Radu Mazăre, suspendat din funcţie. Constanţa rămâne fără primar ales, până iese Mazăre din arest

Radu Mazăre, suspendat din funcţie. Constanţa rămâne fără primar ales, până iese Mazăre din arest

Radu Mazăre, suspendat din funcţia de primar Foto Mediafax

Prefectura Constanţa a emis luni, 6 aprilie, ordinul prin care constată suspendarea din funcţie a primarului Radu Mazăre, aflat în arest preventiv.

Instituţia care reprezintă Guvernul în teritoriu a anunţat luni că Radu Mazăre este suspendat din funcţia de primar al Constanţei.

Iată ordinul emis de Prefectură:

„Având în vedere adresa Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Penala, înregistrată la Instituţia Prefectului-Judeţul Constanţa, prin care s-a dispus arestarea preventivă, prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, în conformitate cu prevederile art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 26 alin. (1) din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului, republicată, a emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a mandatului Primarului Municipiului Constanta, domnul Mazare Radu Stefan, până la încetarea măsurii arestării preventive.

Compartimentul controlul legalităţii actelor şi contencios administrativ a comunicat prezentul ordin domnului Mazăre Radu Ştefan, Consiliului Local Constanta şi Secretarului Municipiului Constanţa.

Ordinul poate fi atacat în faţa instanţei de contencios administrativ în termenele şi condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.“

Ultima decizie a magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a trimis pe primarul de la malul mării pentru 30 zile la răcoare. Aceasta este a treia oară când Radu Mazăre ajunge în aşa-numitul Beci Domnesc, el fiind reţinut în două rânduri pentru 24 ore.   
 
În acest dosar, omul de afaceri Árpád Pászkány le-a spus procurorilor că Radu Mazăre ceruse mită un milion de euro pentru a elibera rapid un certificat de urbanism.

În referatul procurorilor, se arată cum a luat Radu Mazăre o şpagă de un milion de euro de la reprezentanţii societăţii Tripont Invest SRL, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mall, pe care această societate intenţiona să îl dezvolte în Constanţa.

În discuţiile telefonice interceptate de procurori, Árpád Pászkány, unul dintre investitorii mall-ului, se referea la Radu Mazăre cu numele conspirativ de ”Fasole”: ”Árpád Pászkány: La cine, la cine te referi ca abordat direct? George: Ăla, fasole (Mazăre Radu Ştefan - n.r.)”.

Pászkány a explicat procurorilor cum a ajuns mita la Radu Mazăre. „Este adevărat că Ciorcă Vasile Florin mi-a transmis că, pentru obţinerea la timp a autorizaţiilor, avizelor şi a altor documente emise de Primăria Constanţa, trebuie să încheiem un contract de publicitate cu firma Neptun TV, în valoare de 1 milion de euro. Eu am fost de acord cu acest lucru. (...) Cred că, dacă nu ar fi fost încheiat acest contract de publicitate, ar fi putut fi probleme cu emiterea autorizaţiilor, avizelor, certificatelor de construcţie de către Primăria Constanţa, spre exemplu prin întârzierea emiterii lor”, a spus omul de afaceri Árpád Pászkány despre mita pentru Radu Mazăre, conform motivării magistraţilor.

Acelaşi document arată că o declaraţie incriminatoare la adresa lui Radu Mazăre i-a aparţinut chiar unui subaltern al acestuia. „Arhitectul-şef de la Primăria Constanţa, Toma Ionuţ, a făcut declaraţii despre existenţa acestor mite care erau pretinse atât de către funcţionarii mici, cât şi de către funcţionarii de rang înalt”, subliniază magistraţii în motivare.

Toţi martorii au arătat că Radu Mazăre a primit mita prin intermediul lui Sorin Strutinsky, asociat şi administrator al societăţii Soti Cable Neptun SRL, banii find daţi prin încheierea contractelor fictive de publicitate.

Vă mai recomandăm

Radu Mazăre, transferat în "Beciul Domnesc". Primarul va sta 30 zile în arestul Poliţiei Capitalei

Radu Mazăre are un nou dosar penal. Deja arestat pentru 30 de zile, primarul este trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Reţeta zilei oferită de DNA: „Mazăre la fiert până se înmoaie, apoi băgat la rece“

VIDEO Mihai, fratele lui Radu Mazăre, primele declaraţii după arestare: "El a fost surprins, dar e pregătit psihic. Viaţa noastră este de la agonie la extaz"

„Ilegalităţile din Primărie se vor opri odată cu arestarea lui Mazăre“

„Va urma un an de interimat la Primăria Constanţa. Alegerile vor avea loc la termen, în iunie 2016“

„Arestarea lui Mazăre era de aşteptat. Oraşul Constanţa trebuie să renască“

„Cât va sta în arest, poate Radu Mazăre se va gândi cât rău a făcut Constanţei“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările