FOTO Cum a reuşit un preot de ţară să pună la punct un festival al dulciurilor de casă renumit în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se întâmplă la Moscu, un sat care ţine de orăşelul Târgu Bujor, din judeţul Galaţi, acolo unde în ultimii şapte ani are loc Festivalul Dulciurilor. Zeci de gospodine participă la concursul de preparat dulciuri, iar sute de oameni vin să vadă şi să guste. Evenimentul are şi o latură caritabilă.

La începutul lunii septembrie, în localitatea Moscu, din judeţul Galaţi, s-a desfăşurat ediţia a VII-a a unui eveniment care a depăşit cu mult graniţele micuţei aşezării, devenind cunoscut în mai toată Moldova: „Festivalul Dulciurilor”.

GALERIE FOTO

Rod al străduinţelor inimosului preot Ionuţ Iordache (ajutat de enoriaşii din parohia Moscu), festivalul a fost şi de data aceasta un regal de patiserie oferit de doamnele, domnişoare şi chiar domnii din această localitate şi din localităţile din jur. Şi nu de-a valma, ci organizat, cu concurs şi cu juriu aferent.

Anul acesta, au fost în concurs 37 de aspiranţi la gloria culinară, iar din ceea ce ne-a mărturisit părintele Iordache, toţi au reuşit să încânte privirile şi papilele gustative atât cu preparate tradiţionale, cât şi cu dulciuri cosmopolite, complexe şi rafinate. Evident, totul făcut în casă, de mâna lor, în cea mai mare parte din produse locale.

Alături de cele trei vitrine încărcate cu fel de fel de dulciuri au fost expuse şi rafturi cu dulceaţă, şerbet, peltea, gem sau sirop natural de fructe, pregătite cu multă pricepere de 25 de gospodine din sat.

Au fost pregătite pentru eveniment 52 de sticle de sirop de vişine, ghimbir cu lămâie, mentă, mure, zmeură, trandafir, flori de păpădie, căpşuni, soc şi afine, 11 borcane de şerbet de mure, căpşuni, trandafiri, flori de tei şi flori de salcâm, 230 de borcane de gem, peltea şi dulceaţă de ceapă, ardei iute, ardei bulgăresc, sfeclă roşie, kiwi, kumquoat (!), portocale, mure, nectarine, căpşuni, pepene galben cu muguri de brad şi ananas, rodii, nucă, smochine, mure, caise şi zmeură.

image

Cei care au participat la eveniment s-au delectat cu momente artistice prezentate de tinere talente din zona de nord a judeţului Galaţi. Festivalul a fost încununat cu un concurs în urma căruia a fost desemnată „Regina Dulciurilor 2019”, în persoana doamnei Ioana Palade, din Moscu, care a concurat în finala concursului cu alte nouă doamne foarte pricepute în arta patiseriei.

image

Prima probă a cuprins o serie de întrebări din zona de gastronomie, a doua a fost cea a degustării şi a depistării ingredientelor folosite, iar ultima, numită şi „proba cântarului” a fost o probă de îndemânare practică.

Din partea organizatorilor, ca semn al recunoştinţei, persoanelor implicate în susţinerea evenimentului le-au fost oferite medalii şi diplome, iar doamnelor participante la concurs le-au fost oferite diverse premii.

Latura caritabilă a festivalului nu a lipsit nici de data aceasta. „În urma acestui eveniment, prin vânzarea produsele expuse, a fost strânsă suma de 6.000 lei, sumă ce va fi utilizată pentru susţinerea activităţilor artistice ale grupului de tineri «Mlădiţele iubirii» din satul Moscu, care, la final a oferit un program de dansuri populare şi moderne, presărat cu momente vesele”, ne-a spus părintele Iordache.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite