VIDEO Ce s-a ales de baza militară din care au fost lansate rachete în decembrie 1989. Amintirile locului interzis în anii Războiului Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre hangarele fostei baze militare din Vadu Dobrii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Unul dintre hangarele fostei baze militare din Vadu Dobrii. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Fosta bază militară antiaeriană şi de rachete de la Vadu Dobrii este încă unul dintre cele mai fascinante locuri ale Hunedoarei, chiar dacă nu mai funcţionează de peste un deceniu. De aici au fost lansate rachete spre ţinte false, în decembrie 1989, iar, în prezent, cei care străbat drumul anevoios de munte pentru a o vizita găsesc aici un peisaj spectaculos, al ruinelor militare ocupate doar de desişul pădurii.

Baza militară antiaerană şi de rachete de la Vadu Dobrii a funcţionat aproape jumătate de secol. Unitatea a fost înfiinţată la începutul anilor 1960, la câţiva kilometri de satul aproap pustiu din Ţinutul Pădurenilor şi la 60 de kilometri de Hunedoara, şi a intrat în conservare din anul 2004, după ce a fost cedată Primăriei Hunedoara. De atunci este în grija câtorva paznici, însă cum autorităţile nu au mai investit în restaurarea clădirilor ei, multe dintre ele s-au ruinat.

Timpul a lăsat urme asupra locului ţinut secret publicului larg, mulţi ani, în timpul „Războiului Rece”. Pădurea de brazi se regenerează peste terenurile fostei baze militare, puieţii cresc în voie pe alei şi lângă zidurile abandonate, ei sunt cei care ocupă în prezent întreaga unitate, iar fiecare furtună stimulează degradarea fostelor cazarme şi hangare.

Amintirile locului interzis
La intrarea în pădurea care înconjoară fostul divizion de artilierie antiaeriană şi de rachete, pe un panou ruginit se mai poate distinge mesajul „Atenţie, zonă interzisă”.

Fosta unitate militară de rachete de la Vadu Dobrii

„De când e unitatea, indicatorul a rămas acolo, pentru a-i ţine departe pe curioşi. N-avea nimeni voie să se apropie de ea, dacă nu avea vreo legătură cu ea. Panoul a rămas ca amintire. L-am revopsit la un moment dat, dar cu timpul s-a şters”, spune paznicul fostei baze, fost militar al Regimentul 15 rachete şi artilerie antiaeriană, care îngloba şi divizionul de la Vadu Dobrii.

Fosta unitate de artilerie antiaeriană şi rachete din Vadu Dobrii foto daniel guta

Poarta fostei baze militare este din fier, iar câteva lacăte grele, şi ele ruginite, împiedică deschiderea ei. Pe gratiile porţii se pot citi scrijeliturile lăsate de foştii recruţii din anii 1990, care îşi calculau zilele în care şi-au servit patria în vârf de munte şi cele rămase până la liberare. O parte din gard s-a prăbuşit şi lasă loc intrărilor neanunţate.

Fosta unitate de artilerie antiaeriană şi rachete din Vadu Dobrii foto daniel guta

Cei care trec pragul ruginit al vechii unităţi antiaeriene pot găsi, dincolo de peisajul dezolant al construcţiilor, un loc însufleţit de pădurea de brazi şi abundenţa de vegetaţie, dar mai ales de amintirile lăsate de militarii care s-au pregătit aici. Una dintre cele ciudate este mesajul „Ewing Oil”, scrijelit pe poarta unui hangar, probabil de un militar din anii 1990, pasionat de serialul Dallas. Sub brandul „capitalist” strecurat în unitatea care dispunea de rachete şi armament sovietic, militarii erau aduşi cu picioarele pe pământ, cu un alt mesaj, oficial: „Stai, pericol de moarte. Accesul numai pentru personal autorizat”.

Fosta unitate de artilerie antiaeriană şi rachete din Vadu Dobrii foto daniel guta

În baza militară, chiar şi stâlpii rămaşi în picioare poartă amintiri. „Pe unii dintre ei se mai pot vedea urmele baionetelor împlântate de soldaţi, care, pentru a mai trece timpul, aruncau la ţintă într-un marcaj de pe stâlpi”, povesteşte paznicul.

Fosta bază militară de la Vadu Dobrii, august 2016

Planuri pentru baza militară

În ultimii ani, conducerea Primăriei Hunedoara a avut planuri cu baza militară, care prevedeau înfiinţarea unei tabere pentru copii sau a unui centru de agrement sau tratament. Accesul dificil, pe un drum de munte, neasfaltat pe ultimii zece kilometri, rămâne principala problemă, spune Dan Bobouţanu, primarul Hunedoarei. Fosta unitate militară de la Vadu Dobrii are o suprafaţă de peste 265.000 de metri pătraţi. Unitatea a fost înfiinţată la începutul anilor 1960 şi a făcut parte din Regimentul 15 artilerie antiaeriană mixt, devenit ulterior Regimentul 15 rachete şi artilerie antiaeriană. Acest regiment avea în comonenţă patru divizioane de foc şi un divizion tehnic.

Baza militară Vadu Dobrii

Divizioanele de foc au fost amplasate în Haţeg, Orăştie, Vadul Dobrii şi la Ilia, iar divizionul tehnic la Hunedoara, unde se afla un depozit de rachete. Ele asigurau apărarea antiaeriană a zonei puternic industrializate a Hunedoarei. Iniţial, divizioanele de foc au fost dotate cu rachete „Dvina”, înlocuite în anul 1985 de sistemul S-75M3 „Volhov”, ambele de provenienţă rusească, a informat Asociaţia Judeţeană a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Sarmizegetusa“ din judeţul Hunedoara. În noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei, din unitatea militară au fost lansate rachete spre ţinte „false”, după ce divizionul a fost  ţinta unor diversiuni. Rachetele n-au făcut victime, explodând în aer. Oficial, a fost singura dată când din baza militară de la Vadu Dobrii au fost lansate rachete.

Fosta unitate de artilerie antiaeriană şi rachete din Vadu Dobrii foto daniel guta

Vă recomandăm şi:

Ororile sexuale ale ostaşilor sovietici: cum au sfârşit femeile care nu s-au lăsat siluite de militari, după 23 august 1944

Numeroase dosare de anchetă păstrate la Arhivele Judeţului Hunedoara prezintă cazurile tragediilor provocate de ostaşii sovietici care au tranzitat judeţul din toamna anului 1944 şi în 1945. Zeci de femei le-au căzut victime, iar de cele mai multe ori autorii violurilor şi crimelor nu au mai fost traşi la răspundere. Uneori, însă, localnicii au găsit prilej să să răzbune pe „oaspeţii” lor.

Diversiunile ucigaşe din zilele Revoluţiei în Hunedoara: militari împuşcaţi în cap, rachete lansate spre ţinte false şi scene tragi-comice cu „Rambo“ din tranşee

Şase oameni au murit în Hunedoara în zilele Revoluţiei de la 1989, iar un alt soldat a fost ucis în Orăştie. Niciuna dintre tragedii nu a fost elucidată în 26 de ani, însă martorii evenimentelor din decembrie 1989 vorbesc despre diversiuni menite să creeze teroare.

George Homoştean va fi judecat pentru crimele regimului comunist. Fostul ministru de 93 de ani a mai fost condamnat în „Operaţiunea Autobuzul”

Procurorii militari l-au trimis în faţa instanţei pe deveanul George Homoştean (93 de ani), fost ministru de interne în regimul Ceauşescu, în dosarul  morţii dizidentului Gheorghe Emil Ursu în care, alături de alţi trei inculpaţi, a fost acuzat de infracţiuni contra umanităţii. Homoştan a fost condamnat la începutul anilor 1990 şi în dosarul suprimării teroriştilor din Hunedoara.

Povestea locului secret din România unde se montau rachetele URSS. Fosta unitate antiaeriană a fost asediată la Revoluţie

Centrul de comandă al Regimentului 15 de Rachete Antiaeriene s-a aflat în Hunedoara, iar în zilele Revoluţiei din 1989 a fost scena unui adevărat măcel. La peste 25 de ani de la tragediile rachetiştilor hunedoreni, fosta unitate în care au activat este devastată. Locul secret unde erau asamblate rachetele aduse din URSS a fost distrus de hoţi, iar clădirile şi buncărele sale stau să se prăbuşească.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite