Şcoala online grăbeşte cumpărarea tabletelor. Câte dispozitive vor fi achiziţionate în Regiunea Sud-Est
0Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) licitaţia pentru achiziţia a peste 250.000 de tablete la nivel naţional.
Devine tot mai evident faptul că noul an de învăţământ, care va începe din toamnă, se va desfăşura cel puţin în prima sa parte în mediul online, lucru recunoscut recent şi de ministrul Educaţiei.
Prin urmare, autorităţile încearcă să grăbească achiziţia de tablete pentru copiii care nu dispun de computere sau telefoane performante, în acest sens Guvernul derulând programul "Şcoala de acasă" pentru facilitarea activităţilor didactice la distanţă pentru elevii din medii defavorizate.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat deja licitaţia pentru achiziţia de tablete în valoare de 126 de milioane de lei, la un preţ estimat de 504 lei/tableta. Se apreciază că se vor cumpăra 250.000 de "dispozitive electronice cu conexiune la internet necesare facilitării activităţilor didactice la distanţă".
Doar în Vrancea, peste 5.000 de elevi şi aproape 20 de profesori au raportat la Inspectoratul Şcolar că nu dispun de dispozitivele pentru a putea urma şcoala de acasă. Au solicitat la şcoli acest lucru şi ele au centralizat toate nevoile elevilor şi profesorilor. Listele le-am trimis mai departe la Ministerul Educaţiei, ne-a declarat Dorin Cristea, inspector general şcolar IŞJ Vrancea.
La nivelul întregii Regiunii de Sud Est, în care intră judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea necesarul de tablete este de 30.000, alocându-se în acest sens peste 16,6 milioane de lei. Termenul impus pentru achiziţia de tablete este 10 septembrie.
Ministrul Educaţiei a precizat că pe perioada verii profesorii vor face cursuri de instruire.
„Cel mai bun scenariu va fi acela în care elevii, unii vor fi la şcoală şi alţii vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcţie de situaţia epidemiologică. Luăm în calcul dacă nu va fi nicio problemă, dar nu cred.... unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situaţie normală - sau dacă va fi din ce în ce mai rău, să continuăm învăţarea online”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educaţiei, într-o intervenţie televizată.