Urmaşa unei vechi familii de primari ai Constanţei a murit. Sanda Budiş avea o locuinţă pe malul mării

Urmaşa unei vechi familii de primari ai Constanţei a murit. Sanda Budiş avea o locuinţă pe malul mării

Sanda Budiş Sursa IICMER

Urmaşa unei vechi familii de primari ai Constanţei care şi-au pus amprenta asupra oraşului a încetat din viaţă. Arhitecta Sanda Budiş, nepoata lui Petre şi a lui Horia Grigorescu, a murit la vârsta de 95 ani. Sanda Budiş este mama jurnalistei-politolog Sandra Pralong, consilier prezidenţial pentru relaţia cu diaspora.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
„IICMER semnalează cu profund regret stingerea din viaţă a Doamnei Sanda Budiş
 
Joi, 16 septembrie 2021, a încetat din viaţă, la vărsta de 95 de ani, Sanda Budiş (1926-1921), fiica generalului Alexandru Budiş. 
 
De profesie arhitect, ca urmare persecuţiilor din timpul regimului comunist, Sanda Budiş a ales calea exilului, plecând în 1973, în Elveţia, unde a continuat să profeseze ca arhitect. S-a remarcat în exil pentru lupta împotriva demolărilor din Bucureşti din timpul regimului ceauşist. 
 
După decembrie 1989, Sanda Budiş s-a întors în România. A scris cartea de memorii „Fata tatei şi mama fetei. Istoria unei vieţi între România şi Elveţia”, Editura Polirom, 2012, unde sunt menţionate întâmplările importante din viaţa sa, dar şi a familiei sale, mai ales despre tatăl său, Alexandru Budiş, general în armata română care a ajuns prizonier în URSS, ulterior ţinut în detenţie la Jilava.
 
Sanda Budiş a revenit în ţară după revoluţia din Decembrie 1989. 
 
La IICCMER există un Fond arhivistic „Sanda Budiş” care a fost donat de către însăşi Sanda Budiş. Fondul arhivistic oferă informaţii relevante referitoare la activitatea românilor aflaţi în exil precum şi informaţii cu privire la situaţia pe plan intern şi internaţional a statului român în perioada comunistă.
 
Fondul arhivistic „Sanda Budiş” poate fi accesat de pe site IICCMER la următoarea adresă: https://www.iiccmer.ro/.../2020/11/1.-Sanda-A.-Budis.pdf
 
Dumnezeu să o odihnească în pace!“ 
 
Sanda Budiş provenea dintr-o familie de vechi primari ai Constanţei, Grigorescu, care au modernizat Constanţa în secolul al 20-lea. Arhitecta avea o locuinţă la Constanţa, pe malul mării. Fiica sa, Sandra Pralong, este consilier de stat în Administraţia Prezidenţială a României, responsabilă de relaţia cu românii din afara graniţelor. 
 
 
Pe aceeaşi temă: 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările