De ce fug românii de job-urile de birou şi vor să muncească după propriul program. Cele mai căutate domenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Tinerii români care termină studiile caută locuri de muncă în care să îşi poată face propriul program, dar să fie în acelaşi timp şi bine plătiţi. Ce spun specialiştii în domeniu.

Piaţa muncii din România este într-o continuă schimbare şi modernizare, iar adolescenţii sau tinerii care termină liceul sau facultatea îşi caută un job care să le oferă suficientă resursă materială, dar şi de timp. Aceştia îşi doresc să poată avea un program flexibil şi să îşi organizeze singuri ziua de lucru, să nu fie nevoiţi să stea într-un birou timp de opt ore.

În cazul în care tinerii se îndreaptă către meseriile vocaţionale, ele rămân cele clasice: medicina, IT-ul sau ingineria. Studenţii care preferă să plece la studii în străinătate merg de cele mai multe ori spre Computer Science, Business sau Psihologie. 

„Simt că se schimbă cum se raportează ei la studiile superioare: o modalitate de a îmbina cât mai repede teoria cu practica. Nu îşi mai doresc doar noţiuni teoretice, caută mereu opţiuni care să le aducă şi practica atât de necesară. Dacă nu reuşesc asta în cadrul facultăţii, atunci măcar în internship-uri sau job-uri part-time”, spune Alina Cojocaru, consilier vocaţional. 

Odată cu Brexit-ul, interesul elevilor români pentru a studia în Marea Britanie a scăzut semnificativ, deoarece taxele de şcolarizare sunt foarte mari, însă dorinţa de a studia în străinătate de către adolescenţii din România este satisfăcută de ţări precum Olanda, Italia, Danemarca sau Suedia. 

„Elevii români se uită cu atenţie la ofertele universităţile din străinătate şi văd ce oportunităţi de învăţare au acolo - modul de predare, echiparea sălilor de curs, accesul la o reţea mai vastă de profesionişti. Se uită la experienţa culturală, la interacţiunea cu mentalităţi diferite, internship-uri, posibilitatea de a lucra part-time şi de a fi remuneraţi bine. De asemenea, se gândesc şi mai departe, la ce oportunităţi de angajare ar avea în străinătate, după terminarea facultăţii”, a mai declarat Alina Cojocaru, pentru Adevărul. 

Programul flexibil, unul dintre factorii cheie

Programul flexibil pare a fi unul dintre factorii cheie în alegerea locului de muncă pentru noile generaţii. Aceeaşi părere o au şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„În general, cele mai atractive locuri de muncă sunt cele care oferă un program flexibil şi un salariu motivant, iar pe primul loc sunt ofertele din domeniul IT. Cele mai căutate oferte de locuri de muncă de către şoferii înregistraţi în baza noastră de date sunt cele care necesită studii generale sau medii. Se caută meserii cum ar fi  muncitori necalificaţi în diverse domenii activitate, şoferi, femeie de serviciu, agenţi de pază, curieri, ambalatori. 

Cele mai multe persoane înregistrate în evidenţa AJOFM Iaşi au vârsta de peste 50 de ani - 46%. Cu toate acestea, sunt locuri de muncă vacante care se ocupă mai greu pe considerentul că persoanele aflate în baza noastră de date nu au competenţele necesare pentru a ocupa anumite locuri de muncă vacante, comunicate de angajatori”, a declarat Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt la AJOFM Iaşi.  

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Politico: Cum a jucat Germania ruleta rusească şi a pierdut

Un pod feroviar rusesc de maximă importanţă a fost distrus la Belgorod, lângă graniţa cu Ucraina

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite