Primăria Constanţa desfiinţează 1.200 de locuri de parcare, dar promite parcări subterane şi supraetajate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locurile de parcare de pe bulevard vor fi desfiinţate foto Primăria Constanţa
Locurile de parcare de pe bulevard vor fi desfiinţate foto Primăria Constanţa

Primăria Constanţa explică motivul care a stat la baza deciziei de a desfiinţa 1.200 de locuri de parcare situate pe cele două bulevarde.

Primăria Constanţa anunţă că traseul cuprins între Gara CFR şi staţiunea Mamaia va fi complet reconfigurat, prin implementarea unui proiect cu fonduri europene destinat îmbunătăţirii mobilităţii urbane durabile în municipiul Constanţa.

„Procedura de achiziţie publică este în desfăşurare urmând ca în perioada imediat următoare să demareze lucrările de resistematizare a infrastructurii de transport aferente bulevardelor 1 Decembrie 1918 şi Alexandru Lăpuşneanu. Prin această resistematizare se urmăreşte încurajarea utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creşterea calităţii şi atractivităţii serviciului de transport public local şi a infrastructurii aferente mobilităţii active, respectiv deplasarea pietonală şi cu bicicleta”, transmite biroul de presă al primăriei.

Totodată, se urmăreşte alinierea la strategiile şi normele europene de îmbunătăţire a calităţii aerului, estimându-se scăderea anuală a gazelor cu efect de seră cu 1,4% după primul an de la finalizarea proiectului.

Proiectul de îmbunătăţire a mobilităţii urbane durabile prevede reabilitarea părţii carosabile pe o suprafaţă de peste 140.000 mp, modernizarea şi extinderea traseelor pietonale pe o suprafaţă de peste 40.000 mp. Arterele rutiere vor beneficia de aproximativ 8 km de piste de biciclete şi 11 km de benzi de circulaţie dedicate transportului public.

„În ceea ce priveşte amenajările urbane, vorbim despre staţii de transport public modernizate, mobilier urban inteligent alimentat de energie solară prevăzut cu senzori pentru măsurarea calităţii aerului, sisteme de informare cetăţeni cu mesaje variabile, o reţea nouă de iluminat public pentru carosabil, iluminat smart la trecerile pentru pietoni, spaţii verzi şi sistem de irigaţii”, se mai arată în comunicatul remis de primărie.

Întreaga zonă va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilităţi şi mobilitate redusă prin marcaje şi indicatoare speciale.

Totodată, administraţia locală anunţă că „având în vedere introducerea benzilor unice de transport public, se vor elimina locurile de parcare situate la marginea părţii carosabile. Municipalitatea va identifica terenuri pentru relocarea celor 1200 de locuri de parcare,  prin construirea de parcări subterane şi supraetajate.”

Durata de execuţie a lucrărilor este de 18 luni. În tot acest timp, zona cuprinsă între Gara CFR şi staţiunea Mamaia se va transforma într-un imens şantier. Traficul infernal, materialele de construcţii care vor bloca căile de acces şi praful vor reprezenta o provocare pentru locuitorii oraşului.

Proiectul „Îmbunătăţirea mobilităţii în municipiul Constanţa, între Gara CFR şi staţiunea Mamaia”, Cod SMIS 129224 este finanţat prin Regio - Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4: “Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile“.

Valoare totală a proiectului este de peste 90 de milioane de lei, toate cheltuielile fiind eligibile în proporţie de 100%. Contribuţia financiară a  Municipiului Constanţa este de aproximativ 2 milioane de lei.

Citeşte şi:

Agent la Penitenciarul Poarta Albă, reţinut pentru mită şi introducerea de telefoane mobile în puşcărie

Ornamentele superbe ale Cazinoului din Constanţa, refăcute ca odinioară VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite