Teatrul de Vară din Neptun a fost redeschis publicului. Ce s-a ales din celebrele grădini ale litoralului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul de Vară Neptun Arhivă Primăria Mangalia
Teatrul de Vară Neptun Arhivă Primăria Mangalia

Litoralul, altădată renumit pentru grădinile sale de vară, se chinuie să resusciteze o distracţie lăsată în paragină. În sudul litoralului funcţionează din nou Saturnul, Jupiterul şi Neptunul.

În acest weekend, a fost redeschis Teatrul de Vară din Neptun, o clădire emblematică pentru sudul litoralului. Programul estival anunţă că pe scenă vor urca nume mari ale muzicii uşoare şi populare şi ale comediei româneşti. 

Înainte de Revoluţie, grădinile de vară de pe întreg litoralul românesc strângeau cei mai buni artişti ai momentului, iar publicul era pe măsură. Ulterior, ele au fost abandonate şi lăsate pradă hoţilor care au furat orice se putea desprinde din construcţie. 

Aceasta a fost şi soarta teatrelor din vară de pe litoral, dar două din sudul litoralului au fost salvate, în cele din urmă, din ruină. 

Anul trecut Teatrul de Vară din Saturn, cu o capacitate de 400 de locuri, s-a redeschis publicului, iar anul acesta este rândul celui din Neptun să devină, din nou, un punct de atracţie şi să adune laolaltă, pe aceeaşi scenă, nume mari ale comediei şi muzicii româneşti. 

12 ani de abandon

După 12 ani de când niciun artist n-a mai făcut spectacol aici, Teatrul de Vară din Neptun va reveni în forţă avându-l ca amfitrion pe cunoscutul artist constănţean Doru Octavian Dumitru, care va deschide şirul spectacolelor. Teatrul, cu o capacitate de 650 de locuri, fiind cel mai mare de acest fel din sudul litoralului, a fost reabilitat de către Primăria Mangalia, care a investit în lucrări suma de aproximativ 400.000 de lei.

Teatrul de Vară Neptun Arhivă primăria Mangalia

Înainte de renovare FOTO Primăria Mangalia 

Teatrul de Vară Neptun Arhivă primăria Mangalia

Înainte de renovare FOTO Primăria Mangalia 

Teatrul de Vară Neptun Arhivă primăria Mangalia

După renovare FOTO Primăria Mangalia 

Pentru acest sezon estival, municipalitatea va închiria teatrul operatorilor culturali care vor aduce aici spectacole pentru copii, de muzică uşoară, populară, dar şi clasică. Preţul biletelor va varia între 10 şi 50 de lei. Cele mai ieftine vor fi la spectacolele pentru copii, iar cel mai mult vor costa show-rile cu artişti renumiţi.

„Lumea a cerut redeschiderea teatrelor, pentru că după ce turiştii plecau de la plajă nu mai aveau soluţii de petrecere a timpului liber. Acum le-am oferit o alternativă. Avem programate reprezentaţii de trei ori pe săptămână şi sperăm ca până la sfârşitul verii să reuşim să organizăm şi noi câteva spectacole în regim propriu şi de vara viitoare să oferim un program cultural turiştilor“, a spus Lucian Nichita, director al Direcţiei de Cultură şi Sport din cadrul Primăriei Mangalia. 

Teatrele, plimbate de la o autoritate la alta

Teatrele de vară au fost în administrarea RADEF (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm), apoi, după ce a intrat în insolvenţă, au trecut la consiliile locale. Dintr-o eroare materială, cele din sudul litoralului au ajuns la Consiliul Judeţean Constanţa.

După mai mulţi ani de procese, în urmă cu patru ani s-a reuşit întocmirea actelor de predare-primire şi trecerea lor în administrarea Primăriei Mangalia, care a început proiectele de reabilitare a acestora. „Totul era o ruină la teatru de vară: nu mai erau scaune, nici transformatoare, şi se furase chiar şi faianţa, iar vegetaţia acoperise totul. Am început cu cârpeli, dar apoi am realizat că nu le vom putea aduce la strălucirea de altădată cu bani puţini şi am renovat tot. A trebuit să refacem gardul, scaunele, cabinele actorilor, era dată jos şi faianţa de pe pereţi“, spune Lucian Nichita. 

Celebrul Teatru de Vară din Mamaia, o ruină

Pe lângă Teatrul de Vară din Neptun, turiştii din sudul litoralului pot alege şi Teatrul de Vară din Saturn. Aici, săptămânal, au avut loc cel puţin au fost trei spectacole. În stare bună se află şi cel din Jupiter, care a fost închiriat de RADEF, în urmă cu mulţi ani, unui operator privat. Din păcate, cel din Venus este aproape ruină şi primăria nu a găsit încă fonduri pentru reabilitarea lui. În schimb, o soartă mai bună o poate avea Grădina de Vară din Mangalia, Primăria depunând un proiect de atragere a banilor europeni, renovarea fiind estimată la valoarea de cinci milioane de euro. Contractul se află în faza de evaluare. 

Constanţa are două teatre de vară, ambele în ruină: unul în staţiunea Mamaia şi celălalt în Parcul Tăbăcărie. Cel din Mamaia, din zona Perla, a fost construit în anii '60, fiind locul de desfăşurare al Festivalului de Muzică Uşoară de la Mamaia. Nu există artist al României care să nu fi urcat pe această scenă vestită. La finele anilor '90, festivalul a fost mutat pentru o scurtă perioadă la Teatrul de Vară Soveja, din parcul Tăbăcărie, pânâ când s-a stins totul. 

Ambele construcţii emblematice pentru litoral au fost abandonate de autorităţi şi, la un moment dat, s-a pus în discuţie chiar demolarea lor, pe motiv că au o arhitectură de tip comunist. Nu s-a întâmplat acest lucru, însă nici nu s-au realizat proiecte de reabilitare. În schimb, s-au cheltuit bani pe expertize tehnice şi pe studii de refacere a structurii de rezistenţă. În tot acest timp, clădirile se degradează de la an la an. 

Alte două grădini de vară ale Constanţei au avut o soartă la fel de tristă. Grădina de Vară Victoria, situată între Liceul Mihai Eminescu şi hotelul BTT, a fost dărâmată, iar Grădina de Vară Tomis (sau Arenele Tomis) a funcţionat o vreme ca patinoar, acum ajungând o paragină. 

Vă mai recomandăm

Cum arată singurul hotel din România cu sit arheologic „all-inclusive“. Povestea fascinantă a ruinelor de 2.000 de ani păstrate intacte

Cum a fost recuperat de la ruşi cel mai vechi papirus din Europa. Manuscrisul unic este expus la Mangalia

FOTO Mangalia, oraşul istoric. Coloane greceşti vor fi realizate la intersecţia principalelor artere ale vechiului Callatis

FOTO  Cele mai vechi oraşe din România. Istoria de 25 de secole a cetăţilor Callatis şi Tomis. Sighişoara, cetatea atestată la 1280 sub numele de „Castrum Sex“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite