Galaţi: Unul din zece elevi fuge de sport cu scutire medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii acuză: mai bine de 80% dintre aceste adeverinţe medicale sunt false. Mai bine de 8% dintre elevii din Galaţi au apelat cel puţin o dată la o scutire medicală pentru a scăpa de sport.

De mai mulţi ani încoace scutirile medicale sunt, fără discuţie, cele mai frecvente instrumente pe care le folosesc elevii pentru motivarea absenţelor. Multe dintre acestea vin de la medici de familie, dar sunt şi multe scutiri care vin de la medici specialişti, care dau o „greutate" în plus acestor instrumente de motivat absenţele.

"Nu putem să nu le acceptăm, dacă medicii spun că elevii au anumite probleme, din cauza cărora nu pot să ajungă la şcoală", spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Galaţi, Nicoleta Crînganu.

Fuga de sport e o modă

Din calculele făcute de cei de la Inspectoratul Şcolar, cele mai multe scutiri sunt pentru educaţia fizică. Din controalele făcute de inspectorii de specialitate reiese faptul că mai bine de 8% dintre elevi nu participă la orele de sport pentru că au scutiri, fie pentru un semestru fie pe întreg anul şcolar.
Problema este cum sunt eliberate aceste scutiri medicale, cunoscut fiind faptul că pentru o pungă de cafea sau pentru o ciocolată, niciun medic n-ar refuza să-şi pună parafa pe o scutire.

"Pot să vă spun, şi-mi asum responsabilitatea, că cel puţin 80% dintre scutiri sunt false, iar medicii care eliberează aceste scutiri ar trebui să fie mai responsabili", spune Valeriu Diculescu, profesor de sport la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Galaţi.

În aceste condiţii, medicii de familie afirmă cu tărie că, băncile de pe marginea terenurilor de sport sunt pline de copii care pot fi consideraţi deja viitorii pacienţi fideli ai lor.

Gripa porcină, ţap ispăşitor

Oficialii Inspectoratului Şcolar spun că subiectul este mai de actualitate acum, în această perioadă în care gripa porcină face ravagii prin lume. „Se pare că virusul AH1N1 a devenit un pretext pentru mulţi copii de a nu mai veni la ore, motivându-şi ulterior absenţele prin scutiri medicale", mai spune Nicoleta Crînganu.

De-a lungul unei luni de şcoală se adună de la clase zeci de mii de scutiri. Un calcul simplu ne arată că pe parcusul unui an şcolar se strâng sute de mii de astfel de adeverinţe medicale.

Zeci de exmatriculări

Pentru a nu mai pica în plasa celor care au bani să-şi cumpere astfel de instrumente de motivat absenţele, cei de la ISJ Galaţi au decis să le impună "bolnavilor" să-şi aducă scutirile în maxim şapte zile calendaristice de la "vindecare". "Dacă nu o fac, diriginţii au obligaţia de a nu le motiva absenţele", mai spune Nicoleta Crînganu.

Din cauza acestor absenţe nemotivate, zeci de elevi de elevi au fost exmatriculaţi, anul trecut, din instituţiile şcolare în timp ce mulţi dintre şcolarii din clasele V-XII au fost sancţionaţi prin scăderea notei la purtare. de altfel, din calculele celor de la Inspectorat absenteismul pare să fie principalul factor care a dus la exmatriculări în ultimii 10 ani.

La „Metalurgic", 100.000 de absenţe

Ultimul control frontal desfăşurat în 2008 de Inspectoratul Şcolar Galaţi la Liceul Metalurgic - campionul chiulangitei - arată că cei 1.786 de elevi ai unităţii au înregistrat 71.242 absenţe nemotivate şi 30.394 absenţe motivate, ceea ce ar conduce la o medie de aproape 40 de absenţe nemotivate pe elev.

Suficiente cât să fie exmatriculaţi cu toţii, potrivit art. 127 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ. În practică se ştie că există elevi care însumează mult mai multe absenţe, atitudinea lor faţă de şcoală fiind tolerată în mod nejustificat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite