Cum se pregăteşte delicioasa salată de conopidă cu maioneză. Mâncarea apetisantă care însoţeşte preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: gourmandelle.com
Foto: gourmandelle.com

Salata de conopidă este unul dintre cele gustoase preparate româneşti. Pentru a obţine un gust savuros e nevoie de atenţie la fierberea conopidei, ca să nu îşi piardă calităţile nutritive, şi la ordinea în care adăugăm celelalte ingrediente.

Începem prin a spăla conopida şi a o pune la fiert într-un vas acoperit pentru 20 de minute. ”În acelaşi timp, pregătim şi maioneza. Punem ouăle crude într-un recipient şi cu ajutorul blenderului, cu mişcări de jos în sus, în doar 30 de secunde vom finaliza maioneza”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Conopidă-700-800 de grame;

-Usturoi-3,4 căţei;

-Sare şi piper după gust;

-Ouă-două bucăţi;

-Ulei-250 de mililitri;

-Pătrunjel-o legătură;

-Muştar-50 de grame.

Zdrobim şi usturoiul, iar apoi introducem conopida în apă rece, astfel încât să-şi păstreze culoarea albă şi proprietăţile. O dăm apoi prin blender şi printr-o sită, astfel încât să capete o consistenţă fină.

Punem sare şi piper după gust, adăugând maioneza şi apoi usturoiul. Pentru a-i da un  gust deosebit, vom pune şi pătrunjel tocat mărunt la final. Salata de conopidă cu maioneză se serveşte cu legume proaspete sau la oţet şi cu pâine de casă sau pâine prăjită.

Mâncare de gutui cu carne de vită

Vom şterge mai întâi gutuile de puf cu un prosop curat, apoi le vom spăla şi le vom tăia fără să le curăţăm de coajă. ”De preferat ar fi să tăiem gutuile ca pe un pepenaş, adică felii grupate, pentru ca în momentul pregătirii termice să nu se înmoaie prea tare şi să ajungă precum o tocană. Este nevoie deci de atenţie la momentul caramelizării gutuilor pentru ca feliile să îşi păstreze forma şi să nu se toflegească, cum popular se mai spune”, ţine să puncteze un aspect important din pregătirea preparatului maestrul Nichi Mărăcine.

Imagine indisponibilă

FOTO clickpoftabuna.ro

Ingrediente:

-Gutui-un kilogram;

-Carne de vită-500-600 de grame;

-Sare şi piper după gust;

-Scorţişoară-un baton;

-Făină-30 de grame;

-Unt-150 de grame;

-Ulei de măsline-100 de mililitri;

-Vin alb sau roşu-100 de mililitri;

-Rachiu de fructe-20 de mililitri;

-Zahăr-50 de grame;

-Zeama de la o lămâie;

-Supă de carne-250 de mililitri.

Carnea de vită va fi spălată şi tăiată cuburi, ca pentru gulaş. O vom trece apoi prin făină, ca şi cum am pregăti un şniţel. Într-o tigaie mai adâncă vom pune la topit 75 de grame de unt peste care vom adăuga uleiul de măsline. Prăjim carnea de vită cu atenţie, întorcând-o constant pe ambele părţi.

După ce s-a făcut, vom pune carnea de vită într-un castron, iar peste aceasta vom pune sare şi piper după gust. Vom adăuga şi celelalte 75 de grame de unt în tigaie şi vom prăji feliile de gutui pentru aproximativ 10 minute.

”După ce începem să întoarcem gutuile pe ambele părţi, vom adăuga şi vinul, fiind permanent atenţi ca feliile de fruct să nu se înmoaie excesiv. Când sucul rezultat în tigaie începe să scadă, vom adăuga şi zahărul pentru a se realiza o caramelizare optimă a feliilor de gutui”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Punem din nou carnea de vită în tigaie, adăugând 20 de mililitri de rachiu de fructe şi apoi 150 de mililitri de apă, acoperim vasul şi îl lăsăm la foc potrivit până când carnea se pătrunde bine. În timpul procesării termice punem şi un baton de scorţişoară pentru ca preparatul să capete o savoare deosebită.

După ce s-a făcut, răsturnăm efectiv tot conţinutul tigăii într-un vas termic, asta însemnând carnea şi sosul rezultat, adăugăm apoi şi gutuile caramelizate şi presărăm puţin zahăr deasupra pentru a mai reduce din aciditatea gutuilor. Peste acestea punem 250 de mililitri de apă sau supă de carne, dacă avem, şi introducem vasul la cuptor pentru 30 de minute, iar mâncarea noastră de gutui cu carne de vită este gata. Preparatul se serveşte fierbinte, însoţit de o garnitură de orez şi pâine de casă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite