Cum se pregăteşte apetisanta piparaică. Dulceaţa delicioasă care însoţeşte mâncarea tradiţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preparatul este originar din zona Crişanei, unde localnicii îl pregătesc frecvent. Gustul savuros al mâncării este dat de sos, o combinaţie de smântână, usturoi, făină, iaurt şi miez de pâine.

Începem prin a prăji în ulei un cârnat de casă afumat sau scos de la garniţă, peste care vom pune şi puţină untură pentru a căpăta o culoare uşor arămie. După ce scoatem cârnatul din recipientul unde l-am prăjit, vom adăuga usturoiul, punem şi smântâna, astfel încât compoziţia să se îngroaşe.

”Dacă se subţiază smântâna, vom amesteca patru linguri de făină cu puţină apă, turnând acest amestec în recipient pentru a se îngroşa compoziţia. Pentru a crea un sos delicios, vom amesteca şi 200 de grame de iaurt cu miezul de la trei, patru felii de pâine, astfel încât acest amestec va avea textura unui piure”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Smântână-500 de grame;

-Făină-150 de grame;

-Iaurt-200 de grame;

-Miezul de la trei, patru felii de pâine;

-Usturoi-o căpăţână;

-Ulei-50 de mililitri;

-Un cârnat de casă afumat sau scos de la garniţă.

După ce am realizat sosul, îl trecem printr-o sită, punând sare şi piper după gust şi lăsându-l acoperit timp de 10 minute ca să se mai întărească puţin, după care îl putem servi alături de cârnatul pregătit deja sau o bucată de slănină prăjită în untură şi pâine prăjită.

Dulceaţă de pepene roşu

La dulceaţa de pepene se foloseşte partea mai riguroasă a fructului, respectiv partea dinspre coajă. ”Vom tăia pepenele în cuburi mici, iar din apă, zahăr şi zahărul vanilat vom face un sirop, fierbându-l aproximativ 5 minute. Adăugăm apoi bucăţile de pepene în apa fierbinte, lăsându-l să se răcească pentru a absorbi zahărul necesar, astfel încât să se întărească”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Imagine indisponibilă

FOTO savoriurbane.com

Ingrediente pentru 1,3 kilograme de dulceaţă de pepene:

-Pepene-un kilogram de miez;

-Zahăr-700 de grame;

-Zahăr vanilat-două plicuri;

-Sucul de la o lămâie;

-Apă-250 de mililitri.

Vom acoperi recipientul cu un tifon şi îl vom lăsa peste noapte în bucătărie, astfel încât căldura să iasă gradual din acesta. Dimineaţă vom scoate bucăţile de pepene cu o paletă şi le vom pune într-un castron, iar siropul îl vom mai fierbe puţin pentru a se îngroşa, având grijă să nu se caramelizeze.

În ultimele două, trei minute de fierbere adăugăm şi bucăţile de pepene, iar compoziţia o vom pune în borcane, pe care le vom sterliza după metoda tradiţională, fierbându-le la 80-90 de grade, iar după ce se răcesc, vor fi păstrate într-un loc răcoros, de preferat în cămară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite