PORTRET: Gheorghe Pogorevici,oenolog de renume naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai reputaţi specialişti în viticultură din România, care a îmbinat cu succes cercetarea ştiinţifică cu activitatea practică în domeniul viti-vinicol.

S-a născut în Basarabia, provincie care la acea vreme era parte integrantă a României şi la vârsta de 11 ani era deja elev la Liceul Naţional din Iaşi. În 1944, din cauza războiului, şcoala pe care o urma se refugiază la Râmnicu Vâlcea, însă din lipsa banilor nu-şi urmează colegii.

„Evenimentele erau în plină desfăşurare. Am vrut să plec acasă, însă am fost anunţat că niciun tren nu mai pleacă spre Basarabia. M-am urcat în trenul de Bucureşti şi am întâlnit o familie care se cunoştea cu familia mea. Oamenii m-au luat cu ei la Caracal, unde am stat un timp, până mi-am găsit familia refugiată din Basarabia , prin anunţuri în presă", povesteşte Gheorghe Pogorevici despre momentele grele prin care a trecut.

Descendentul unui neam de preoţi

În Vrancea a ajuns în acelaşi an, în urma transferului tatălui său ca preot în comuna Cîrligele. A fost nevoit să reia ciclul gimnazial, la Colegiul „Unirea" din Focşani, liceul urmându-l la Odobeşti, la Şcoala Medie Tehnică de Viticultură şi Vinificaţie.

Spune că şcoala era socotită de mare prestigiu pe plan european, absolvind-o ca şef de promoţie în 1951. În ciuda mediilor mari şi a pregătirii sale, nu a primit recomandare să meargă mai departe la facultate din cauza originilor sale „nesănătoase" (n.r. tată, bunicul, străbunicul şi alte patru generaţii în urmă au fost preoţi).

„Am ajuns profesor de ştiinţe naturale în comuna Andreiaşu de Sus, la o şcoală elementară. Gândul meu era însă la facultate. Funcţionau atunci şi facultăţi la fără frecvenţă, dar spre ghinionul meu am fost luat la oaste, în armată. Iniţial, armata trebuia să fie de doi ani, dar s-a mai prelungit cu un an.

A fost un calvar pentru mine. Voiam să-mi fac datoria faţă de ţară, dar în acelaşi timp îmi părea rău că pierd timpul. Colegii mei de liceu erau anul trei de facultate, eu eram anul trei de armată", spune Gheorge Pogorevici.

După eliberare, în 1954, este admis al doilea la Institutul Agronomic din Bucureşti, unde a dobândit reale cunoştinţe în domeniul viticulturii.

Între 1959 şi 1979 a lucrat la IAS Odobeşti, trecând prin toate funcţiile, iar din 1979 până în 1985 a fost cercetător principal la Staţiunea Experimentală Obobeşti.


A mai deţinut funcţii în cadrul trustului IASVrancea, iar din 1988 şi până în anul 2004 a fost director tehnic şi consilier tehnic la Veritas Panciu.

"Nu a existat rând de vie pe care să nu fi trecut în aceşti ani. Şi la Odobeşti, şi la Panciu am obţinut producţii ridicate, de calitate superioară. Vinurile noastre au fost medaliate la concursurile naţionale şi internaţionale", se mândreşte Gheorghe Pogorevici.

Din 1980 este doctor în agronomie, studii pe care le-a finalizat cu zece pe linie.

Întrebări şi răspunsuri:

Sunteţi unul dintre cei care au realizat selecţia în masă a Galbenei de Odobeşti. Cum este acest vin?

Este un soi milenar românesc, valoros, bine aclimatizat în podgoria Odobeşti. Este un vin superior sec, de consum curent, fără efecte nocive asupra sănătăţii. Şi la Panciu am realizat împreună cu colegii o colecţie de 82 de soiuri naţionale şi internaţionale de struguri, albi şi negri, de masă şi de vin.

Aţi colaborat bine cu colegii?

Extraordinar. Am avut cu toţii rezultate frumoase, pe măsura muncii depuse, eu oferindu-le, din toată inima, modestele mele cunoştinţe. Le mulţumesc pentru înţelegerea de care au dat dovadă pentru a putea avea plantaţii prestigioase.

Ce-i place

Îmi place foarte mult corectitudinea, exactitatea, disciplina, respectarea cuvântului dat, finalizarea întotdeauna a unei activităţi care să respecte triada efort-efect-eficienţă. Dacă s-ar fi respectat aceste lucruri am fi fost departe astăzi. Îmi place viaţa de familie şi mulţumesc soţiei mele care m-a susţinut permanent în toată activitatea mea.

Ce nu-i place

Nu-mi place lucrul de mântuială. Nu-mi place când o activitate despre care se va şti că va da rezultate nu este susţinută economic. Urăsc expresia „lasă că merge şi aşa".


Profil:
Născut: 23 aprilie 1932, comuna Chişcăreni, Republica Moldova
Studii: Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu" Bucureşti
Ocupaţia: Pensionar
Familia: Căsătorit, un copil

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite