Verdict final într-unul dintre cele mai longevive procese de corupţie din România. 12 ani de judecată şi o pagubă pentru stat de peste 200.000 de euro

Verdict final într-unul dintre cele mai longevive procese de corupţie din România. 12 ani de judecată şi o pagubă pentru stat de peste 200.000 de euro

Foto: arhivă Adevărul

Judecătorii au finalizat cazul inspectorului fiscal Eduard Miloiu şi a oamenilor de afaceri cu care a pus la cale o schemă infracţională pentru eludarea statului român. Aceştia înregistrau în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, iar Miloiu întocmea rapoarte de inspecţie fiscală false.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat verdictul definitiv, pe 21 septembrie, în cazul unuia dintre cele mai longevive procese de corupţie din România. Protagonistul principal este inspectorul fiscal Eduard Claudiu Miloiu, alături de acesta fiind puşi sub acuzare mai mulţi oameni de afaceri pentru abuz în serviciu şi evaziune fiscală.

Cea  mai mare pedeapsă a primit-o Alexandru Pohrib, condamnat de judecători la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală, dar care va executa în final şase ani de închisoare, în condiţiile în care se afla în termenul de încercare după condamnarea pentru o altă faptă penală, iar magistraţii au decis să îi contopească pedepsele.

Octavian Miclescu a scăpat doar cu un an de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală, în timp ce inspectorul Eduard Claudiu Miloiu a fost condamnat la doi ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Cei trei au fost obligaţi de către Curtea de Apel Galaţi să achite 1.019.912 lei către ANAF, banii reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat prin operaţiunile frauduloase. Faptele de care aceştia sunt acuzaţi au fost comise în 2006, procesul fiind pe masa judecătorilor de opt ani.

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada februarie 2005–octombrie 2006, Pohrib Alexandru, administratorul SC Tubmeto SRL Galaţi, a întocmit mai multe documente contabile (facturi fiscale de cumpărări de mărfuri, contracte de prestări servicii), în baza cărora s-au înregistrat operaţiuni comerciale fictive, pentru care trebuia plătit TVA în valoare de 2.566.040 lei.

Administratorul  SC Tubmeto SRL Galaţi a fost ajutat de Miclescu Octavian, care la momentul respectiv era administrator la SC Micmeto SRL Galaţi Galaţi, şi care a semnat mai multe documente de evidenţă contabilă privind operaţiuni comerciale fictive.

Inspectorul fiscal Miloiu Eduard Claudiu, angajat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi, a fost acuzat de procurorii anticorupţie că a întocmit trei rapoarte de inspecţie fiscală false la firmele administrate de Pohrib Alexandru. Conform anchetatorilor, manevra a costat bugetul de stat 2.582.824 lei (aproximativ 723.480 de euro), ce reprezintă TVA şi impozit pe profit, dar instanţa a considerat în final că prejudiciul cauzat ar fi de 1.019.912 lei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: