Unicom SA, firma care a construit jumătate din blocurile Galaţiului, în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia a fost luată pe 10 ianuarie 2012 de către judecătorii de la Tribunalul Galaţi. Magistraţii au stabilit, totodată, ca de administrarea societăţii să nu se mai ocupe directorul general Doru Părlătescu, care trebuie să predea „frâiele"firmei MG Expert SRL (specializată în reorganizări şi lichidări).

Unicom SA are datorii de peste 26 de milioane de lei (6 milioane de euro), cea mai mare parte din sumă către bugetul de stat, reprezentând taxe şi impozite neplătite, precum şi penalităţile aferente. Societatea a încheiat anul 2010 cu pierderi de 6,4 milioane de lei, iar pentru anul 2011 este estimat tot un bilanţ negativ.

Necazurile firmei au început în urmă cu circa trei ani, când au apărut primele procese legate de neplata obligaţiilor către furnizori sau către bugetul statului. În 2009, judecătorii au mai aprobat o dată intrarea Unicom în insolvenţă, însă procedura nu s-a mai finalizat deoarece societatea a ajuns la o înţelegere cu creditorii ei.

Anul trecut, Fiscul a scos la vânzare o serie din bunurile societăţii - imobile şi utilaje - dar aceastea nu s-au vândut decât în mică parte.

În actualul proces de insolvenţă au fost conexate de către judecători mai multe dosare, pornite la solicitarea a peste 20 de firme, dar şi la cererea unor angajaţi nemulţumiţi de faptul că nu şi-au mai primit salariile de luni de zile. De altfel, în cursul anului 2011, la Unicom au fost mai multe greve, iar zeci de angajaţi au deschis procese (pe care le-au şi câştigat) pentru drepturile salariale.

Până pe 15 februarie, creditorii pot depune cererile de creanţă, iar tabelul definitiv al creanţelor se va întocmi până pe 1 martie 2012. Prima adunarea creditorilor va avea loc pe 2 aprilie.

Acuzată de Curtea de Conturi

Societatea Unicom a fost înfiinţată în anul 1959, sub denumirea ICOR, cu scopul de a construi locuinţe şi alte clădiri civile în oraşul Galaţi. A construit, practic, cam jumătate dintre blocurile din oraş, precum şi obiective precum Palatul Justiţiei, Palatul Telefoanelor, sediile BCR şi Băncii Agricole, Direcţia de Finanţe, noua gară CFR şi Casa de Cultură a Studenţilor.

Firma s-a privatizat în anul 1992, când a fost preluată de către asociaţia salariaţilor. În acel moment, avea peste 1200 de angajaţi, însă numărul lor a scăzut permanent, iar în prezent mai sunt în jur de 150.

Firma este implicată şi într-un imens scandal la Focşani, acolo unde Curtea de Conturi a concluzionat că Unicom nu a făcut lucrările pentru care a încasat banii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite