FOTO Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanţa: „Se caută soluţii pentru păstrarea elementelor originale“ VIDEO

FOTO Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanţa: „Se caută soluţii pentru păstrarea elementelor originale“ VIDEO

Interiorul construcţiei FOTO Primăria Constanţa

Lucrările de restaurare a Cazinoului sunt în desfăşurare. Echipe complexe de arhitecţi şi restauratori fac expertize suplimentare ale fundaţiilor pentru definitivarea soluţiilor tehnice de consolidare a clădirii simbol de la Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Specialiştii lucrează la identificarea celor mai bune variante de intervenţie privind reabilitarea vitraliilor şi a elementelor de arhitectură decorativă. „Se lucrează cu specialişti în componente artistice, cu oameni care înţeleg şi ştiu după ce dau jos câteva straturi de zugrăveală cum au fost materialele originale la pereţi, la plafoane, la pardoseli, ce se întâmplă cu tâmplăria.
 
Pe de o parte se lucrează la proiect pe baza documentelor obţinute de la Arhivele Statului cu fotografii şi schiţe din trecut şi pe de altă parte se caută soluţii pentru păstrarea elementelor originale”, a precizat arhitectul constănţean Radu Cornescu. 
 
Prin dispoziţia primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, o comisie formată din experţi, printre care şi arhitectul Radu Cornescu,  va veghea, în numele constănţenilor lucrările desfăşurate la  Cazino.
 
Comisia, din care fac parte personalităţi ale culturii tomitane, va funcţiona ca o interfaţă între constănţeni şi echipa de proiect.
 
Imediat după finalizarea proiectului tehnic va începe faza de execuţie în care se vor desfăşura lucrări ample de restaurare, atât la interior cât şi la exteriorul clădirii.
 
Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988. Proiectul  „Amenajare unitate de alimentaţie publică Cazino Constanţa“ a fost realizat de Institutul de Proiectare Judeţean Constanţa, şeful proiectului fiind arhitectul Mircea Bocunescu.
 
La clădirea emblematică a oraşului a fost refăcută structura de rezistenţă la stâlpi, grinzi şi planşee. De asemenea, au fost refăcute tencuielile exterioare şi interioare, învelitorile ornamentele, inclusiv cele patru turnuri, pardoselile exterioare şi interioare lucrate în marmură, albă, verde, roşie. S-au refăcut ornamentele deteriorate, vitraliile de la ferestre, tâmplăria, lambriurile. Artiştii plastici au refăcut aproximativ 3.000 de metri pătraţi de decoraţii murale.
 
În afară de lucrările propriu-zise de reparaţii, s-au mai făcut şi lucrări de extindere: s-a extins parterul cu o travee pe latura de nord-est, integrându-se în arhitectura clădirii Art Nouveau, şi s-a extins subsolul în aceeaşi zonă, realizându-se şi o rampă auto de aprovizionare a acestuia. Între anii 1960 şi 1989, Cazinoul a aparţinut de ONT Litoral. În anul 1955, clădirea a suportat unele reperaţii făcute de deţinuţii politici. 
 
În 2007, Cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanţei, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen Investments SRL, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România. Numai că firma, care anunţase investiţii de nouă milioane de lei numai în primii cinci ani, a renunţat la acest proiect.
 
La începutul acestui an, Cazinoul din Constanţa a fost predat de municipalitate Companiei Naţionale de Investiţii pentru începerea lucrărilor de restaurare. Acestea sunt demarate la 15 ianuarie, iar termenul de încheiere este 2022. Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 20 decembrie 2019, cu  asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL (declarată câştigătoare în urma finalizării procedurii de achiziţie publică). Valoarea contractului este de 56.627.697,09 lei cu TVA, iar durata de realizare a investiţiei - de 30 luni (dintre care 3 luni dedicate activităţii de proiectare). 
 
Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.
 
 
 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: