Cetatea Devei la mijlocul secolului al XIX-lea. Povestea gravurii realizate de un artist german care a vizitat citadela

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravura din secolul al XIX-lea.Ludwig Rohbock
Gravura din secolul al XIX-lea.Ludwig Rohbock

O gravură din secolul al XIX-lea, realizată de peisagistul Ludwig Rohbock, care înfăţişa Cetatea Devei din acele vremuri, a fost expusă în premieră la muzeu.

Vizitatorii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva sunt invitaţi să vadă cum arăta Cetatea Devei în urmă cu un secol şi jumătate, printr-o gravură inedită, expusă la intrarea în Palatul Magna Curia. Gravura intitulată „Cetatea Devei dinspre Apus” datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, perioadă dedicată explorării meleagurilor străine. Desenul a fost realizat de Ludwig Rohbock, fiind apoi gravat de G. Heisinger şi multiplicat de Gustav Georg Lange în Darmstadt (Germania de astăzi).

„În călătoriile şi peregrinările din străinătate, artiştii vremii încercau să surprindă atât tradiţiile, portul şi obiceiurile localnicilor, cât şi peisaje şi monumente caracteristice ţinutului respectiv. Astfel, datorită istoriei şi hotarelor misterioase, Transilvania a reprezentat o bogată sursă de inspiraţie pentru publicaţiile de ilustraţii şi gravurile de epocă”, precizează dr. Diana Pantea, muzeograf în cadrul MCDR Deva. Artistul german Ludwig Rohbock (cca.1820-1883), din Nürnberg, a fost un celebru desenator, peisagist şi gravor al vremii, realizator al mai multor desene şi acuarele care surprind împrejurimile Rinului, peisaje din Ungaria şi din Transilvania anilor 1852-1875, oferind date de importanţă istorică şi topografică. Piesa expusă la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva în luna august 2018 a fost imprimată în anul 1856 şi face parte dintr-o donaţie care cuprinde trei imagini, două gravuri şi o ilustraţie, oferite instituţiei de către dr. Lucian Marius Ştefan din Ulm (Germania), în anul 2010.
O altă gravură realizată de Ludwig Rohbock.

deva

Gravura a fost publicată într-unul din primele ghiduri turistice ale Transilvaniei, lucrare semnată de Johann Hunfalvy, Ludwig Rohbock şi Johann Poppel. Cartea a apărut în 1864, la Darmstadt, şi oferea informaţii despre Transilvania în 174 de pagini. Ghidul cuprindea date topografice şi istorice despre zonă, care erau completate cu gravuri semnate chiar de unul dintre autori. Alături de Cetatea Devei, în gravurile lui Rohbock mai apar Clujul, Alba Iulia, Sebeş, Castelul Corvinilor, Săcărâmbul, Cetatea Râşnov şi Cetatea Bran.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Secretele faimoaselor gravuri din istoria Castelului Corvinilor, locul de nerecunoscut în secolul al XIX-lea

Cum arăta Castelul Corvinilor în 1840. Gravură de colecţie, în arhivele Bibliotecii Naţionale din Austria

Cum au fost batjocorite marile cetăţi în trecut. Localnicii profitau de dezastrul aşezărilor, dar străinii se cutremurau


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite