Cum se găteşte limba de vită cu sos de smântână şi hrean. Preparatul este consemnat în cărţile de bucate sub formă de poezii şi anecdote

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limbă de vită cu sos de smântână şi hrean Foto: www.retetecalamama.ro
Limbă de vită cu sos de smântână şi hrean Foto: www.retetecalamama.ro

Preparatul a fost preluat în bucătăria românească de la bucătarii francezi, aduşi pe meleagurile noastre pentru a găti pentru boieri. Necesită doar câteva ingrediente şi un timp scurt de preparare, dar e nevoie de atenţie la fierberea cărnii şi pregătirea sosului.

Începem gătirea preparatului prin punerea limbii de vită sau de porc, după preferinţă, la fiert cu sare, după ce în prealabil o spălăm bine în două, trei ape. 

”Este cumva amuzant pentru că vechii bucătari au scris preparatul în cărţile de bucate ca poezii şi anecdote. După ce dă în câteva clocote şi iese la suprafaţă prima spumă, o vom îndepărta şi vom adăuga sarea şi condimentele peste limba de vită, fiind vorba de foile de dafin şi boabele de piper”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-O limbă de vacă sau trei de porc (1-1,2 kilograme);

-Ceapă, morcov, ţelină-400-500 de grame;

-Smântână-250 de grame;

-Foi de dafin-două bucăţi;

-Piper-un vârf de lingură;

-Unt-100 de grame;

-Făină-50 de grame;

-Mărar-o legătură.

Un mic secret pentru a scurta timpul de fierbere a limbii de vită este folosirea oalei sub presiune, economisind astfel o oră, o oră şi jumătate. Vom adăuga apoi morcovul, ceapa şi ţelina, după ce în prealabil le-am tăiat grosier. Legumele au rolul de a da un gust aparte supei, pe care o vom folosi la sosul de smântână şi hrean.

”După ce a fiert bine, vom curăţa limba de pielea de pe ea, care trebuie să se desprindă cu uşurinţă. Având o textură mai dură, nu este potrivită pentru consum. Tăiem apoi limba în bucăţi de grosimea unui deget. Separat, vom pune o parte din unt la topit într-o tigaie, adăugăm făina şi facem un rântaş. Vom carameliza uşor făina, fiind atenţi să nu o ardem, stingând-o apoi cu zeama în care a fiert limba de vită”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Vom mai pune sare şi puţin piper măcinat, dacă este nevoie, apoi o parte din mărarul tocat, adăugând apă într-o cantitate suficientă pentru a da consistenţă sosului. La sfârşit, punem trei, patru linguri de hrean ras, fiind recomandat să îl cumpărăm, pentru a nu fi nevoiţi apoi să adăugăm şi oţet în sos. Lăsăm să mai fiarbă sosul pentru încă cinci minute, iar dacă observăm că are cocoloaşe, îl strecurăm pentru a căpăta o consistenţă mai fină.

”Adăugăm smântâna, putând opta pentru a păstra o parte din unt pentru a-l pune la final în sos sau putem adăuga 50 de grame de unt suplimentar când sosul este gata. Limba de vită sau de porc, după caz, dar şi legumele fierte, vor fi puse pe un platou, peste care vom turna sosul de smântână şi hrean, iar la final presărăm şi puţin mărar deasupra”, definitivează reţeta maestrul Nichi Mărăcine.

În sos se pot pune şi două, trei gălbenuşuri de ou pentru a-l lega mai bine, dându-i astfel şi o altă consistenţă, dar şi un gust mai savuros. Limba de vită cu sos de smântână şi hrean se serveşte cu mămăligă, ca multe din preparatele tradiţionale româneşti, la care merge şi un pahar de vin roze, pentru a completa gustul cărnii de vită şi a scoate în evidenţă calităţile sosului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite