. Investigaţia a pornit în urma unei cereri trimise CNSAS chiar de către reprezentanţi ai Vaticanului, conform unui document oficial obţinut de cotidianul „Adevărul”.

Potrivit înscrisului, solicitarea a fost formulată de Miguel Buendia, reprezentat al Sfântului Scaun, Nunţiu Apostolic şi decan al corpului diplomatic. Acesta a solicitat clarificarea unor eventuale relaţii cu Securitatea în ceea ce priveşte şase preoţi catolici din România, patru dintre aceştia având diverse funcţii de conducere. „Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziastici catolici din dieceza de Iaşi cu Securitatea Stalului spre sfârşitul perioadei comuniste“, se arată în debutul cererii pe care Miguel Maury Buendia a trimis-o CNSAS-ului.

Documentul a fost fost remis de Nunţiu Apostolic în data de 11 iulie 2018, primind număr de înregistrare la CNSAS două zile mai târziu. Reporterul „Adevărul” a încercat să obţină un punct de vedere de la Miguel Maury Buendia, semnatarul solicitării, însă reprezentanţii corupului diplomatic care ne-au răspuns ieri la telefon au precizat că acesta nu se află în ţară.



Ce spun cei vizaţi

„În vederea clarificării naturii acestor eventuale relaţii, aeastă Nunţiatură Apostolică ar fi foarte recunoscătoare CNSAS pentru orice informaţie utilă oferită“, se mai arată în cerere ajunsă la CNSAS.
În cererea amintită sunt invocate explicit numele a şase preoţi a căror verificare s-a cerut. Este vorba de Isidor Dâscă, paroh şi decan de Bacău, Benone farcaş, rector al institutului „Sfântul Iosif“ din Iaşi, Alois Fechet, rezident în Italia, Ieronim Iacob, paroh de Constanţa, Iosif Păuleţ, paroh şi decan de Suceava, Pavel Solomon, rezident în Austria.

În cursul zilei de ieri, ziarul de reuşit să ia legătura cu trei dintre cei amintiţi. Isidor Dâscă, decanul de la Bacău, ne-a precizat că ştie de investigaţie şi că şi-a dat acordul pentru a i se studia dosarul. Întrebat explicit dacă a colaborat sau nu cu Securitatea, Dâscă a spus: „Eram prea mititel. Nu am colaborat”. 

cerere vatican cnsas

„Nu am avut nicio legatură”, a răspuns şi rectorul Institutului Sf. Iosif de la Iaşi, întrebat dacă a avut vreo legătură cu fosta Securitate. Benone Farcaş a precizat că el a fost hirotonit preot în iunie 1989 şi nu ştia de investigaţia CNSAS, nici de solicitarea reprezentanţilor Sfântului Scaun.  

Ieronim Iacob, monsenior al Basilicii Sfântul Anton din Constanţa, nu a vrut să poarte un dialog pe acest subiect, subliniind că nu era preot în perioada comunistă. 

Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi au catalogat cererea ca „o procedură normală în vederea unor viitoare informări”. „Face parte din procedurile normale pe care le intreprinde nunţiul apostolic în România”, ne-a spus Adrian Blăjuţă, purtătorul de cuvânt al episcopiei, care a mai arătat că nu există nicio hotărâre definitivă prin care clerici catolici să fi fost declaraţi colaboratori ai Securităţii. 
Adrian Blăjuţă a mai precizat că reprezentanţii episcopiei nu au fost informaţi cu privire la solicitarea reprezentantului Sfântului Scaun în România. Potrivit unor surse, investigaţia ar precede o eventuală nominalizare pentru funcţii de conducere în cadrul Bisericii Catolice din România. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite