FOTO Doljenii şi cardul de sănătate: „Citit invers înseamnă drac. Nu am vrut să îl primesc pentru că nu vreau să stau cu diavolul în casă“
0Locuitorii satului Leamna, judeţul Dolj, sunt împotriva cardului de sănătate. Oamenii spun că citit invers înseamnă „drac“, motiv pentru care refuză să îl primească şi îşi doresc ca Ministerul Sănătăţii să găsească o soluţie pentru ei.
Unii doljeni au refuzat categoric să primească cardul de sănătate şi speră ca Ministerul Sănătăţii să găsească o variantă pentru a putea beneficia de serviciile medicale. „Eu am returnat cardul de sănătate. Citit invers înseamnă drac. Nu am vrut să îl primesc pentru că nu vreau să stau cu diavolul în casă. Chiar nu înţeleg de ce noi, pensionarii, trebuie să avem un astfel de acte. Dacă stau bine să mă gândesc în trei ani am fost de două ori la doctor. Mare nevoie de acest card nu am. Noi ţăranii ne tratăm cu leacuri băbeşti. Eu sunt bătrână, iar de acuma înainte mă aştept la tot ce este mai rău. Împotriva sorţii nu se poate pune nimeni. Când îţi vine sfârşitul nu te întreabă nimeni de nimic. Ori cu card ori fără card tot acolo mă duc“, a spus Constantina Iovan, în vârstă de 77 de ani.
„Este sfârşitul Bibiliei”
Oamenii din satul Leamna, din comuna doljeană Bucovăţ, au mai declarat că nu sunt de acord ca toate datelor lor să fie introdue pe cardul de sănătate. „Iniţial nu mi-am dat seama că citit invers card înseamnă drac. Am auzit vecinii vorbid prin sat despre acest lucru. Este sfârşitul Bibiliei. Nu este normal aşa ceva. Cei de la Ministerul Sănătăţii nu s-au gândit nici măcar un minut la acest lucru. Noi, oamenii de la ţară, suntem credincioşi şi nu bag eu dracul în casă. Am refuzat documentul. Din punctul meu de vedere, banii au fost aruncaţi pe fereastră. Chiar credeţi că aşa s-au rezolvat problemele din sănătate? Nu am lăsat pe nimeni din familie să primească cardul de sănătate. De tratata tot trebuie să ne trateze medicii. Doar nu o să ne lasă să murim cu zile! Haideţi să fim serioşi. Când am avut nevoie, am primit îngrijiri medicale. Nimeni nu ne-a dat afară din cabinet”, a precizat Mioara Pârvu.
În judeţul Dolj, peste 33.000 de carduri au fost returnate de poştaşi la Casa de Asigurări de Sănătate. Reprezentanţii CAS au declarat că principalul rol al acestui document este reducerea numărului de fraude comise de medici. „Casa de Asigurări de Sănătate Dolj va începe procedura de eliberarea a cardurilor de sănătate nedistribuite. În perioada următoare vom comunica asiguraţilor data la care se vor putea prezenta pentru ridicarea cardurilor”, a spus Cristina Mândreci, purtătorul de cuvânt din cadrul CAS Dolj.
Doljenii au mai povestit că nu îi poate oblige absolut nimeni să îşi ridice cardurile de sănătate. „Nici nu am vrut să mă uit la cardul de sănătate când a venit poştaşul să mi-l aducă. L-am refuzat pur şi simplu. Nu mă interesează să ţin un astfel de act în casă. Chiar nu înţeleg de ce toată lumea a pus atâta monedă pe acest lucru. Medicii în continuare vor face lucruri ilegale, aşa că nu văd rostul acestui card de sănătate. Cei de la guvernare ar trebuie să ne ajute să avem un trai mai bun. Cum găsesc un lucru care îi avantajează, îl pun în practică. Vă daţi seama câţi bani s-au cheltuit pentru aceste carduri. Le-au tipărit, după care le-au trimis persoanelor asigurate acasă“, a spus şi Mihai Stancioi.
Pentru judeţul Dolj au fost distruibuite peste 450.000 de carduri de sănătate. 50 de documente au fost emise şi pe numele unor persoane decedate de ani buni.
CITIŢI ŞI: