Cum fură din asfalt firmele care fac lucrări publice în Focşani. Grosimea stratului asfaltic, sub cea prevăzută

Cum fură din asfalt firmele
care fac lucrări publice în Focşani. Grosimea stratului asfaltic, sub cea prevăzută

Lucrările pe strada Poligonului au dat bătăi de cap FOTO Ştefan Borcea

În loc de patru centimetri, cât ar trebui să fie stratul de asfalt pus pe străzi, constructorul care a făcut lucrarea a turnat asfalt gros de doar 2,5 - 3 centimetri

Inspectorii Camerei de Conturi Vrancea au făcut recent un control de fond la Primăria Focşani şi au constatat cu stupoare că firma de construcţii care a efectuat lucrări de modernizare pe mai multe străzi a furat, la propriu, din asfalt. 

Este vorba despre patru străzi nu foarte mari, care nu au văzut niciodată asfaltate: Alexandru Sahia, Fundătura Alexandru Sahia, Lunei şi Poligonului. 

Potrivit caietului de sarcini şi proiectului tehnic, aceste străzi ar fi trebuit să aibă un strat de asfalt de 4 centimetri. 

Urmare a prelevărilor făcute ulterior, s-a constatat însă că stratul de uzură nu corespunde din punct de vedere al elementelor geometrice, grosimea acestuia fiind inferioară celei prevăzute în caietele de sarcini pentru mixturi asfaltice executate la cald.

„În cazul obiectivului Refacere infrastructură străzi Alexandru Sahia, Fundătura Alexandru Sahia şi strada Lunei a fost constatată o grosime a stratului cuprinsă între 2,5 şi 3,5 cm, faţă de grosimea de 4 cm prevăzută în proiectul tehnic. În cadrul obiectivului refacere infrastructură strada Poligonului a fost constatată o grosime a statului de 3 cm, faţă de grosimea de 4 cm”, se arată în raportul Camerei de Conturi Vrancea. 

Prin urmare, proiectantul lucrărilor a dispus în noiembrie 2020 readucerea constructorului pe şantier, pentru frezarea şi apoi refacerea stratului de beton asfaltic în grosime de 4 centimetri, pe toată suprafaţa, conform normativelor în vigoare. Lucrările au avut o valoare de un milion de lei şi reprezentanţii Camerei de Conturi susţin că în procesele-verbale încheiate, după finalizarea iniţială a lucrărilor, a fost menţionat faptul că îmbrăcămintea asfaltică a fost executată conform proiectului tehnic de execuţie, fără ca în susţinerea acestor concluzii să poată fi prezentate procese verbale conţinând date cu privire la grosimea straturilor.

De menţionat că din partea beneficiatului, procesele-verbale de recepţie au fost semnate doar de către dirigintele de şantier aflat în relaţie contractuală cu Primăria Focşani.

Firma aflată în cauză este Geacons SRL, administrată de Nelu Gălbenuş, care apare într-un alt raport al Curţii de Conturi de la sfârşitul anului trecut , după ce a întârziat nejustificat lucrările exact la străzile amintite. Curtea de Conturi a menţionat atunci că Primăria Focşani nu a calculat şi pretins executantului penalităţile la care era îndreptăţită, conform clauzelor contractuale, respectiv 126.000 de lei, sume plătite ilegal de Primăria Focşani.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Răfuială politică... pe asfalt. Reacţia primarului faţă de controlul dispus de rivalul său în cazul unor lucrări PNDL

Cum îi ceartă un constructor restanţier pe consilierii locali care ar trebui să-i aprobe banii pentru asfaltare VIDEO

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările