Românul care donează plasmă pentru vindecarea bolnavilor de Covid-19. Este un medic chirurg infectat cu coronavirus

Românul care donează plasmă pentru vindecarea bolnavilor de Covid-19. Este un medic chirurg infectat cu coronavirus

Cristian Onia este medic la Focşani

Donarea de plasmă s-a efectuat la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, cu un aparat de ultimă generaţie în domeniul medical.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre primii vrânceni infectaţi cu coronavirus, chirurgul Cristian Onia, de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon", a donat marţi plasmă pentru vindecarea bolnavilor de Covid-19.

Donarea a avut loc la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, singura unitate din ţară acreditată pentru această procedură. Donarea a durat aproximativ 45 de minute, perioadă în care medicului i s-au recoltat 600 de grame de sânge. 

"Sunt prima persoană din Vrancea care face acest gest. M-am programat dinainte şi mi s-a spus că am inaugurat cu această ocazie noul aparat intrat în dotarea Centrului de Transfuzie. Nu este o procedură simplă, dar nu e dureroasă. Mi s-au recoltat 600 de ml de sânge, l-au selectat, din care 200 ml au fost plasmă. Restul de sânge mi l-au introdus înapoi", ne-a spus doctorul Onia.

Potrivit acestuia, plasma recoltată ar putea ajuta trei bolnavi să se facă bine şi să dobândească anticorpi. Medicul ne-a mai pus că el a fost un pacient asimptomatic cu Covid-19 şi că se simte bine, urmând ca de săptămâna viitoare să revină la Spitalul de Urgenţă, la Secţia de Chirurgie unde îşi desfăşoară activitatea.

Terapia cu plasmă imună a mai fost aplicată şi în alte infecţii virale cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare. În ultimele două decenii, tratamentul cu plasmă a fost folosit şi în SARS şi MERS, precum şi în gripa pandemică provocată de A(H1N1). Ea este testată acum şi pentru noul coronavirus pentru că el poate fi diferit ca mod de acţiune.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările