Săpun din ulei alimentar rezidual, o soluţie inovativă a cercetătorilor de la Universitatea din Galaţi

Săpun din ulei
alimentar rezidual, o soluţie inovativă a cercetătorilor de la Universitatea din Galaţi

Creatoarele săpunului din ulei alimentar rezidual FOTO UGAL

DanubEcoSoap este proiectul cu care o echipă de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a obţinut locul I la concursul de idei de afaceri Danube Growth Initiative.

Săpunul este obţinut din ulei alimentar rezidual, deşeu insuficient valorificat în prezent pe piaţa românească. Echipa care a realizat acest proiect este coordonată de profesorul Rodica Mihaela Dinică şi este alcătuită din farmacistul Anna Busuioc (Cazanevscaia), chimistul Maria Daniela Ionică (Mihăilă) şi chimistul doctorand Andreea-Veronica Botezatu (Dediu).

”Uleiul care se strânge în gospodărie, şi care este uzual aruncat la chiuvetă, trece printr-un proces de purificare, se filtrează, apoi se amestecă cu ingrediente pentru saponificare şi diferite uleiuri esenţiale extrase la noi în laborator. Se obţine un săpun (solid sau lichid) biodegradabil, perfect pentru igienizare. Noi am prezentat la concurs un săpun cu arome de citrice, având în compoziţie şi ulei de palmier originar din Camerun”, a explicat prof. dr. Rodica Dinică.

La competiţia organizată de Primăria Galaţi au participat şase echipe, din care cinci sunt alcătuite din studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

„A contat în principal aspectul ecologic, de reducere a poluării mediului înconjurător. Practic, un litru de ulei uzat poluează circa un milion de litri de apă. Dintr-un litru de ulei se pot produce aproximativ 10 săpunuri solide de 100g sau 5 litri de săpun lichid. Iar în această perioadă de pandemie, săpunul este indispensabil în şcoli, grădiniţe, instituţii de interes public”, a explicat Rodica Dinică.

Inovaţia va fi brevetată

Ideea este în curs de brevetare. În plus, proiectul câştigător va beneficia de o perioadă de incubare a afacerii, livrată de partenerii proiectului atât din mediul academic cât şi din mediul privat.

FOTO UGAL

„Putem valorifica, în condiţii de laborator, uleiul rezidual de la Cantina studenţească. Însă dorim, în amintirea Fabricii de săpun Apollo de la Galaţi, să facem din această idee o afacere de succes”, a precizat Rodica Dinică.

Competiţia face parte Proiectul BluAct, având ca principal obiectiv promovarea antreprenoriatului sustenabil în domeniul economiei maritime şi fluviale, stimularea inovării şi crearea de noi locuri de muncă.

FOTO UGAL

BluAct, finanţat prin programul UE URBACT III, constituie o reţea de şapte oraşe portuare europene, respectiv: Piraeus (Grecia), Matosinhos (Portugalia), Burgas (Bulgaria), Mataro (Spania), Ostend (Belgia), Salerno (Italia) şi Galaţi (România) înfiinţată cu scopul de a împărtăşi bunele practici privind antreprenoriatul din economia albastră.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cel mai bun manager de cluster din UE este o româncă: „România e ultima la inovare şi digitalizare. Avem nevoie de educaţie tehnologică din clasele primare”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările