Proiectul artistic al unei învăţătoare ajută cu bani tratamentele unor copii cu boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angelica Chiroşcă, învăţătoare, este implicată în activităţi de voluntariat ce privesc copiii proveniţi din familii defavorizate, dar cel mai important proiect al său vizează ajutorarea copiilor cu boli grave.

Angelica Chiroşcă (44 de ani) este învăţătoare la Şcoala nr. 29 din Galaţi şi cadru didactic de 23 de ani. Este pasionată de când se ştie de pedagogie şi îşi aminteşte că îşi nota propriile lucrări când era copil. ”Îmi corectam propriile caiete, de aceea era mai dureros”, ne spune cu umor dascălul. Învăţătoarea a devenit cunoscută la nivel naţional prin asociaţia pe care o conduce, intitulată sugestiv ”Artă şi viaţă”. 

Prin aceasta derulează un proiect avizat de Ministerul Educaţiei de 14 ani şi care este, de fapt, un cerc de artă, în cadrul căruia copiii îşi pun la lucru imaginaţia şi creativitatea, realizând realizând picturi, mărţişoare şi diverse alte lucrări de artă din hârtie. ”Noi punem aceste lucrări în vânzare, iar toţi banii îi donez familiilor care au nevoie de ei pentru tratamentul copiilor care suferă de boli grave. Am pornit cu o fetiţă care avea cancer. În primii doi ani am încercat să găsim astfel de cazuri, iar apoi au veit părinţii către noi. Avem satisfacţii foarte mari când vedem că munca ne este răsplătită”, ne povesteşte Angelica. 

Nu toţi copiii reuşesc să câştige lupta cu boala, iar unul dintre aceste cazuri a marcat-o profund. ”Atâta putere şi energie mi-a dat acea fetiţă, cum nu vă puteţi închipui. Ea îmi spunea mereu că viaţa este foarte frumoasă şi nu îşi făcea probleme pentru că îi căzuse părul de la chimioterapie, cum ne facem noi, şi mergea în parc să se joace. Îmi povestea ce probleme aveau copiii la spital, deci nicidecum nu se vedea ea cu probleme, ca şi cum ea ar fi foat norocoasă în toată această poveste”, ne declară cu emoţie învăţătoarea.

Salvează vieţi prin artă

Treptat, proiectul s-a extins la nivel naţional, iar acum sunt peste 4.500 de copii care îşi trimit în fiecare an lucrările pentru a fi expuse la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi şi apoi vândute pentru acest scop nobil. Pentru că nu se putea ocupa singură de acest proiect inimos care s-a dezvoltat în timp, Angelica şi-a format o echipă în fiecare oraş mare al ţării, pe care o coordonează pentru ca lucrurile să meargă bine. 

image

”La început mi-a fost mai greu, până când am reuşit să mă organizez. Închipuiţi-vă că selectăm cam jumătate din cele 4.500 de lucrări, iar o parte dintre ele sunt expuse şi în şcolile din Galaţi, pentru că altfel nu am avea spaţiu pentru ele”, ne mărturiseşte dascălul. La început, era nevoită să dea anunţuri pentru ca lumea să afle de expoziţie, dar acum părinţii şi copiii ştiu că aceasta are loc în ultima săptămână a lunii februarie a fiecărui an şi trimit lucrările fără să mai primească invitaţii. De-a lungul anilor, a strâns sute de mii de lei din vânzarea lucrărilor de artă ale micuţilor şi donaţii, care au ajuns la familiile cu copiii a căror viaţă depindea de tratamentul medical. 

image

S-a implicat permanent şi în alte activităţi de voluntariat, în special pe partea de protejare a mediului, considerând că ocrotind natura, ne protejăm pe noi. ”Consider că ecologie înseamnă să formez copilul ca să protejeze mediul începând cu  educaţia lui, nu să îi facă educaţie celui de alături, pentru că atunci nu am făcut nimic”, punctează Angelica.

Implicată în acţiuni de voluntariat

De şapte ani lucrează ca voluntar la fundaţia ”Familia” din Galaţi, unde le predă copiilor defavorizaţi şi îi implică în diverse acţiuni. Venise iniţial doar să aducă mai multe donaţii, dar micuţii i s-au lipit de suflet, iar acum este unul dintre oamenii inimoşi care se implică în sprijinirea şi educarea copiilor săraci sau care provin din familii dezorganizate. 

image

Crede că implicarea în acţiuni de voluntariat nu este bună doar pentru suflet, ci contribuie efectiv la schimbarea societăţii, pentru că micuţii pe care îi educă astăzi vor aplica aceleaşi principii de viaţă când vor fi adulţi. La şcoala unde predă i-a învăţat pe copii să adune peturile, hârtia şi uleiul ars din gospodăria proprie, iar cu banii strânşi din reciclarea acestora cumpără cadouri la sfârşitul fiecărui an pentru micuţi, astfel încât aceştia să fie şi motivaţi să se implice în astfel de acţiuni şi pe viitor. Crede că părinţii se implică în prezent mai mult decât ar trebui în viaţa copiilor, în sensul că îi înscriu la prea multe activităţi extraşcolare, debusolându-i complet. 

image

”Copiii simt nevoia să stea mai mult cu părinţii, au nevoie de atenţia lor. Aici este o problemă. Pe de altă parte, dacă profesorul îi atrage atenţia copilului la şcoală legat de ce a făcut, părintele îi spune acasă că merge şi aşa. Copilul nu va mai şti ce să creadă într-o astfel de situaţie”, susţine Angelica. În altă ordine de idei, dascălul crede că românii nu au învăţat încă să îţi protejeze comunităţile din care fac parte şi să se implice dezinteresat în activităţi de voluntariat. ”Dacă rog o persoană să îşi ofere ajutorul la o fundaţie, mă întreabă: <<Dar ce îmi iese mie?>>. Dacă vrem să formăm societatea în care trăim, trebuie să facem noi ceva, fără să aşteptăm ceva în schimb”, conchide Angelica.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite