FOTO Curăţenie pe Lacul Cinciş: 250 de saci de gunoaie strânse de pe „litoralul hunedorenilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 250 de saci de gunoaie au fost strânse, sâmbătă, de voluntari, de pe malul nordic al Lacului Cinciş, în urma unei acţiuni de ecologizare.

Voluntarii au făcut, sâmbătă, curăţenie pe malul nordic al Lacului Cinciş, în zona dintre baraj şi Tătăuş.

GALERIE FOTO

Aproape 30 de localnici, sprijiniţi de Apele Române şi de societatea de salubrizare din Hunedoara, au participat la acţiunea de ecologizare, în urma căreia au fost strânşi peste 250 de saci de gunoaie.

„Protejarea mediului înseamnă sănătatea noastră. Natura ne oferă multe, dar unii dintre noi nu ştim să ocrotim şi să avem grijă de ceea ce am primit "gratis". Schimbarea pleacă de la noi, noi suntem schimbarea , iar atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat, se poate. Nu departe de satul meu natal, este Lacul Cinciş, un loc frumos cu o deschidere turistică impresionantă datorită frumuseţii lacului care pare desprins dintr-un tablou. O zonă liniştită, unde turiştii care vin aici îşi odihnesc gândurile, încărcându-se cu energie pozitivă. Aceasta e partea frumoasă, care ţine de ce ne-a lăsat Dumnezeu şi de care ar trebui să avem grijă. Partea mai puţin plăcută apare pe marginea lacului, mai exact pe Tătăuş unde deşeurile parcă au "înflorit" . Acestea nu aparţin locului, tocmai de aceea am hotărât demararea acţiunii de voluntariat în colaborare cu operatorul de salubrizare şi cu ajutorul Apelor Române, alături de câţiva cetăţeni din Teliucu Inferior, Cinciş si de câţiva prieteni din Hunedoara”, spune Cătălin Brumar, iniţiator al acţiunii.

image

Tânărul spune că voluntarii se vor mai întoarce pe malul Lacului Cinciş, pentru a face curăţenie şi în alte zone.

Adevarul.ro a relatat despre faptul că malul stâng al Lacului Cinciş, un loc împădurit şi mai puţin accesibil turiştilor, care nu pot ajunge aici cu maşinile, ci doar pe jos, a fost ocupat în ultimii ani de covoare întinse de gunoaie. Deşeurile au fost purtate la mal de ape ori au fost abandonate de pescari şi de cei care şi-au găsit locuri de campare. Un volum uriaş s-a adunat în mormane în micile „golfuri” ale lacului, la gurile de vărsare ale izvoarelor. În ultimii ani aproape nimeni nu s-a arătat interesat să le strângă.

image

Povestea lacului Cinciş
Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, în vecinătatea Hunedoarei, pentru a fi folosit ca sursă de alimentare cu apă a municipiului şi a combinatului siderurgic. La construcţia barajului, vetrele a cinci sate de la poalele Munţilor Poiana Ruscă au fost inundate pentru a face loc unuia dintre cele mai întinse lacuri artificiale. În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul al cărui luciu de apă se întindea pe 260 de hectare,  a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara. După 1990, malul sudic al lacului, a fost ocupat treptat de vile şi pensiuni, construite pe terenuri retrocedate în anii 90, de clădiri în construcţie sau abandonate, unele scoase la vânzare şi de parcele împrejmuite cu garduri pe care au fost montate pancarte ce avertizează că accesul este interzis.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Priveliştile uimitoare ale Lacului Cinciş. Seceta prelungită a transformat locurile din jurul bisericii sale ruinate

Villa rustica şi necropola antică de pe malul Lacului Cinciş. Secretele marilor descoperiri din ţinutul minelor dacice

VIDEO Bisericile „fantomă”, atracţiile bizare ale Lacului Cinciş. Ultimele rămăşiţe ale satelor aflate sub apă ascund poveşti înfiorătoare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite