Preoţii din Vrancea îşi pun mască pe figură şi mănuşi medicinale când merg la credincioşi să-i împărtăşească. Ce decizii de ultimă oră a mai luat Arhiepiscopia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De duminică, liturghiile duminicale din Vrancea vor avea loc în afara bisericii. Preoţii au sarcina să nu accepte mai mult de 100 de credincioşi la slujbe.

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a revenit cu un nou set de măsuri pentru prevenirea virusului chinezesc care evoluează în fiecare zi şi în ţara noastră.

 După câteva decizii nu foarte convingătoare, reprezentanţii Arhiepiscopiei vin acum cu un set de măsuri ceva mai stricte. 

Acestea au fost transpuse în nu mai puţin de 16 puncte, care vor fi puse în aplicare de slujitorii bisericii, cu sprijinul comitetelor parohiale şi al voluntarilor din parohii, dar şi „Comitetul local al Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

În principal, este de reţinut că lăcaşurile de cult vor fi deschise tuturor credincioşilor care doresc să se roage în particular sau să primească asistenţă religioasă şi spirituală, cu respectarea strictă a regulilor de igienă.  Astfel, înainte de a pătrunde în sfântul lăcaş, credincioşii vor primi dezinfectant pe bază de alcool pentru igienizarea mâinilor, din partea unei persoane desemnate de preotul paroh, care va purta mănuşi medicale şi mască de protecţie. Totodată, vor fi îndrumaţi să-şi şteargă bine talpa încălţămintei pe suprafaţa special amenajată în acest scop, cu cloramină.

“În proximitatea pangarului, se va aşeza o măsuţă cu o tavă specială, pentru pomelnicele credincioşilor, pe care o altă persoană desemnată le va duce preotului în Sfântul Altar, spre pomenire. Sfintele icoane, mânerele de la uşi şi alte suprafeţe cu care credincioşii intră în contact, în mod firesc, vor fi şterse cu dezinfectant, cât mai des posibil, de o persoană care va purta, de asemenea, mănuşi medicale şi mască de protecţie. În parohiile unde există doi sau mai mulţi preoţi slujitori, sfintele slujbe specifice acestei perioade bisericeşti vor fi oficiate, prin rotaţie, de câte un preot, ajutat la strană de un cântăreţ bisericesc. Începând cu Duminica a 3-a din Postul Mare şi până la praznicul Învierii Domnului, Sfânta Liturghie din duminici şi sărbători, precum şi Taina Sfântului Maslu de obşte vor fi săvârşite doar în exteriorul lăcaşului de cult, respectiv în pridvorul deschis al bisericii sau într-un alt spaţiu, amenajat ca altar de vară, cu participarea unui număr de maximum 100 de credincioşi”, potrivit Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Se mai precizează că la momentul împărtăşirii, credincioşii care s-au pregătit duhovniceşte şi au primit dezlegare din partea preotului duhovnic se vor apropia de Sfântul Potir, p”entru a primi Sfântul Trup şi Scumpul Sânge ale Domnului nostru Iisus Hristos, ca şi până acum, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe Răsăritene”, iar  preoţii vor desemna persoane responsabile cu identificarea, pe parcursul Sfintei Liturghii, a credincioşilor care prezintă simptome similare cu cele ale virusului Covid-19.

“Preoţii vor explica credincioşilor necesitatea respectării cu stricteţe a măsurilor profilactice impuse de autorităţi, îndemnându-i pe vârstnici şi persoanele care vor simţi cele mai uşoare simptome de îmbolnăvire să rămână la casele lor, de unde se pot ruga, în acelaşi timp liturgic, împreună cu credincioşii care participă efectiv la Sfânta Liturghie”, mai anunţă Arhiepiscopia. 

De asemenea, preoţii, având asupra lor mănuşi medicale, măşti de protecţie şi dezinfectant, vor asigura, la cerere, asistenţă religioasă şi duhovnicească la domiciliu (Spovedanie şi împărtăşirea cu Sfintele şi Preacuratele lui Hristos Taine) credincioşilor bolnavi sau nedeplasabili, aşa cum au procedat şi până acum. Anul acesta, se suspendă vizitarea credincioşilor de către preoţi, cu prilejul molitvei postului, acolo unde există o astfel de tradiţie iar slujba înmormântării va fi oficiată în exteriorul lăcaşului de cult sau în incinta cimitirului, cu participarea unui număr cât mai redus de persoane şi cu respectarea aceloraşi reguli de igienă menţionate mai sus.  

Foarte important pentru credincioşi este că până la sfârşitul lunii aprilie se suspendă toate cercurile pastorale, excursiile culturale, pelerinajele religioase, în ţară şi în străinătate, concursurile şi alte proiecte de tineret, precum şi activitatea celor două corale ale catedralelor din Buzău şi Focşani.

“Activitatea cantinei sociale „Filantropia” a Centrului Eparhial din Buzău şi a celorlalte aşezăminte social-filantropice din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei va fi continuată şi în aceste circumstanţe, însă beneficiarii nu vor mai primi hrană caldă la domiciliu, ci pachete cu alimente neperisabile. Pentru ajutorarea persoanelor vârstnice, izolate în propriile locuinţe, preoţii vor implica tineri voluntari din parohii, pentru procurarea de alimente şi medicamente de strictă necesitate, pe care le vor duce la casele acestora, în condiţii de igienă”, mai precizează Arhiepiscopia.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite